Gruevszki pesti sétával töltötte húsvét hétfő estéjét

Gruevszki pesti sétával töltötte húsvét hétfő estéjét

Nikola Gruevszki (Fotó: olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Erzsébet körút és a Dob utca kereszteződéséhez közel kapta le olvasónk a volt macedón kormányfőt, Nikola Gruevszkit, amint épp ingatlanhirdetéseket olvasgatott. Az Orbán-kormány menekültje elegánsan, öltönyben járta a pesti utcákat húsvét hétfőn este hét körül.

Gruevszki a magyar diplomácia segítségével, több határon átszökve jutott el Magyarországra még tavaly novemberben, ahol rekordsebességgel, alig egy hét leforgása alatta kapott menedékjogot. A volt miniszterelnök, aki korábban Orbán Viktorral is barátságot kötött azt követően hagyta el hazáját, hogy a helyi hatóságok börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés, a közbeszerzési törvény megszegése, sikkasztás és választásai csalás miatt. A Fidesz ugyanakkor azzal magyarázta Gruevszki kimenekítését, hogy „üldözi és fenyegeti a Soros György befolyása alatt álló macedón kormány.”

Az egykori elnök arról is panaszkodott, hogy Macedóniában veszélyben van az élete. A jelek szerint ugyanakkor Gruevszki nem tart attól, hogy hazai ellenlábasai néhány száz kilométert utazva Budapesten ártsanak neki. A mostani képeken kívül legalábbis erről árulkodik, hogy az elmúlt hónapokban többször is lencsevégre kapták biztonsági kíséret nélkül: januárban a 444.hu közölt fotót arról, hogy Gruevszki teljesen zavartalanul sétál egy fővárosi bevásárlóközpontban, decemberben pedig a 24.hu stábja próbálta megszólaltatni egy rózsadombi étteremben elköltött ebéd után.

Olvasói felvétel

A Gruevszki-botrány egyébiránt nem igazán ártott az elmúlt években ellenzéki
VMRO DPMNE nevű, Fidesz-szövetséges pártnak: a tömörülés jelöltje, Gordana Sziljanovszka-Davkova a múlt heti elnökválasztáson a voksok 41 százalékát kapta meg, míg a szociáldemokrata Sztevo Pendarovszki 42 százalékot ért el. Mivel egyik jelölt sem kapott legalább 50 százalékot, a második fordulóban dőlhet el, ki lesz a macedón elnök. A Fidesz Gruevszki védelmében megejtett sorosozását gyengíti, hogy Sziljanovszka-Davkova korábban a helyi Nyílt Társadalom Alapítvány elnökségében ült.

„Nemzeti giccs", „idióta projekt" - Mit hagyott hátra Gruevszki? | Magyar Hang

Urbanisztikai terrorizmus - ezzel a kifejezéssel illetik sokan Észak-Macedóniában azt a kezdeményezést, melyet Nikola Gruevszki valamikori miniszterelnök indított útjára egykor Szkopje 2014 néven. Az építészeti-kulturális projekt eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a belváros megújításával a macedón nemzeti identitást erősítsék, azonban a számításba súlyos hiba csúszott.