Gulyás: November 1-jétől kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésen

Gulyás: November 1-jétől kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésen

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. október 28-án. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt heti uniós tematikájú ülés után ezúttal a kormány rendes kormányülést tartott, elsőként a friss járványadatokat tekintették át. Közel hatmillióan már megkapták az első oltásukat, kezdte Gulyás Gergely. Szerdán több mint négyezer fertőzöttet találtak, és 45 beteg hunyt el, többségében idős, krónikus betegek. Kórházban 1790 beteget ápolnak, az előrejelzések sokfélék, de azt jelzik, hogy a fertőzöttek száma ugrásszerűen nő majd, a kórházban lévők száma, ahogy a lélegeztetőgépen lévőké és a halottaké is nő majd, de nem olyan jelentősen.

Az operatív törzs fogalmazott meg javaslatokat, a kormány pedig intézkedésekről döntött. A munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és a vállalkozások előírhatják a védőoltást az alkalmazottak számára, ha ezt biztonságosnak látják. A tömegközlekedési eszközökön november 1-jétől a maszkviselés kötelező. Az egészségügyi intézményekben pedig látogatási tilalmat rendelnek el. Mindenkit arra kérnek, hogy vegye fel az oltást, a harmadikat is. Magyarország a közép-európai régióban a legjobbak közé tartozik, az európai régióban viszont az átlagot sem éri el. Minden más védekezési mód másodlagos hatékonyságú az oltáshoz képest - mondta Gulyás Gergely. 

Egész Európában a migrációs nyomás a legnagyobb 2015 óta, folytatta Gulyás egy másik témával. Ez a következő hónapokban szerinte erősödni fog. Európában újrakezdődött szerinte a migráció kezelésével kapcsolatos vita, a Bizottság, úgy látja, a migráció pártján áll. Nem kell félnünk a migrációtól és nem kell félnünk a migránsoktól, fogalmazott a miniszter a brüsszeli álláspont kapcsán. Eddig 588 milliárdot költött Magyarország kerítés létesítésére és a külső határok védelmére, ehhez 7 milliárdos támogatást kapott az Európai Uniótól, ami nem helyénvaló Gulyás szerint. 

Breuer Péter: Elüldözték a Heti TV-t!

A köztévé kezdett, rögtön egy migrációs temájú, brüsszelezős kérdéssel. Gulyás szerint ők nem gondolják, hogy meg kellene mondaniuk másoknak, hogyan álljanak a migrációhoz, a Bizottság ne szóljon bele, fogalmazott. 

Az M1 után rögtön a Heti TV kérdezhetett. A megújult Heti TV, már egy új stúdióból, mert a baloldalnak sikerült egy zsidó tévét kitúrnia az eddigi helyéről, kezdte önpromóval és baloldalkritikával Breuer Péter. Milyen gazdasági segítséget jelentenek a migránsok? - érdeklődött Breuer. Gulyás azt mondta, a megújult Heti TV regisztráltassa magát az Európai Bizottság sajtótájékoztatóira, és ott tegye fel ezt a kérdést. Van-e már forgalom a Selyemúton, és ha nem, mikor lesz? Gulyás szerint a részeredmények is elismerésre méltóak, amik eddig történtek. És miből fogja Lengyelország kifizetni a napi egymilliós bírságot? Van-e arra esély, hogy miránk is hasonlót sóznak? Breuer Péter rá jellemző kérdéseire Gulyás azt válaszolta, rövid ideig a német kormány is hasonló helyzetben volt, indult is kötelezettségszegési eljárás, amire a német kormány azt mondta, csak alkotmányos szervek közti párbeszéddel oldható fel a probléma.

Következett Kovács András, Origo, aki pontosítást kért. Bejelentették, hogy magyar állami intézményekben kötelező lesz a védőoltás. Na de mit tud lépni a kormány, ha az Alkotmánybíróság azt mondja, nem írhatnak elő hasonlót? Ebben az esetben semmit, az Alkotmánybíróság döntéseit tiszteletben tartják, mondta Gulyás. De őszintén bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság nem fog így dönteni. 

Látta-e már a Gyurcsány Ferencről készült filmet, és mit gondol róla? Láttam, és jó filmnek tartom, válaszolta Gulyás. És minek köszönhető, hogy a békemeneten sokkal többen voltak, mint az ellenzéki tüntetésen? Gulyás erre azt válaszolta, több éve nem volt már békemenet, ez is hozzájárult, és beszédes szerinte, hogy ennyien mentek el a kormányt támogatni. Bige 14 milliárdos bírságot kapott állítólagos kartellezésért, kíván-e a kormány valamit tenni a műtrágyapiacon? Gulyás szerint a Gazdasági Versenyhivatal szabott ki egy baloldali milliárdosra ekkora büntetést, ők pedig a jogszabályokat hozzák, amik ezek szerint jók - mondta.  

Amíg a járvány velünk van

Az ATV arra volt kíváncsi, a munkaadók hány oltást tehetnek kötelezővé, a harmadikat is? Egyelőre csak az első kettőt, mondta Gulyás. De akinek orvosi igazolása van, az természetesen felmentést élvezhet ezután is. Hogy milyen erős lesz a negyedik hullám, attól is függ majd, hányan oltatják be magukat. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pedig kérte, hogy ezt a jogosultságot adják meg nekik. A rendeletek szerint az első oltást ezek után december 15-éig kell megkapniuk azoknak, akiknek a munkaadójuk előírják a kötelező oltást. Meddig fog ez tartani? Amíg a járvány velünk van, mondta Gulyás. Ezt kinek kell kimondania? Amíg a járvány velünk van, és emberi életeket is veszélyeztet, addig szükséges a szabályozás, legalábbis Gulyás szerint. Ezután Csuhaj Ildikó arról érdeklődött, most miért nem hoztak szigorúbb korlátozásokat, miközben tavaly igen. Azért, mert most van vakcina, közel hatmillióan beoltatták már magukat, megvan a védekezés eszköze. Ez a legfontosabb, az oltottság mértékét kell növelni, mondta Gulyás. Rékassy Balázs szerint nagyon fontos az oltás, de ha a kormány nem rendel el kemény szigorításokat, az év végéig hatezren halhatnak meg, állította az ATV. Gulyás Gergely elmondása szerint nem ismer ilyen statisztikákat, és a legfontosabb az oltás, a beoltottak egy százaléka sem betegszik meg, mondta. Regisztrálni pedig muszáj, mert különben nem tudják, valaki be van-e oltva, reagált a miniszter az ellenzéki követelésre. De akiket felkerestek az oltással, azokat azonnal regisztrálták, tette hozzá, tehát ezt a követelést teljesítették. 

Gy. Németh Erzsébet vagy a DK kezdeményezésére Karácsony Gergely felmondta a kormánnyal kötött megállapodást, ők ezt látták, mondta Gulyás. Fürjes Balázs pedig írt egy levelet a főpolgármesternek, érdeklődve, hogy az atlétikai stadionról szóló megállapodás fennáll-e. A főváros járt el rosszhiszeműen a miniszter szerint. 

Létrejöhet-e az Európai Parlamentben olyan új, jobboldali frakció, aminek a Fidesz is része? - érdeklődött továbbá az ATV. Gulyás örülne, ha megalakulna egy ilyen frakció, de hogy mikor tud megalakulni, azt nem tudná megmondani. Az Európai Parlamentet viszont nem tartja a legfontosabb fórumnak, viszont ettől még jó szerinte, ha ott is meg tud jelenni hangsúlyosan egy ilyen jobboldali frakció. 

A kormánymédiát a 444-es tényellenőrzés érdekli

Gulyás durva kampányra számít, mert az a kérdés szerinte, hogy akik az országot 2002 és 2010 között tönkretették, visszatérnek-e a hatalomba. Az ő politikai ellenfeleiknek az érdeke, hogy minél durvább, vádaskodással teli kampány legyen, mert jelenleg nagyobb a kormány támogatottsága, fogalmazott. 

Mit gondol arról, hogy az Európai Bizottság gyakorlatilag a 444-nek szervezte ki az ún. tényellenőrzést? - érdeklődött a Pesti Srácok. Gulyás elmondása szerint neki eddig nem volt meg ez az információ, de ha így van, az beavatkozás a belügyekbe, és nem tisztességes egyetlen portált kiválasztani a feladatra. 

Mi a helyzet rendőrségnél, mentőknél, tűzoltóknál? Ott is kötelezővé fogják tenni az oltást? Gulyás szerint ezeknél az állam a munkáltató, ennek megfelelően fognak eljárni. És mi van az egyetemek esetében? Ez még részletszabályozás kérdése, mondta a miniszter. Van, akik esetében ő dönthet, máshol az alapítványi fenntartó. 

Az RTL Klub arról érdeklődött, felmerült-e, hogy bel- és kültéren is kötelezővé tegyék a maszkot? Gulyás úgy fogalmazott, utóbbi nem merült fel, előbbiről pedig egyelőre nem hoztak döntést. 

Márki-Zay, Elkxrtuk és a TAO

Miért a CÖF-CÖKA alapítványa fizeti a Stop Márki-Zay-plakátokat? Gulyás azt gondolja, egyetértettek ezzel a kampánnyal, és amúgy is, a Párbeszédnél cseng ki a telefon, ha Karácsony mozgalmát keresik - fogalmazott. 

TAO-támogatás mégis csak jutott a Kálomista-filmnek, miközben Gulyás Gergely azt mondta, nem tartaná szerencsésnek az állami támogatást. Nem ellentmondás ez, kérdezte az RTL. Gulyás szerint nem, mert a TAO-támogatás más, mint az állami filmintézet által juttatott forrás. 

A Magyar Nemzet néven megjelenő napilap Márki-Zay Péterről beszélt, szerintük ő megpróbálta relativizálni a migrációt. Márki-Zay Péter is az a része a baloldalnak, aki feltétlen támogatója a migrációnak - mondta a miniszter. 

Korábban voltak olyan kivételek, hogy a haldoklókat látogathatták hozzátartozók, ezen fennmaradnak? Gulyás szerint igen, ezek indokoltak. Kórházi ágyak felszabadításáról, műtétek halasztásáról nem döntöttek, elegendő ágy áll rendelkezésre. Mikor érhetünk el a negyedik hullám csúcsára? November vége, december eleje? Gulyás szerint több különféle prognózis van, a november végi jóslat az, ami a legkorábbra teszi a tetőzést. 

Ha meg akarnak állapodni a minimálbérről, most egy éves megállapodásra van esély, hatévesre jelenleg nem, fogalmazott az Mfor újabb kérdésére adott válaszában Gulyás. 

Gondolkozott-e a kormány, hogy ingyenessé teszi a PCR-tesztelést? Hiszen több más országokban ingyenes. Különböző lobbierejük van az eltérő országokban a PCR-tesztelőknek, válaszolta az Indexnek Gulyás. De nem teszik ingyenessé, mert több esetben a teszt kiválthatja az oltást, ők pedig azt szorgalmazzák, hogy minél többen oltassák be magukat, ne pedig alternatív megoldásokat válasszanak. 

Mit gondol, hány százalékban ábrázolja a valóságot a Gyurcsány-film? - érdeklődött az Index. Ami a tévéostromnál van, az száz százalékban megegyezik a valósággal, mondta Gulyás. 

Az az állítás, hogy internetről megszerezhető hírekkel egy párt egy másik ellenzéki politikust megkeres, forráskritikával kezelendő. Főleg, hogy Gyurcsány kereste meg Márki-Zayt az utóbbiról szóló lejárató információkkal, fogalmazott Gulyás a HVG érdeklődésére. Ha ők állították volna ezt az anyagot, biztos színvonalasabb lett volna, mondta. 

Gyurcsány egy patásördög?

Terveznek-e további szigorításokat? - tette fel a már sokak által feltett kérdést a Hír TV is. Gulyás Gergely megjegyezte, már többen felvetettek különböző lehetőségeket, de az országot lezárni semmiképpen nem szeretnék. 

Greenpass-t ma mindenki kiválthat, aki oltást kapott. Akkor is, ha kínai vagy orosz vakcinát kapott. Azt viszont már a fogadó országok döntik el, mit fogadnak el - fogalmazott az Inforádió kérdésére Gulyás. Van, ahol egy oltást elfogadnak már, van, ahol csak kettőt. Görögország elfogadja a Szputnyikot is, Ausztria csak a WHO-s vakcinákat, de lehet, ott most változtatás volt, bizonytalankodott a miniszter. 

Tervez-e a kormány azon változtatni, hogy az államigazgatásban lehetővé tegyék a home office-t? Gulyás szerint egyelőre nem, és reméli, nem lesz indokolt. Az biztos, hogy bőven elegendő lélegeztetőgép áll rendelkezésre, de számot nem tud mondani. Az az állítás nem igaz a miniszter szerint, hogy túlárazottan vettek lélegeztetőgépet, és amikor ezeket beszerezték, a piaci ár a szabadrablás kategóriájába tartozott, mondta. A prognózis úgy szólt, hogy tízezer is lehet azok száma, akik egyidejűleg lélegeztetőgépre szorulnak, a kormány pedig azt akarta, hogy mindenképp elegendő gép álljon rendelkezésre. 

Mit gondol az Orbán videójában elhangzó kijelentésről, miszerint Gyurcsány egy patásördög? A 168 Óra kérdését nem kívánta kommentálni Gulyás, csak annyit mondott, hogy gondolja, ez nem Orbántól hangzott el. Ő azzal tudja segíteni a moderált kampányt, hogy nem mondja el Gyurcsányról a véleményét, mondta. 

A kormánynak van amúgy hajléktalanokat segítő programja? - érdeklődött a Metropol, miután előzőleg rákérdezett arra, mit gondol a hajléktalanhelyzet romlásáról, mindezt leginkább biztonsági kérdésként megközelítve. (A kormánymédia az elmúlt hónapokban Karácsony Gergelyt támadta, időnként kifejezetten dehumanizálóan ábrázolva a hajléktalanokat.) Gulyás szerint romlott a hajléktalanhelyzet, de nekik vannak ilyen programjaik, jelentette ki. 

A nagy állami alrendszereknél, a közszféránál egyaránt érvényes lesz az intézkedés, hogy kötelezővé teszik az oltást. De összességében a közszféra oltottsága eleve nagyobb, mint a társadalomé, mondta. 

Kósa arról beszélt, nem kell szigorítás, Gulyás szerint akkor még ezt kellett mondania

Kósa Lajos tegnap még azt mondta, hogy a mostani védekezési szint bőségesen elegendő, miközben tagja az operatív törzsnek, tehát tudhatta már, hogy lesznek szigorítások, mi ennek az oka? - érdeklődött a 444. Gulyás szerint egyéni nyilatkozatok esetében érdemes a kérdést azoknak feltenni, akik ezeket a mondatokat megfogalmazták. Mindenesetre szerinte helyes, hogy Kósa ahhoz tartotta magát, ami a nyilatkozat idején még érvényben volt. A 444 hosszan érdeklődött, milyen járványügyi szakértőktől kér véleményt a kormány, de Gulyás nem akart neveket mondani. A 444 szerint a nyilvánosságban kevesen hangoztatják azt, amit a kormány, Gulyás szerint ez viszont nem így van. Miért nem vezették be mindenhol beltéren a kötelező maszkviselést, érdeklődött tovább a 444-es Szurovecz Illés. Értem én, hogy ön mindent szabályozni akar, parancs és restrikció, de a kormány ennél liberálisabban gondolkozik, válaszolta a miniszter. 

A remélt hét százalékos gazdasági növekedést veszélyezteti-e a járvány fellángolása? - érdeklődött a Magyar Hírlap. Gulyás szerint veszélyezteti, de azért bizakodnak, és az 5,5 százalékot biztosan meg fogja haladni szerinte. A lap is érdeklődött a tényellenőrző fórumról, amit a 444 valósít majd meg Magyarországon, a miniszter véleménye lesújtó. A Magyar Hírlap is felvetette továbbá, hányszor többen lehettek a békemeneten, mint az ellenzéki tüntetésen? Gulyás nem akart tippelni, de szerinte minimum hússzoros volt a különbség, és szerinte míg a békemeneten komoly tömeg volt, addig az ellenzéki demonstrációból felsülés lett. 

A Telex arról érdeklődött, miért nincs arról adat, hogy a kórházban ápolt koronavírus-betegek hány százaléka kapott oltást? Gulyás elmondta, nincs ellenére, hogy ilyen adatot generáljanak, de erről nem ő hoz döntést. Úgy tudja a lap, készült közvélemény-kutatás a kormány számára, hány százaléknyian támogatják az oltások kötelezővé tételét. Szerepet játszott-e a mostani döntésekben ez a kutatás? És mi lett utóbbi eredménye? A miniszter a héten nem látott ilyen kutatást, és szerinte a járványintézkedéseket nem közvélemény-kutatások alapján hozzák. 

A Magyar Hangot most sem engedték be

Nem gondolja, hogy a közszolgálati médiában kellett volna interjút készíteni az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjéről? - érdeklődött a Telex. Gulyás szerint erre bizonyára lesz majd lehetőség, de nem gondolja, hogy a közmédiát neki kellene szerkesztenie. 

Kötelező lesz-e az oltás a tanároknak? - kérdezte a Világgazdaság. Állami szektorba tartoznak ők is, tehát igen, válaszolta Gulyás. 

A Magyar Hangot ezúttal sem engedték be a kormányinfóra.