Gulyás: Az árfolyam gyengülésének okai a háború és a szankciók

Gulyás: Az árfolyam gyengülésének okai a háború és a szankciók

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányinfót tart (Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy tízórás ülést tartott szerdán a kormány, elsősorban a gazdaság és a költségvetés helyzetéről beszéltek, arra jutva, hogy a gazdaság fundamentumai erősek. Ezzel indította Gulyás Gergely a csütörtök délben kezdődő kormányinfót, adatokat sorolva a foglalkoztatottságról vagy épp a költségvetési bevételekről. Szerinte minden lépést megtettek a költségvetés stabilizálására, ezért a hiánycélt tartani fogják. Az árfolyamot szerinte a gázár mozgatja, ezért gyengül az euró a dollárhoz képest is. Az egész kiváltó oka a háború és az erre adott válaszok, a háborús infláció, mondta. Kína és az ázsiai térség erősödik, mi viszont a szankciók hatásaitól szenvedünk, jelentette ki. Az infláció tekintetében szerinte valamivel jobban állunk, mint a térségbeli országok, az árfolyam tekintetében pedig valamivel rosszabbul.

A helyreállítási alapról szóló tárgyalások Gulyás Gergely szerint jól haladnak, tapasztalt előrelépést, négy területen elfogadták a Bizottság álláspontját. Az egyik, miszerint a közbeszerzéseknél 15 százalék alá csökkentik az egy ajánlattevős közbeszerzéseket. Lesz helye bírósági jogorvoslatnak korrupciógyanús ügyek esetében, bárki bírósághoz fordulhat majd. A társadalmi konzultációra időt biztosítanak majd jogalkotások előtt, csökkentik a rendkívül gyors jogalkotások számát. Elfogadták végül a javaslatot arról is, hogy Magyarországnak az uniós források jelentős részét arra kell fordítania, hogy a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjük el. Ez igaz a helyreállítási alap forrásaira is. Navracsics Tibor tárgyalt arról, hogy azokat a forrásokat, amelyeket hitelként kapnánk meg, teljes egészében az energiafüggetlenségre fordítanánk. Növelik a hazai gázkitermelést is ennek érdekében. Hat gigawatt naperő-kapacitás áll majd rendelkezésre jövő évre.

A kormány célja, hogy a lehető leghamarabb megállapodjanak, Gulyás szerint Magyarország készen áll az egyeztetések lezárására. A háborús helyzetben pedig szerinte felelőtlenség az ellenzék részéről, hogy a megállapodás ellen vannak. Legalábbis a miniszter úgy látja, hogy nem érdekeltek a megállapodásban. 

Határvadászokat fog a Belügyminisztérium felvenni, körülbelül négyezren lesznek akkor, amikor a rendszer feláll majd. Ők látják majd el a határvédelmet, amire szerinte a migrációs válság és az Ukrajnában zajló háború miatt van szükség. Szóba hozta, hogy a szerb oldalon fegyveres konfliktus robbant ki, ahogy azt is, hogy ha a britek mozgósítást rendelnek el a háború miatt, akkor a magyar kormány is több katonát fog vezényelni a keleti országrészbe. Egyelőre négyezer státuszról döntöttek, úgy gondolva, hogy a rendőrökkel és ha kell, a katonákkal együttműködve, ennyi ember elegendő. 

Mi befolyásolhatja az árfolyam ingadozását? Gulyás szerint mindig felmerül a spekuláció gyanúja és veszélye, de egyelőre megalapozott gyanút erre nem látnak, és bíznak benne, hogy a jegybank meg tudja gátolni a folyamatot. Azt látni kell Gulyás szerint, hogy az energiakitettség magas, és az államadósságunk szintén magasabb, mint a nem euróval fizető térségbeli országoké. Ez ilyenkor minimálisan növeli a kitettségünket, tette hozzá. 

Hol tartanak az extraprofitadóról szóló egyeztetések? Gulyás erre annyit válaszolt: elfogadták az extraprofitadót, a kérdés le van zárva. 

Kétszáz bázisponttal emelte a jegybank a heti betéti kamatot, de ez még nem feltétlenül elégséges, milyen eszközei vannak a kormánynak az árfolyam védelmére? Gulyás szerint az árfolyamgyengülésre a gázáremelkedés van fő hatással, továbbá a háború és az arra adott szankciók a fő okok. Ahhoz kevesek, hogy ezek ellen tegyenek, jelentette ki. Erősíti-e a forintot, ha megállapodnak az Európai Bizottsággal? A miniszter úgy látja, biztosan nem gyengíti, de Magyarország fizetőképessége szerinte nincs veszélyben, és a háború miatt az árfolyam mindenképpen gyengébb lesz. A Bizottság kötelezettségszegési eljárást indult a gyermekvédelminek nevezett törvény miatt, ez szerinte Gulyás szerint tükrözi az EB álláspontját. Ezt arra válaszolta, hogy a törvény ott van-e annak okai között, hogy egyelőre nem sikerült megállapodni Brüsszellel. 

Miről beszélt Varga Judit, amikor megszorításokat emlegetett? Gulyás szerint arra gondolt például, hogy az Igazságügyi Minisztériumban hiába küzdött fizetésemelésért, magukon spórolnak inkább. Semmilyen megszorítás nincs egyébként, a miniszter ezt a baloldal egyik módszerének tartja. 

Lesz tűzijáték augusztus 20-án, az erre vonatkozó kérdést Szentkirályi Alexandra válaszolta meg. Négynapos programsorozattal készülnek húsz helyszínen, ahogy tavaly is. Európa legnagyobb tűzijátékát lehet majd élvezni, jelentette ki. A költségekről majd időben adnak tájékoztatást. 

Államosíthatják az önkormányzati vízszolgáltatókat? Gulyás szerint nem fosztogatnak, hanem osztogatnak. Hasonló törvényjavaslatot nem terveznek benyújtani, a megnövekedett energiaárak miatt viszont sok önkormányzati vízszolgáltató csődközelbe került. Sok önkormányzat átadná ezeket a cégeket, a kormány pedig úgy látta, hatékonyabban lehetne működtetni ezeket, ha nem lennének ennyien. Az állam felkészül arra, hogy valamilyen holdingot kialakítson, és átvegyen egyes vízszolgáltatókat. 

A Brüsszellel való megállapodásra készen állnak, de a megegyezés technikai okok miatt is feltehetőleg nem fog megvalósulni ősz előtt. 

Mikor nyújtják be a kata módosítására vonatkozó szabályokat? Gulyás szerint akkor, amikor elkészül ezekkel a Pénzügyminisztérium, de konkrét időpontot nem tudott megnevezni. 

Választ eddig nem kaptak Brüsszeltől a négy pontot illetően, de informálisan kedvezőek voltak a visszajelzések Gulyás Gergely szerint.

Terveznek-e fizetésemelést a közszférában? Gulyás szerint egyelőre azt próbálják megvédeni, amit sikerült elérni. Ha véget ér a háború, és jobb idők jönnek, akkor ugyanazt a fizetésemelési ütemet szeretnék fenntartani, amely az elmúlt tíz évet jellemezte szerinte. A pedagógusbéremelés egyéves terheit a helyreállítási alapból az Európai Unió megtéríti. Ebben az esetben Gulyás szerint sokkal beljebb leszünk. Január 1-jétől tovább emelnék az orvosbéreket is. 

Két tényező határozza meg az árfolyamgyengülést, ismételte el Gulyás: az államadósság mértéke, illetve az energiakitettség. A visegrádi országok közt viszont a magyar inflációs adat a legkedvezőbb szerinte, köszönhetően az árstopoknak. 

Az M1-es háromsávosítása nem fog leállni, ha megjönnek az uniós helyreállítási alap forrásai, de egyébként minden nagyberuházást vizsgálnak, mennyire tarthatóak, ezekkel Lázár János foglalkozik. 

Az Ukrajna területéről érkezett ukránok több tízezren vannak, de elmarad a számuk az ötvenezertől Gulyás szerint, míg a Kárpátaljáról érkezett magyarok száma ötvenezer lehet.

Hányan nem teljesítették a csok-nál elvárt gyermekszámot? Gulyás nem tud pontos számot mondani, de hozzátette, még nem is telt el tíz év a bevezetés óta, tehát egyelőre még nem is igazán aktuális a kérdés.