„Ön elvileg egy miniszter, az azt jelenti, hogy szolga” – Összecsapott Gulyás Gergely és a Momentum elnöke

„Ön elvileg egy miniszter, az azt jelenti, hogy szolga” – Összecsapott Gulyás Gergely és a Momentum elnöke

Gulyás Gergely és Gelencsér Ferenc a Tranziton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mennyire jó döntés 24 óra alatt meghozni olyan szabályokat, amelyek emberek egész életét borítják fel? Mikor kapnak a pedagógusok béremelést és egy szociális válságban biztos, hogy a Vodafone megvásárlására kell milliárdokat költeni? – többek között ezek a kérdések merültek fel, amikor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Gelencsér Ferenc, a Momentum elnök vitázott.

Itt ül két ember, aki egészen biztosan magát jobboldaliként határozza meg – ezzel kezdte a Tranzit fesztiválon lezajlott vitát Gulyás Gergellyel szemben ülve a Momentum elnöke. Gelencsér Ferenc ezután arról beszélt, hogy a rendőrök ma elképesztően keveset keresnek, ez nem oldalak kérdése, ahogyan az sem, hogy a pedagógusoknak mennyi a bére. Gulyás Gergely ez utóbbival egyetértett, hiszen – szavai szerint – az a jó, ha a fizetések emelkednek. Ugyanakkor szerinte az ellenzék tagadja a valóságot, hiszen a bruttó átlagbér ma 500 ezer fölött van és a mediánbér is magasabb 400 ezer forintnál. Ez bár még mindig nem elég, de az elmúlt évtizedben léptünk ezen a téren a legnagyobbat előre.

Pedagógusok béremelése, de miből?

Ezen a ponton külön téma volt a pedagógusok béremelése, bár Gulyás Gergely szavai szerint azért nem akarta ezt önállóan említeni, mert nem akarta a Momentumot kellemetlen helyzetbe hozni. Azt mindenesetre jogosnak nevezte, hogy a tanárok magasabb fizetést szeretnének, igyekeznek is erre jelentős forrásokat fordítani, 2027-ig a pedagógus átlagbérek el fogják érni a diplomás minimálbér 80 százalékát. Ez szám szerint 800 ezer forintot jelent. Ehhez azonban szükség van az uniós forrásokra, márpedig szerinte a Momentum két európai parlamenti képviselője ez ellen tesz. Gelencsér Ferenc ugyanakkor elképesztőnek nevezte, hogy a magyar állam a saját alkalmazottait, a tanárokat nem tudja kifizetni, hanem a mindig támadott Brüsszelre vár. – Ne haragudjon miniszter úr, ez nevetséges – fogalmazott. A Momentum elnöke szerint is ki kell egyezni az Európai Unióval, ennek vezetői testületeiben ott van Orbán Viktor és a szakminiszterek. Gulyás Gergely ezen a ponton egyértelművé tette, hogy ők nem várnak Brüsszelre, de vannak olyan pénzek, amik nekünk járnak.

– 2010-ben önökre szavaztam – mondta az ellenzéki politikus, majd arról beszélt, hogy mára ugyanakkor a fideszes padsorok tele vannak egykori MSZMP-s tagokkal. Mint kifejtette, a Fidesznek minden lehetősége meg lett volna, hogy egy nagyon rossz kormányzás után ezt az országot a Kánaánba vezesse, mégis lemaradtunk. Gulyás Gergely szerint ez tényszerűen nem igaz. Egyúttal óva intett annak minősítésétől, hogy valaki pusztán párttagságot vállalt annak idején azért, hogy mondjuk a munkáját tudja végezni. A blokkot pedig azzal fejezte be, hogy egyetért a tanárok bérének emelésével, különösen a történelemtanárokéval.

Vodafone és gazdaság

Ez a kormány, akárcsak a 2010 előtti elődje, hazudott reggel, délben és este – mondta már az energia témájában Gelencsér Ferenc. Hiszen – folytatta – már a választások előtt lehetett látni, hogy a gáz ára drasztikusan megemelkedik, vagyis szerinte a kormány pontosan tudta, hogy rezsiemelés lesz. Már korábban is arra kellett volna költeni, hogy szigeteljék a lakóházakat. Gulyás Gergely erre válaszul úgy fogalmazott, hogy azután emelkedett meg a gáz ára, miután az Európai Unió az energetika területére kiterjesztette a szankciókat. Majd kifejtette, hogy a rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig továbbra is jár, ennél többet ma semelyik ország sem tesz.

A Momentum vezetője itt felvetette, hogy mennyire időszerű egy szociális válság idején megvásárolni a Vodafone-t. Erre az volt a miniszter válasza, hogy ilyenkor azt kell megvizsgálni: jó befektetés mellett döntenek-e vagy sem. Nyereséges üzletágról van szó, ami bevételt hozhat, majd jelezte, hogy visszalép a demagógia szintjére: a nyereségből lehet majd bért emelni.

Gulyás Gergely itt vitapartnere szemére vetette, hogy soha egy jó szót sem hallottak az ellenzéktől arról, hogy ma Magyarországon egymillió emberrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, Európa egyik legalacsonyabb munkanélkülisége is a miénk. Az idei növekedés is Európa legjobbjai között lesz, ehhez tudatos gazdaságpolitika vezetett, például a magyar tulajdonrész növelése bizonyos szektorokban. A momentumos válasz szerint ugyanakkor a '70-es években is nőtt a GDP, amikor volt egy komoly energetikai válság, amire gulyáskommunizmus volt a válasz, ami nem volt jó. – Egy új Kádár-korszakot látok magam előtt – mondta.

A miniszter szerint ugyanakkor a Kádár- és a mostani rendszer közötti különbség egyértelmű. Például, hogy idén is voltak választások, bár az, hogy az ellenzék nem tud gratulálni a győztesnek, az kulturális kérdés. Kiemelte azt is, hogy a kommunista időszakban embereket végeztek ki és csuktak börtönbe ártatlanul.

„Ön elvileg egy miniszter, az azt jelenti, hogy szolga”

Gelencsér Ferenc mindezek után felhozta, hogy a kata szabályainak módosításáról egyetlen nap alatt döntöttek. Arra volt kíváncsi, hogy vitapartnere jogászként mit gondol erről a rapid jogalkotásról. Gulyás Gergely itt az Egyesült Államokat hozta példaként, ahol volt, hogy néhány óra alatt döntöttek ezermilliárdokról. A kormánynak pedig van lehetősége arra, hogy egyes szabályokat sürgősséggel fogadjon el.

– Ön elvileg egy miniszter, az azt jelenti, hogy szolga, az a dolga, hogy a magyar embereket szolgálja – mondta erre az ellenzéki pártelnök. Egyúttal azt kérdezte, hogy mennyire szolgálja a magyar emberek érdekét, hogy 24 óra alatt az egész életüket felborítják. Gulyás Gergely szerint ugyanakkor kellett hozni egy fájdalmas döntést, de ez nem attól fájdalmas, hogy gyorsan hozták meg. Egyszerűen nem tudta az állam fenntartani, hogy egy pedagógus a jövedelmének a 40 százalékát befizeti adóként, más pedig 5 százalékot.

Mit tennének az élelmiszerárak emelkedésével?

Gelencsér Ferenc itt azzal kezdte, hogy nem emelnének adót. Ezzel szemben a kormány megemelte a népegészségügyi adót vagy éppen a gyógyszergyártókat terhelő adókat, illetve extraprofitadót vetett ki, ezek a nap végén mind a fogyasztókat fogják terhelni. Gulyás Gergely szerint ugyanakkor vannak olyan adónemek, amelyek kivetése nélkül a rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig sem lenne fenntartható. A jövedelemhez kapcsolódó adókat ráadásul csökkentették.

A Momentum elnöke a Paks II.-t érintő kérdésre azt mondta, hogy az atomenergiát jónak tartják, azt ugyanakkor már nem, hogy az oroszok építik, hitelből, ráadásul a finanszírozás háttere államtitok. A miniszter válaszában jelezte, hogy ők szívesen lecserélnék az orosz hitelt uniósra. Mindenesetre Paks fejlesztésénél nincs nagyon más lehetőség az orosz technológiánál, hiszen az eddigi blokkok is így épültek.

Kormányváltás, előre hozott választás?

Gelencsér Ferenc kiemelte, téves azt mondani, hogy holnap kormányváltás lesz, mert nem lesz. A modern kori magyar történelemben nem volt előre hozott választás, „ki tudja, hogy lesz-e ebben a ciklusban, amilyen szociális válság elé nézünk még az is meglehet”. A Momentum szerinte ebben a helyzetben azt teheti, hogy „lemegy vidékre, elmegy vidékre”, beszélget az emberekkel, segít nekik abban, hogy miként tudnak például az ingatlanjaik energiafelhasználását csökkentő pályázatokra. Helyesnek tartom, ha a Momentum ezt teszi.