Gulyás Gergely: Biztosan 5,5 százalék felett lesz a gazdasági növekedés

Gulyás Gergely: Biztosan 5,5 százalék felett lesz a gazdasági növekedés

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Biztosan meghaladja az 5,5 százalékot, akár a 7,5 százalékot is elérheti a gazdasági növekedés, ez pedig azt jelenti, hogy minden 18 év alatti gyermeket nevelő család mindkét szülő esetén az átlagjövedelem szintjéig a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját vissza fogja kapni – közölte a kormányinfón Gulyás Gergely. Ennek felső határa 809 ezer forint körüli összeg. A KATA felső határát egyelőre nem emelik - mondta a Magyar Hang kérdésére, amelyet az RTL Klub olvasott fel, miután lapunkat ezúttal sem engedték be a kormányinfóra. – Szívből kívánom mindenkinek a sajtószabadság olyan szintű eltiprását, mint ami itt megvalósul – fogalmazott arra a felvetésre, hogy miért tartják távol a Magyar Hangot a tájékoztatótól. A miniszter szerint nagyobb terem és sokkal több idő kellene, ha minden újságot beengednének.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország 10 + 5 évre szóló gázvásárlási szerződést kötött a Gazprommal, ez biztosítja a rezsicsökkentést. – Lényegesen kedvezőbb, mint a korábban megkötött és most lejáró – így jellemezte a szerződést, ami évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik.

A járványra rátérve Gulyás Gergely azt ismételte meg, hogy az egyetlen hatékony fegyver a vírus ellen az oltás, vakcinából pedig van elég. A személyes adatok védelme miatt „bizonyos nehézségekbe ütközne” annak a nyilvánosságra hozatala, hogy az elhunytak be voltak-e oltva, de azt kijelentette, hogy lényegesen nagyobb az áldozatok száma a be nem oltottak között. Arról pedig szavai szerint a tömegközlekedésben résztvevők dönthetnek, hogy a járműveken kell-e maszkot kell viselni, korábban is például a fővárosi önkormányzat rendelte el. A kormány még nem döntött az iparkamara felvetéséről, miszerint tegyék kötelezővé az alkalmazottak oltását.

Kiderült az is, hogy szerdán Hajmáskéren kihelyezett kormányülés lesz, ahol nem csupán a haderő reformról lesz szó, hanem egy németekkel közös hadgyakorlatot is megtekintenek.

Gulyás Gergelyt kérdezték arról is, hogy habár hazánkba érkezik a jogállamisági jelentés miatt az uniós LIBE bizottság, Orbán Viktor nem fog találkozni velük. A miniszter némileg cinikusan azzal kezdte, hogy bárki szabadon jöhet Magyarországra, Budapest egy szép város. Sőt, azt is mondta, hogy „néhány normálisnak tekinthető politikus van ebben a bizottságban is”, ám a céljuk, hogy „a nem túl jó állapotban lévő ellenzéknek valamilyen elvtársi segítséget nyújthassanak”. Az egyébként nem is érdekli a kormányt, hogy a bizottság mit vizsgál, ezt egy kampányaktivitásnak kell tekinteni. A miniszterelnök azért nem találkozott az Európai Parlament delegáltjaival, mert elfoglalt - mondta Gulyás Gergely. 

Az előválasztást Gulyás Gergely „gyűlöletversenynek” nevezte, majd a „bohóc szerepet vállaló Jakab Péter” testőreinek erőszakos fellépésére is kitért. Ettől azonban a kormány elhatárolódik. 

A német választás eredményéről annyit mondott, hogy tiszteletben tartják az eredményt, gratulálnak a győztesnek és azt remélik, hogy Magyarország kiszámítható partnere lesz Németország. – Azt reméljük, hogy az államközi kapcsolatokban, a nyilvánvaló véleménykülönbségek mellett is higgadt párbeszéd lesz – fogalmazott. A német gazdaság egész Európára, így Magyarországra is kihatással van, de meg kell várni, hogy milyen programot alkotnak majd, még akkor is, ha egy szociáldemokrata-liberális-zöld kormány esetében ez nagyjából sejthető.

Szóba került, hogy Angela Merkellel éles szembenállás volt a migráció kérdésében, de a német kancellár képes volt akár a sajtóval szemben is politikai célokat megfogalmazni. – Ma nem látjuk azt, hogy lenne Németországban olyan, aki ezt folytatná – fogalmazott.

Annak kapcsán, hogy az ellenzéki előválasztáson 630 ezernél is többen részt vettek, a miniszter úgy fogalmazott: „ez a választásra jogosultak 8 százaléka, legalább ilyen támogatottsága van ma az ellenzéknek”. Megismételte, hogy ez egy showműsor, ami egy forgatókönyv szerint zajlik, a végén pedig a főpolgármester lesz az ellenzék közös jelöltje. Lehet ezt a színjátékot szerinte űzni, de a vége akkor is biztos.

Szóba került Szabó Tímeának az a javaslata is, hogy a jövő tavaszi választások napján legyen a gyermekvédelminek nevezett népszavazás, illetve a Fudant érintő referendum is. Erről már Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is mondta, hogy támogatják.

Gulyás Gergely szavai szerint azzal számolnak, hogy a negyedik hullám felívelő szakaszában vagyunk, de a fellángolás csúcspontja kevésbé lesz magason, mint a második vagy harmadik hullám esetén volt. Ennek oka, hogy a lakosság jelentős része megkapta az oltást.

Mindenki egész biztos lehet benne, hogy a norvégok fizetni fognak - jelentette ki a miniszter azzal kapcsolatban, hogy a 77 milliárdos EGT- és Norvég Alapról nem sikerült megállapodni, így nem indulhattak el a felzárkóztató, esélyegyenlőség-javító projektek. 

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a 12 és 19 év közöttiek több mint 50 százaléka be van csak beoltva, a pedagógusoknak pedig több mint 80 százaléka.

A pedagógusok béremelésével kapcsolatban azt mondta, hogy még nem született döntés, de valószínűleg január elsejétől emelik a tanárok fizetését. 

Az Antall József Tudásközpont gazdálkodása a törvényi kritériumoknak megfelelt, de a jó erkölccsel nehezen összeegyeztethető kifizetések történtek - mondja Gulyás.