Gulyás Gergely: Negyedik oltásra is lehet majd jelentkezni

Gulyás Gergely: Negyedik oltásra is lehet majd jelentkezni

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. január 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Változnak a járványügyi szabályok, a csirkefarhát árát is befagyasztja a kormány, de kiderült az is, március 10-én lesz az államfőválasztás. A Magyar Hang újságíróját ezúttal sem engedték be a kormányinfóra. 

A negyedik hullám már leszállóágban lenne, viszont az omikron variáns Magyarországon is megjelent, a fertőzéssszám ismételten dinamikusan nő, jelentősen emelkedni fog, kezdte a csütörtöki Kormányinfót Gulyás Gergely. Hozzátéve, hogy az új variáns viszont enyhébb tünetekkel jár, a növekvő megbetegedésszámból nem következik arányosan olyan sok kórházi betegszám. Abban bíznak, hogy Magyarországon is a járvány ötödik hulláma ezeket a feltételezéseket igazolni fogja, és így a fertőzöttek száma radikálisan növekedhet, de a többi adat ezt nem követi majd olyan jelentős mértékben. Ha valaki a külföldi adatokat nézi, akkor láthatja, hogy a nálunk jóval népesebb Franciaországban 360 ezer fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt. Kórházi ágyak tekintetében a miniszter szerint jól állunk, az ágyak 25 százalékán ápolnak Covid-pozitív beteget, nyolcezer szabad ágy van jelenleg. 

Az oltási akcióheteket sikeresnek látják, ezért biztosítanak hasonló lehetőséget januári hétvégéken is. A harmadik oltások tekintetében sem állunk rosszul Gulyás Gergely szerint. 

Hét napra rövidítik a karanténkötelezettséget

A védettségi igazolvány a korábban jelzetteknek megfelelően februártól oltási igazolvánnyá alakul. Az átesettség fogalma mást fog jelenteni szerintük ezután, ezért februártól kizárólag oltási igazolványként lesz érvényes a védettségi. Február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást. Ahhoz, hogy az igazolvány érvényessége megmaradjon, a második oltást követő hat hónapon belül a harmadikat fel kell venni.

Gyorsabb lefolyású a vírus, ezért a nemzetközi gyakorlatot is figyelve hét napra rövidítik a karantént, viszont öt napot követően is lehet már negatív teszttel szabadulni. Ha egy osztályban megbetegedés lesz, a karanténkötelezettség öt napra csökken, és csak azoknál áll majd fenn, akik oltatlanok. Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, mondta Gulyás Gergely. Aki oltatlansága miatt otthon lesz, az is tudja majd az oktatást követni ezt követően. 

A csirkefarhát is hatósági áras lesz

A kormány megállapította azt is, hogy a tavalyi gazdasági adatok kifejezetten biztatóak, a novemberi és decemberi adatok a vártnál jobbak. A 6,5 és 7 százalék közti tartományban lesz a gazdasági növekedés, 1990 óta nem volt olyan év, amikor az ország ilyen gazdasági növekedést mondhatott magáénak, jegyezte meg a miniszter. Gép- és autóiparban viszont visszaesés volt az év végén, ez is mutatja a miniszter szerint, hogy az autóiparban rejlő növekedési potenciál nélkül is sikerült ilyen jó eredményt elérni. A növekvő energiaárak közben infláció spirált indítottak el, de az Európai Unió energiapolitikája is további áremelkedést eredményez Gulyás szerint. A rezsicsökkentés fenntartása a jelenlegi piaci árak mellett egy átlagos háztartás számára félmillió forint könnyebbséget jelent egy év alatt, tette hozzá a miniszter. Szerinte a benzinárplafon is bevált, a kormány emellett kitart. Három hónapra hozták meg az ezzel kapcsolatos intézkedéseket, február közepén döntenek, hogy meghosszabbítják-e. A kamatstop is egy fontos intézkedés szerinte, a bankok az ezzel kapcsolatos veszteséget el kell, hogy szenvedjék.

A hatósági árstop kapcsán számos nemzetközi gyakorlatot megvizsgáltak, és a szerbekét vették át Gulyás Gergely szerint. A termékek között, amiknek csökkentik az árát, megemlítette most a csirkefarhátat is, bár eddig erről nem volt szó. Ők mindig is az adócsökkentés pártján álltak, tette hozzá Gulyás. A sertéscomb, a csirkemell és a tej is az öt százalékos áfájú termékek közé tartozik, ezeknél tehát nincs lehetőség már csökkentésre. 

Gulyás köszönetet mondott Szabó Tímeának

A kormány tárgyalt a népszavazásról és az országgyűlési választásról is. Üdvözlik azt, hogy a kettőt egy napon tartják, már csak azért is, mert ezzel hétmilliárd forintot spórolnak meg. A közéletben a konszenzus igen ritka a pártok között, ezért köszönetet mondanak Szabó Tímeának, hogy támogatta a két szavazás egy napon tartását. Fontos kérdésekről van szó Gulyás szerint, az általa szexuális propagandának nevezett dolgot indokoltnak tartja megtiltani. Úgy gondolják, minden felnőtt úgy folytatja az életét, ahogy akarja, viszont a gyermekek nevelésének joga a szülőket illeti meg. A kormány mindenkit arra kér, mondja el a véleményét, és a népszavazáson is vegyenek részt.

Szenteste leégett a Papp László Városi Sportcsarnok, tárgyalt erről is a kormány, és döntöttek az újjáépítésről, ehhez biztosítva a szükséges forrásokat - mondta el a sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Az ötezer lakos alatti önkormányzatok esetében pedig biztosítják a forrásokat arra, hogy a polgármesterek illetmény- és költségemelését biztosítani lehessen.

Három hónapig lesz érvényben az élelmiszer-árstop 

Az operatív törzs tett javaslatot valamennyi döntésre, minden esetben konzultálnak virológusokkal, professzorokkal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, mondta el a köztévé kérdésére válaszul Gulyás Gergely. Az M1 arra volt kíváncsi, a közvetlen kontaktok negatív teszt esetében is karanténba kell-e vonuljanak, illetve nem írják-e elő számukra az FFP2-es maszkot, ahogy Merkely Béla javasolta. A karanténkötelezettség viszont egyelőre fennmarad, de csak hét napig. Voltak olyan álláspontok, hogy a karantént el kell felejteni, de Gulyás szerint ők egyelőre ezt szükségesnek tartják. 

A köztévé ezt követően Márki-Zay Péterrel foglalkozott, Gulyás pedig úgy látja, a miniszterelnök-jelölt mondatai a baloldal elmúlt tíz évben kifejtett állásfoglalásaival azonosak. A magyar baloldal olyan képviselőkkel fogott össze szerinte, akik a zsidókat néhány éve listázni akarták. A koalíciónak így része az antiszemitizmus is, jelentette ki a miniszter.

Ahogy a benzinárstopot, úgy a mostani élelmiszerárakra vonatkozó hatósági árazást is három hónapra hozzák, de ezt követően lehet majd hosszabbítani - válaszolta Gulyás Gergely az ATV érdeklődésére. Ellenőrizni is fogják a dolgot, a szerbek szintén így csinálták ezt szerinte. Október közepén inflációs nyomás még nem volt Európában, nem volt Magyarországon, ezért tértek vissza erre az időpontra Gulyás szerint. A korlátozás csak az ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos tehéntejre lesz érvényes, tehát rizstejre, melegítésre szoruló tejre például nem. 

Milyen következményei lehetnek a hatósági árstopnak? Hat alapvető élelmiszer árának októberi szintre való visszaviteléről döntöttek a szerdai kormányülésen. Többen emiatt az infláció további elszabadulásától tartanak. Hogyan készül az áprilisi választásra a kormány? Áder János a héten bejelentette, április 3-án, tehát a legkorábbi lehetséges időpontban tartják az idei országgyűlési választást. Ezekről is szó lehet Gulyás Gergely szokásos sajtótájékoztatóján.

Orvossal való konzultációt követően bárki kaphat negyedik oltást

A mostani szabályok szerint 500 fő feletti rendezvényekre nem mehet az, aki nem rendelkezik oltási igazolvánnyal, illetve vannak ennél kisebb jelentőségű korlátozások is. Csuhaj Ildikó kérdésére, hogy szigorítanak-e, Gulyás azt mondta, ugyanazt tudja válaszolni, amit az elmúlt két évben szokott: mérlegelik mindig az adott helyzetet, és ahhoz mérten döntenek. 

Az ATV rákérdezett a kormányfő ementáli sajtos nyilatkozatára is. Negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki kaphat, így döntött a kormány, az erről szóló rendelet a héten fog megjelenni. Nehéz tudományos véleményeket kialakítani arról, a harmadik oltás után szükséges-e egy negyedik is, és bekövetkezik-e az a védettségcsökkenés, ami a második után. Kérni fogják a negyedik oltást? - érdeklődött Csuhaj Ildikó. Szentkirályi Alexandra konzultál még az orvosával, Gulyás Gergely pedig, ha eltelik a hat hónap a harmadik óta, lehet, hogy beadatja. 

A tesztelés önmagában nem megoldás, Gulyásék az oltás mellett vannak. Szerinte meg van annak a veszélye, hogy ha a tesztelésre nagyobb hangsúlyt helyeznek, akkor majd kevesebbek fogják kérni a vakcinát. Az új variáns miatt pedig egészen új helyzet is fog előállni, tette hozzá a miniszter. 

Mindenki ingyenesen jogosult a meddőségi centrumokban való kezelésre. Volt idő, amikor a járvány miatt ezeket a kezeléseket felfüggesztették, de most elvárás, hogy a jelentkezők azonnal kapjanak időpontot, válaszolta Gulyás szintén az ATV érdeklődésére. 

Kellő garanciát jelent-e majd, ha a népszavazáson a nemek lesznek többségben? - érdeklődött Kovács András az Origótól, megjegyezve, hogy Márki-Zay Péterék érvényteleníteni kívánják majd a gyermekvédelminek nevezett, valójában melegellenes passzusokkal ellátott törvényt. Gulyás Gergely szerint a népszavazás jelenti ma a lehető legnagyobb garanciát a kérdésben.  

Ha a jelenlegi ellenzék nyer, jövőre lesz 13. havi nyugdíj? - kérdezte szintén az Origo. Gulyás szerint nyilvánvalóan veszélybe kerül, ha a baloldal kerül kormányra. 

Nem kapnak kompenzációt az érintettek az élelmiszer-árstop miatt

A kormány szerint ki állja az élelmiszer-árstop költségét? Kaphatnak kompenzációt a jövőben? - tette fel a kérdést az Index. Gulyás azt válaszolta, hogy nem kaphatnak, mert van közös teherviselés. Az intézkedés, bár jelentős hatással jár, de biztos, hogy a húszmilliárdot nem éri majd el, tette hozzá. Szerinte az árstop költségét együtt állják majd a kis- és nagykereskedők, a termelők és a beszállítók.

Sikernek értékelik-e a kötelező oltások eddigi beadását? Gulyás szerint nemrég sikerült elmozdulni a beadott oltások számát illetően, de van egy réteg, akit így is nehéz rávenni a vakcina felvételére.Nyelvvizsga-amnesztiáról nem hoztak jelenleg döntést. Azt helyesnek tartják, hogy egy diplomástól elvárják, legalább egy nyelvet középfokon beszéljen.

Várható-e a közeljövőben német-magyar csúcstalálkozó az új vezetéssel? A német kancellár számára is adott a lehetőség a találkozóra - válaszolta az Index kérdésére Gulyás. Mint mondta, nemrég Emmanuel Macron is itt volt. Konkrétumról viszont a németek esetében egyelőre nem tudott beszámolni.

Az RTL Klub arra kérdezett rá, a csirkefarhátat véletlenül felejtette-e ki szerdai bejelentésében Orbán Viktor? Gulyás elmondta, a csirkefarhát is rajta van a listán, ha nem is hangzott el a kormányfő részéről egy nappal korábban. A kenyeret viszont azért nem vették fel a listára, mert a pékeknek súlyos gondot jelentett volna az árstop költségeinek megfizetése. Jövő héten tud pontos számot mondani Gulyás, hogy mekkora könnyebbséget jelenthet a családok számára a mostani árstop. 

Aki augusztus elején kapta a harmadik oltását, az ő esetében továbbra is érvényben marad az igazolvány? Gulyás Gergely szerint igen, aki kapott harmadikat már, azt semmiféleképpen nem korlátozzák. 

Ma nincs olyan mértékadó előrejelzés, ami meg tudná mondani, hogy a kamatemelkedés átmeneti vagy állandósuló lesz-e, ezért nem tudni, hosszú távon szükség van-e a kamatstopra. Ha valaki ezt a kockázatot meg akarja szüntetni, az a legjobb, ha fix kamatozásra vált, mondta az RTL Klub kérdésére a miniszter. 

Soha állami titkosszolgálatot politikai ügyekben, politikai ellenfelek lejáratására nem használtak, jelentette ki Gulyás Gergely. A kérdés, hogy van-e még szerződése a magyar kormánynak a Pegasus kémszoftver gyártójával, nemzetbiztonsági okok miatt értelmezhetetlen Gulyás Gergely szerint.

A miniszter a Magyar Nemzet néven megjelenő lap kérdésére válaszul hosszan dicsérte a 168 Órát, amiért szerinte másokkal szemben az újság elítélte Márki-Zay Péter egyes nyilatkozatait. 

A mostani adatok szerint 1,4 millió azok száma, akik már februárban megkaphatják az szja-visszatérítést, és vannak még néhány százezren, akikre ezt követően kerülhet sor.

Breuer Péter: Hogy teheti ezt Márki-Zay?

A Heti TV-s Breuer Péter arra kérdezett rá, hány zsidó, katolikus, evangélikus stb. van a Fideszben? Gulyás azt válaszolta - reagálva ezzel Márki-Zay Péter legutóbbi szavaira -, hogy ők nem így tartják számon az embereket. Breuer szerint a mostani ellenzék azt ígérte, hogy az egész országban több parkoló lesz, viszont Budapest szívében most szüntettek meg kétszáz parkolóhelyet. Nevezzük franciasalátának a mostani ellenzéki koalíciót, látva a szalmonellákat. Mit lehet velük tenni? - érdeklődött Breuer. Erre válaszul Gulyás ironizálva kelt a baloldal védelmére, mondván, Karácsony Gergely már az autóutakból is parkolókat csinált. 

Mi a helyzet a Budapest Airport ügyével? Breuer kérdésére válaszul Gulyás azt mondta, a választásokat megvárják. De továbbra is azt tartják fontosnak, hogy a nemzeti repülőtér állami, de legalábbis magyar tulajdonban legyen. 

Van egyáltalán szükség miniszterelnök-jelölti vitára? Mit hozhat ez a választóknak? Breuer érdeklődésére válaszul Gulyás azt mondta, ezzel a kérdéssel érdemes megvárni a kampány kezdetét. Tényleg nem érti senki, hogy minden országnak van egy imidzse, és ha ez az imidzs ragad ránk, amit Márki-Zay képvisel, hogyan tekintenek majd ránk? Breuer szelíd érdeklődésére válaszul már Gulyás is csak annyit tudott felelni, hogy ezt nem neki kell megválaszolnia. A politikusok részéről elhangzó durván sértő megnyilvánulások kilencven százaléka Gulyás szerint balliberális politikusoktól jön. 

Szinglik és azonos neműek esetében nálunk nem fogadják el az állam számlájára a béranyaság igénybevételét, válaszolta Gulyás szintén a Heti TV-s újságíró kérdésére. 

Hogyan fogja a kormány megakadályozni, hogy az árstop miatt elmaradó profitot nem építik be majd más termékek árába? Kétségkívül létező veszély, válaszolta Gulyás a Népszavának, és ha ez a probléma felmerül majd, akkor reagálnak rá. A miniszter elvárhatónak tartja, hogy a profit egy részéről most mondjanak el, de ha ez nem így történik, akkor az államnak vannak más szabályozó eszközei. A kamatstop esetében sem látják, hogy a számlavezetési díjak megemelkedtek volna. 

A kazahsztáni ügy is rávilágított arra, hogy zsinórban az orosz érdekek mellett szólal fel a magyar kormány, vetette fel szintén a Népszava. Gulyás nem ért egyet ezzel, néhány héttel ezelőtt ítélték el például azt, ami Fehéroroszországban történik. 

Milyen részvétellel lennének elégedettek a népszavazáson? Érvényes népszavazással, válaszolta a miniszter. Szerinte erre jó esély van így, hogy a választással egy napon tartják a népszavazást. 

Van-e köze az árbefagyasztásnak a közelgő választásokhoz? Az inflációhoz van köze, válaszolta Gulyás a 444-nek. Az antigén gyorstesztek árának maximalizálása nem merült fel? Gulyás szerint elgondolkodnak a kérdésen. Látom, hogy egy kicsit köhög - folytatta a 444-es Herczeg Márk -, mikor tesztelt utoljára? Múlt héten, mondta erre a miniszter. Nevetve megjegyezte azt is, telente korábban is meg szokott fázni, csak az elmúlt két évben vált a köhögés gyanússá. 

Lesz-e fideszes kormányprogram? Célkitűzéseket biztosan meg fognak fogalmazni Gulyás Gergely szerint, de úgy látja, a Fidesz esetében már mindenki tudhatja, mire lehet nagyjából számítani. A miniszter egyben a kormányfő legutóbbi, programadó beszédére hívta fel a figyelmet.

A WHO szerint az eddigi vakcinák már nem nyújthatnak majd megfelelő védelmet az új variáns ellen. Erről a Magyar Fórum munkatársa beszélt, rákérdezve, mi a kormány álláspontja a kérdező szerint felesleges tesztelgetések baloldali követeléséről? Gulyás szerint a magyar kormány arra törekszik, mindenki oltassa be magát, minden más másodlagos. Nem akarnak senkit korlátozni abban, hogy teszteljen, viszont akkor lesz szerinte eredményes a védekezés, ha nagyon sokan oltatják be magukat, lehetőleg háromszor. Az oltás az új variánsok ellen is védelmet nyújt, ezért fontos a felvétele, tette hozzá a miniszter. Emellett senkit nem szeretnének korlátozni semmi más védekezési formában. 

Gulyás: A francia kézilabdások gyarmattartó arroganciával nyilatkoztak

Ha az április 3-ai választáson az ellenzék nyer, akkor Orbán Viktor fel fogja hívni Márki-Zay Pétert és gratulál neki? Ezt a kérdést az Azonnali részéről Kósa András tette fel. Gulyás úgy válaszolta, el fogják fogadni a választás eredményét. Azt viszont nem jelentette ki egyértelműen, hogy Orbán majd felhívja Márki-Zayt. A lap érdeklődött a kazah helyzetről is, párhuzamba állítva az 56-os magyar helyzettel. Gulyás szerint azt kellene pontosan tudni, Kazahsztánban mi történt, és 1956 a megfelelő hasonlat-e vagy valami más.

 Mikor jelenik meg az árstopról szóló kormányrendelet? Gulyás a Telex kérdésére válaszul elmondta, tervezet már van nála, de még nem végleges. Lehetséges mindenesetre, hogy még ma megjelenhet. Azzal, hogy a liszt árát szabályozzák, ez közvetetten a kenyérre is hat. Első körben ezeket tartották fontosnak szabályozni, más termékről nem döntöttek egyelőre. A módszer, hogy hatósági árazást vezessenek be, a polgári konzervatív kormányzáshoz közel áll? Gulyás szerint ezek rendkívüli döntések, rendkívüli időkben fogadhatóak el. Az utolsó negyedévre visszaállhat szerinte a normál sávba az infláció. A kormány szerint kettő százalékkal lesz alacsonyabb az infláció, mint lenne ezen intézkedések nélkül. 

Gulyás azt szokatlannak nevezte, hogy a francia kézilabdások szerinte egyfajta gyarmattartó arroganciával nyilatkoztak az itteni járványügyi szabályokról. Az érkező sportolók furcsállták ugyanis, hogy Magyarországon enyhébb járványügyi korlátozások vannak érvényben, mint náluk. A Telex kérdésére, miszerint nem terveznek-e további korlátozásokat, a miniszter kifejtette, minden mostani prognózis szerint a kórházak terhelése nem fogja elérni a második vagy harmadik hullám csúcsát, a kórházak bírni fogják a megnövekedett betegszámot. A lap arról is érdeklődött, mikor lesz az államfőválasztás, erre a miniszter elmondta, március 10-én tartják.

Milyen korlátozások várhatóak a választások idején? - érdeklődött a HVG. Gulyás szerint arra kell készülni, hogy a hatósági házi karanténok miatt többen lesznek, akik mozgóurnás szavazást kérnek majd. 

Külföldről irányított puccskísérlet folyt Kazahsztánban? Gulyás megjegyezte, ő nem minősítette így az eseményeket, egyébként a külügyminiszter az illetékes. A maga részéről azon meg lenne lepve, ha Ukrajnát orosz részről katonai támadás érné. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.