Kormányinfó: Május 31-én véget ér a vírus miatti veszélyhelyzet, de a háború miatt újra lehet majd

Kormányinfó: Május 31-én véget ér a vírus miatti veszélyhelyzet, de a háború miatt újra lehet majd

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. április 21-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A választások eredményének értékelésével kezdte Gulyás Gergely a voksolás utáni első kormányinfót. Köszönetet mondott mindenkinek, aki élt azzal a szerinte morális kötelességgel, hogy szavazott. Úgy látja, a magyar demokrácia mindig akkor volt erős, amikor ún. polgári kormány volt hatalmon. A felhatalmazást kifejezetten erősnek találja, az eredményért köszönetet mondanak. Soha egyetlen pártszövetség sem kapott annyi szavazatot az előző kilenc választáson, mint ők, tette hozzá.

A szerdai kormányülés kapcsán tisztázta a közjogi helyzetet: a kormány mindaddig működik, amíg új kormány nem alakul meg. A kormány megbízatása május 2-áig tart, addig a miniszterek és a miniszterelnök ügyvezetőként látják el feladatukat. A szerdai kormányüléssel politikai értelemben ért véget az eddigi kormány tevékenysége. Négy évre születtek a korábbi felkérések, a miniszterelnök jelenleg tárgyal az új kormány összetételéről. 

Május 2-án alakul meg az új Országgyűlés, a 16-ai héten választják meg a miniszterelnököt, nem sokkal később pedig megalakul az új kormány. Egy személyi döntés volt, amire nem lehetett várni, ez a frakciók megalakításához köthető. Kocsis Máténak kormányzati szerepet is ajánlottak, de ő inkább a frakció vezetését szerette volna továbbra is ellátni. 

A vírus intenzitása csökken, a megbetegedések számának függetlenül alacsony a súlyos fertőzések aránya Gulyás elmondása szerint. Ettől még persze a vírus nem tűnt el, tette hozzá. Negyvennyolcan vannak jelenleg súlyos veszélyben, őket lélegeztetik invazívan. Továbbra is a legidősebbek és más betegségekkel küszködők veszélyeztetettek, mondta. 

A háború ügyében is meghallgatták a honvédelmi miniszter tájékoztatását. A mi befolyásunk szerinte mérsékelt lehet, arra törekednek, hogy a béke álljon helyre. Sajnos reális forgatókönyvnek tartja, hogy a háború még hónapokig vagy évekig is eltartson.

Május 31-ével megszűnik a járvány miatti veszélyhelyzet, viszont lehetővé fogják tenni, hogy közvetlenül mellettünk folyó háború esetén is elrendelhető legyen a különleges állapot. Remélik ugyanakkor, hogy ezzel nem kell majd élni.

Meghallgatták a pénzügyminisztert is. A magyar gazdaság Gulyás szerint minden nehézség ellenére stabil lábakon áll. Valamennyi árstop jövőjéről a kormány döntést fog hozni, de úgy látják, ezek beváltak, mérsékelték az inflációt. Tizenhárom százalék lenne az árstopok nélkül az infláció, ami így 8,6 százalék, mondta a miniszter. Európán belül Magyarország ezzel a középmezőnyben van szerinte. Van egy uniós fejlettségi rangsor, amit az Eurostat készít, ebben Magyarország hét országot, köztük Portugáliát előzi Gulyás közlése szerint. A beruházási ráta alakulása a második legjobb Európában, folytatta. Jelenleg 27,1 százalék. A foglalkoztatottság közelít a 4,7 millióhoz. A kiskereskedelem felülmúlta a 2020-as, a vendéglátás a 2019-es szintet.

Köszönetet mondott Szentkirályi Alexandra azoknak, akik a húsvéti időszak alatt is segítettek a háború elől menekülőknek. Ma reggelig 625 ezer azok száma, akik február 24-e óta Magyarországra menekültek Ukrajnából. Az eddigi összes menedékes kérelem meghaladta a 17 ezret. A katasztrófavédelem közel tízezer embert helyezett már el szálláshelyeken, nagyjából a felük gyermek. A múlt héten meghaladta az egymilliárd forintot a menekültek megsegítésére érkezett felajánlások értéke. Az állami cégek is kiveszik a részüket, a MÁV-Start például több mint 270 ezer ingyenes szolidaritási jegyet állított ki. Március 21-én megnyitották a BOK-csarnokban a humanitárius tranzitpontot. Megkezdődött az óvodába-iskolába integrálása is a menekült gyerekeknek. Több százakat vezettek be az óvodás, iskolás és egyetemi képzésekbe. 

Szentkirályi Alexandra bejelentette azt is, hogy a jövőben kétórás keret fog a kormányinfók rendelkezésére állni, ahogy ma is délben el kell sietnie Gulyás Gergelynek.

Ha bárkinek kétsége lett volna, hogy az ellenzéki pártok szövetsége képes az ország kormányzására, ezek az illúziók a választás estéjén és később eloszlottak Gulyás szerint. Ezt a politikus a közmédia ellenzéket bíráló alákérdezésére válaszolta. A miniszter hozzátette, erős állításnak tűnik, de meg tudja indokolni: az ellenzék szerinte nem demokratákból áll. A Fidesz mindig gratulált az ellenzéknek, ez a baloldalon nincs így, nem magukban, hanem az ellenfélben és a választókban keresik a hibát, tette hozzá. Az a politika alfája és omegája, hogy a választóknak mindig igazuk van, jelentette ki Gulyás Gergely. Ez a politikai kultúra szerinte a baloldalt nem jellemzi. 

Nem kellene Jakab Péternek lemondania? Az origós Kovács András érdeklődésére Gulyás azt válaszolta, bizonyos határokon túl nem akar az ellenzék ügyeivel foglalkozni, nekik jó, ha Jakab Péter marad a Jobbik elnöke, sőt, talán jobb is. Szavazatszámlálói beszámolót is felolvasott Kovács, mire Gulyás azt válaszolta, nem szabad a választókat lenézni, mindenki pontosan tudja, kire szeretne szavazni. A választók sértegetése biztos, hogy nem erősíti a baloldal amúgy is gyenge demokratikus hagyományait, tette hozzá. 

Tervezi-e a kormányfőjelölt, hogy az ellenzéki frakcióvezetőkkel a parlament megalakulása előtt konzultál? A köztársasági elnök küld a listavezetőknek egy levelet, ők folytatják le azokat a tárgyalásokat, külön vagy együtt, amik szükségesek.

Lát-e esélyt arra, hogy a salgótarjánik zsidó temető a világörökség részévé váljon? Gulyás elmondása szerint ezt támogatják. Sajnálatosnak tarja, hogy kevesen ismerik az említett temetkezési hely történetét.

Gulyás Gergellyel beszélt már Orbán Viktor kétszer, de a nyilvánossággal is a kormányfő jogosult közölni, kiket kér fel, kiket nem. Az ATV további kérdésére, miszerint Gulyás elfogadná-e, azt válaszolta, a válaszát tartalmazni fogja a miniszterelnök bejelentése. Navracsics Tibort is felkérhetik? Gulyás csak annyit tudott hozzáfűzni, hogy Navracsicsot kiváló embernek tartja, nehéz körzetben tudott győzni, és örülni fog, ha felkérést kap kormányzati szerepre. 

Elsősorban nem a gazdasági növekedés mértékétől függ, hogy az árstopokat illetően mi marad, mi nem. Külön-külön döntéseket fognak hozni, az élelmiszer-árstopról legkésőbb jövő héten. Szektorális különadók nem kerültek szóba a kormányülésen, de lehetségesek hasonlók a jövőben. Mindenki megismerhette, 2010 óta nehéz helyzetben milyen megoldásokat alkalmazott a kormány, hasonlókat lehet elképzelni most is. 

A korrupcióval szembeni zéró toleranciát mindenkivel szemben érvényesíteni kell, válaszolta a Pénzügyminiszter letartóztatott dolgozóival kapcsolatos kérdésre. Három pályázatkezelő munkatársak vettek őrizetbe hivatali vesztegetés elfogadása bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt. A Miniszterelnökség munkatársa is érintett az ügyben. 

Németország az orosz olaj importját szeretné még az év végén lezárni. A kormány ellenezne-e hasonló döntést? Gulyás szerint a magyar és német gazdaság is letérdelne, ha nem érkezne több orosz gáz. Felelős döntésekre van szerinte szükség, és ha bármilyen szankciót bevezetnek, világosan ki kell mondani előtte, mibe kerül az, és az árát ki fogja megfizetni. 

Csuhaj Ildikó rákérdezett arra is, él-e még az a protokoll, hogy háziorvoshoz csak telefonon lehet bejelentkezni? L. Simon László posztjával kapcsolatban merült fel a dolog. Gulyás jobbulást kívánt L. Simon édesanyjának, és azt mondta, az önálló Egészségügyminisztérium a baloldali kampány része volt, ők nem terveznek hasonlót.

A Magyarország felett átrepülő drónról érdeklődött az Azonnali. Gulyás azt a tájékoztatást kapta, amit a Honvédelmi Minisztérium nyilvánosságra hozott: a berepüléstől fogva észlelték és figyelték a drón útját. Arról nem tud többet, hogy bármilyen tájékoztatás elmaradt-e a horvátok irányába. 

A szokásos állami beruházási gyakorlatnak megfelelően koncepció- és kiviteli tervek kell készüljenek a szombathelyi kézilabdastadionhoz, ezután kerülhet sor a források elkülönítésére. Gulyás szerint az ellenzéki önkormányzatok nem szoktak mindig támogatóak lenni, de reméli, Szombathely az lesz.

Önálló oktatási tárca lesz esetleg? Gulyás szerint kérdés az, mit jelent az, hogy önálló. Csak olyan, ami az oktatással foglalkozik? Teljesen önálló nem lesz, de az akár elképzelhető, hogy az egészségügy és oktatás kikerüljön az Emmi alól. 

Sor kerülhet-e teljes szerkezeti váltásra az egészségügyben, ahogy a Magyar Orvosi Kamara javasolta? Gulyás szerint sok fontos változás történt az egészségügyben, ezekhez pedig hozzájárult a MOK is. Olyan mértékű orvosi béremelés sem volt Európában vagy a magyar történelemben, mint az előző ciklusban, tette hozzá. Megfontolják a továbbiakban is az orvosi kamara kéréseit. 

Meg fog maradni az a gyakorlat, hogy Európában GDP-arányosan Magyarország költi a legtöbbet családtámogatásra Gulyás szerint. Meg fogják vizsgálni, a támogatási rendszer egyes elemeit fenn kell-e tartani, de semmiféle forráskivonásról nem lehet szó, és jöhetnek új családtámogatási elemek is.

Miért mentették fel Ekler Gergelyt, a Miniszterelnökség államtitkárát? Azért, mert Novák Katalin mellett fog dolgozni.

Gulyás szerint háromszázezren is az ellenzék szavazói közül úgy gondolták, hogy a kormánnyal értenek egyet az ún. gyermekvédelmi népszavazáson. A kormány álláspontjával egyetértők közé sorolta a Mi Hazánk támogatóit is. Gulyás úgy látja, Brüsszel bizonyos kérdésekben nem demokratikus módon gondolkodik, de a népszavazás szerinte erős felhatalmazást ad számukra. 

A miniszter úgy látja, a főváros kedvezőbb helyzetben van, mint valaha. A tavalyi iparűzési adóra vonatkozó várakozások ugyanis túlteljesültek szerinte. A gazdasági növekedésből a főváros részesedése szerinte a legnagyobb.

Az nem vitás, hogy a költségvetés módosítása szükséges, az infláció is szükségessé teszi, de ezzel kapcsolatban nincsen még konkrét döntés. Azt szeretnék, ha fenntartható lenne, hogy a költségvetést a tavaszi ciklusban fogadják el. Az még nem dőlt el, hogy a jövő évi költségvetést is elfogadják-e nyárig, vagy pedig ősszel. Az uniós pénzek várható csúszása miatt változott a finanszírozási terv? Lesz-e akár kötvénykibocsátás? Gulyás elmondta, nem szűnnek meg jóindulattal lenni az Európai Bizottság irányába, a tárgyalás folyamatos. Abban bíznak, hogy a megállapítás rövid időn belül létrejöhet, de ha nem így lesz, annak politikai okai lesznek szerinte. Pályázatokat egyetlen esetben sem kívánnak visszavonni. 

Egy tízes skálán mennyire hozta kellemetlen helyzetbe Szentkirályi Alexandrát, hogy a kormány a férje cégétől vásárol katonai repülőgépeket? A kormányszóvivő szerint nagyon fontos minden hadiipari beruházás, és nincsen szó összeférhetetlenségről. 

Számíthatunk-e a jövőben bármiféle korlátozó intézkedésre a vírus miatt? Gulyás szerint a következő hónapokban biztos, hogy nem, az érettségi normális rendben megtartható. Azt nem tudják, hogy ősszel is olyan rossz számok lesznek-e, mint korábban, a mostani előrejelzések szerint várhatóan nem, és a vírus sokat szelídült. 

Jelenlegi formájában a rezsicsökkentés meddig tartható fenn? Az RTL Klub kérdésére Gulyás azt válaszolta, valamennyi szakértői tanulmány minden árstoppal kapcsolatban a kormány rendelkezésére áll. Hogy pontosan mibe fog kerülni, attól függ majd, mennyire maradnak a jelenlegi nyersanyag- és energiaárak. Ha maradnak a jelenlegi szinten, akkor ennek fényében kell dönteni a rezsicsökkentésről, és esetlegesen előteremteni az ehhez szükséges forrásokat. 

Van egy haderőfejlesztési programja Magyarországnak, ami 2030-ig tart. Eleget teszünk a NATO-s vállalásnak, hogy 2024-ben GDP-arányosan eleget fordítsunk már a haderőre. Gulyás szerint aligha kell magyarázni, miért fontos például a katonai repülőgépek vásárlása. 

Mikor folytatódhat a városligeti projekt? Gulyás szerint bármikor, de egyelőre konkrét döntés nem született, ott is közbeszerzést kell lefolytatni.

Tervezi-e a kormány, hogy felállít-e az uniós források elköltését vizsgáló hivatalt? A Telex kérdésére Gulyás azt mondta, ma is van ilyen. Annyiban tartja a kérdést sokadlagosnak, hogy nem gondolja azt, ha még egy hatóságot létrehoznának, azzal hatékonyabb lennea pénzek elköltése. Minél inkább központi az ellenőrzés, annál hatékonyabb szerinte. 

Megszűnhet a közvetlen főpolgármester-választás? Gulyás szerint ezeket a vádakat elmondták négy meg nyolc éve, és az embernek már kedve lenne igazzá tenni, de nem került szóba most sem hasonló döntés. 

Nem problémás az, hogy még a korlátozott időkeret is arra megy el, hogy a kormányhoz kötődő médiumok az ellenzékkel kapcsolatos kérdéseket tesznek fel? Gulyás a Telexnek azt mondta, lehet kérdezni bármit, és nem menne bele abba a kérdésbe, melyik sajtótermék milyen tulajdonosi körbe tartozik. És mondjanak még egy olyan sajtótájékoztatót, ahol két órás keretben válaszolnak bármilyen kérdésre, tette hozzá az időkorlátozást érintő kérdésre a miniszter. 

Az Oroszországgal szembeni szankciók nem hatástalanok, de azt kikötötték, hogy csak olyat hozzanak, amelyek nem nekünk fájnak jobban. Az energiaügyi korlátozások márpedig ilyenek lennének. 

Ukrajna ma egy megtámadott ország, amelynek a vezetőjével az ember alapvetően szolidáris próbál lenni. Az ukrán elnök sokat tett azért Gulyás szerint, hogy ezt megnehezítse, mindenesetre ők próbálnak segíteni.