Gulyás Gergely: Nem tartóztatnák le Putyint, ha Magyarországra lépne

Gulyás Gergely: Nem tartóztatnák le Putyint, ha Magyarországra lépne

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányinfót tart (Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legfontosabb téma továbbra is az Ukrajnában zajló háború Gulyás Gergely közlése szerint. A csütörtöki Kormányinfót azzal kezdte, hogy hallják napról napra, nem kell tűzszünet, ez viszont szerinte nem a békés megoldás, hanem az eszkaláció irányába mutat. A kormány fenntartja, hogy tűzszünet kell, fegyverszállításban pedig nem veszünk részt. A NATO-tagországoknak szerinte világos szabályai vannak, és csak akkor bocsátkoznak harcba, ha az egyik tagállamot támadás éri. Ilyen utoljára, mint mondta, 2001. szeptember 11-én történt. 

Tárgyalnak egy közös uniós lőszerbeszerzésről, csak a magyar honvédség fogja felhasználni az így vett lőszert. Nyilván lesznek szerinte olyanok, akik a fronra küldik, amit beszereztek, de a magyar kormány nem tesz így.

Jövő héten tárgyalják a békepárti határozatot, egy évvel ezelőtt pedig szerinte a magyar állampolgárok világosan állást foglaltak a béke ügyében. Az Ukrajnából érkező menekülteket továbbra is támogatják.

Gulyás szerint továbbra is Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerét tervezik felállítani. A miniszter ezt a Magyar Nemzet néven megjelenő lap kérdésére válaszolta. Az újságíró szerint Brüsszel támadja a kormányt a gyermekvédelminek nevezett, melegellenességgel vádolt törvény módosítását. Gyermekvédelmi szakemberek eközben régóta beszélnek arról, miféle problémák kezelésére lenne inkább szükség. A héten pedig kiderült az is, hogy aggasztóan megugrott a gyermekkorú bűnelkövetők száma. 

A beleegyezési korhatár emelésén gondolkozhatnak

Mekkora mennyiségű lőszert kaphat Magyarország? Hétéves időszakra tervezett beszerzésről van szó, de nem tudni még, mennyi fog érkezni. A honvédelmi miniszter tud majd választ adni.

A fő problémát Gulyás ma nem ott látja, hogy ahol a bűncselekmény kiderül, ne fenyegetné kellően súlyos büntetés a pedofil bűnelkövetőket. Az elsődleges gond szerinte ma az, hogy nem büntetik, ha egy negyven feletti ember szexuális kapcsolatot létesít egy 15 évessel. Ezért feltehetőleg a beleegyezési korhatár felemelésén gondolkoznak, de elmondása szerint egyelőre nem született döntés. 

A kormány fenntartja az infláció mérséklését szolgáló intézkedéseket, Gulyás szerint lassú és kedvező tendencia vette kezdetét. Azzal számolnak, hogy ez ugrásszerűen fel fog gyorsulni, és év végére elérhetjük az egy számjegyű inflációt. Az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentést és az árstopokat fenn kell tartani a miniszter szerint. 

Mi a baj a svédekkel?

Miért nem szavaz a Parlament hétfőn a svéd NATO-csatlakozásról? Gulyás szerint a frakcióban van egy vita, a finnek esetében sikerült döntésre jutni, és remélik, minél előbb ebben a helyzetben lesznek a svédekkel kapcsolatban is. A miniszter hozzáfűzte, a kormány álláspontja ismert a svédeket illetően. De nem magyarázta el részletesebben, pontosan mi is a baj a svéd NATO-csatlakozással. Meg tudja erősíteni, hogy a török álláspont miatt nem döntöttek még a svédeket illetően? Gulyás elmondása szerint ezt cáfolni tudja. 

A harmadik világháború kockázata soha nem volt olyan nagy, tette hozzá Gulyás, mint manapság. Ezért semmilyen lépést nem támogatnak, ami szerinte az eszkalációt szolgálja.

Mit szól az amerikai külügyminiszter kritikájához? David Pressman-t a kormányfő korábbi beszédében Présembernek nevezte. Komolytalan dolgokkal Gulyás szerint kár szövetségeseknek egymást sajnálniuk. Csalódottságukban írtak most egy jelentést azok, akik nem sajnálták a pénzt arra, hogy ne a mostani kormány maradjon, fogalmazott. Aki a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét félt, és megvizsgálja az amerikai rendszert, jobban aggódhat szerinte az ottani miatt. Frusztráció vezérelte rágalomhadjárat jellemzi Gulyás szerint a nemrég írt jelentést. 

Megteremtették a lehetőségét annak, hogy gázt máshonnan is szerezhessünk be. A probléma nem ezzel van Gulyás szerint, hanem hogy nincs elegendő gáz, máshonnan vásárolni, mint Oroszországból, rendkívül nehéz. 

Gulyás szerint Gyurcsány osztja a lapokat az ellenzéken belül

Mikor érkezhetnek meg Brüsszelből a régóta esedékes források? Tavaly augusztusban arról állapodtak meg, hogy tizenhét pontban teljesíti a kormány a Bizottság által kérteket, ezek után új dolgokat kértek. Gulyás úgy látja, ezekkel is szine készen vagyunk. Úgy látja, az a kérdés, a Bizottság mérlegel-e olyan szempontokat, amelyek kívül állnak a jogon. Azt látják, olyan ügyekben, amelyeket végigtárgyaltak, csúsznak a brüsszeliek a visszajelzésekkel. 

Egy hónapban kettő darab ügyeleti kötelezettséget ír elő a háziorvosoknak a jogszabály, ez Gulyás szerint nem túlzott elvárás, ahogy az sem meglepő, hogy ennek be nem tartását szankcionálják. De először csak figyelmeztetnek szerinte. 

Mikorra várható, hogy elkészül a gyermekvédelminek nevezett törvény szigorítása? Gulyás szerint még az idei első félév végén, várhatóan nyáron. 

Meglepte-e a kormányt, hogy 22 ezer orvos jelezte már, hogy marad a Magyar Orvosi Kamara tagja? Gulyás szerint az önkéntes tagságot ők teszik lehetővé, és tiszteletben tartják az orvosok döntését. Az ügyeleti ellátás egyébként szerinte mindenhol színvonalas, és folyamatosan működik. 

Miért lehet, hogy annyian lépnek át a DK-ba? - ezt a kérdést is megkapta Gulyás egy kormánypárti kérdezőtől. Gulyás szerint természetesen azért, mert a DK az ellenzék vezető ereje, és tizennégy évvel a dicstelen bukása után is Gyurcsány Ferenc osztja a lapokat az ellenzékben. Ezt szomorúnak tartja az ország szrmpontjából, de ez a helyzet szerinte. 

Miért lett Szili Katalin főtanácsadó?

Magas rangú tisztségviselőnek számít-e a miniszterelnök főtanácsadója? Gulyás szerint ez a fogalom egy zsurnalizmus, és nincs ilyen meghatározás, valamint a Bizottság nem tiltotta meg, hogy a főtanácsadó részt vegyen a tárgyalásokon. A tanácsadói poszt egy pontosítás szerinte. De Szili Katalin régi és új munkája között nincs különbség Gulyás szerint. Csak a pontosítás kedvéért lett miniszterelnöki megbízottból főtanácsadó. 

Egy olyan nagy feltétel van, amely ma a pénzeket általában blokkolja, ez az igazságszolgáltatásra vonatkozó bizottsági álláspont. Minden részletkérdésben megállapodtak Gulyás szerint, gyors visszajelzést ígértek, de ezt újra és újra csúsztatják. Az összes többi kérdésben pedig tárgyalnak. Annak egyelőre nem látják okát, hogy a családvédelminek nevezett törvény homofóbiával vádolt részein változtassanak.

Nemrég ellenzéki politikusok elbontották a kordont a Karmelita előtt. Várható-e változtatás a kordon anyagában? Gulyás konkrétan nem válaszolt, csak viccelődött egyet: megfelelő volt a kordon anyaga ahhoz, hogy még a momentumos politikusok is el tudják bontani. 

Tervezi-e a kormány vizsgálni, hogy a TikTok jelez-e nemzetbiztonsági kockázatot? Gulyás szerint ha kapnak ilyen jelzést a szakszolgálatoktól, megvizsgálják majd, de eddig nem kaptak. 

Gulyás nem lát más megoldást az ukrán nyelvtörvénnyel szembeni tiltakozásra, mint amit eddig tettek. Ennél jobb ötlete nincs a miniszternek, de szerinte addig nincs tárgyalás az uniós tagságról, amíg nem tesznek eleget az alapvető emberi jogokat garantáló változtatási kérelemnek. 

Továbbra is beruházási stop a Fudanra

Az amerikai kormány jelenlegi vezető erejét adó irányzat nem szimpatizál a magyar kormánnyal, de azért Orbánék keresik az együttműködés lehetőségét Gulyás szerint. Alapvető kérdésekben elmondása szerint nem tudják feladni a pozícióikat, mert erre kaptak felhatalmazást a választóktól. De mit tesz a kormány azért, hogy az imidzse jobb legyen? Gulyás szerint sokat tesznek az imidzsükért, de azon lehet vitatkozni, az jó vagy rossz irányban megy-e az amerikai világban. Azért vannak olyan fórumok szerinte, amelyek elismerően szólnak Magyarországról, illetve a magyar kormányról.

A legtöbben szív- és érrendszeri betegségekben halnak meg, mit lehet kezdeni a helyzettel? Gulyás úgy látja, a népegészségügynél két dolgot tudnak tenni. Felhívják a figyelmet az egészséges életmódra, a mozgás jelentőségére. A legfőbb okai a korai halálozásnak és egészségromlásnak elmondása szerint ez. Bizonyos szűrővizsgálatok elvégzését Gulyás szerint szankciókhoz kellene kötni. Egy jó egészségügyi program sokat számít szerinte, és a Breuer Péter által felvetettekről tájékoztatni is fogja az egészségügyi államtitkárt, de az előbb említetteket egy program nem tudja helyettesíteni szerinte. 

Most 510 millió forint értékű kiemelt kárpátaljai segítő projektet fogadtak el, továbbá a kárpátaljai oktatási intézmények energiaellátását is segítik. Gulyás szerint folyamatosan igyekeznek támogatni a kárpátaljai magyarokat. 

Nincs abban uniós hatáskör, hogy a szexuális felvilágosítás a szülő, és nem az iskola dolga, Gulyás szerint ezért ezen a téren nem terveznek módosítani. 

A beruházási stop hatálya alá került a Fudan Egyetem, jelenleg is ez van-e érvényben? A miniszter erre igennel felelt. 

Nem tartóztatnák le Putyint

Miért lenne jobb inkább egy amerikai telekommunikációs cégben, mint a Yettelben részesedést szereznie a kormánynak? Gulyás szerint azért, mert mindenki szeret gazdag lenni. De amúgy nem terveznek ilyet. Minden olyan gazdasági lépés, ahol kisebbségi tulajdon jön létre, felvetheti, hogy érdemben a kisebbségi tulajdonos csak szerényebb részben tud befolyásolni. De Gulyás úgy látja, a fő kérdés az volt, hogy a magyar állami tulajdon mennyi legyen, és hogy ha nem volna semennyi, rosszabb lenne. 

Hogy diplomata útlevéllel lehet Oroszországba utazni, Gulyás szerint nem tartozik a száz legfontosabb ügy közé, de az ezerbe sem. Mit tartanak fontosnak az oroszokkal való együttműködésből? Azt a gazdasági együttműködést, amely az energiabiztonságot garantálja. Azt viszont az oroszok nm magyarázták el, a magyarok mit sértettek volna meg, hogy a diplomata útlevéllel rendelkezőktől kötelező vízumot is kérjenek. De a kérdés annyira nem foglalkoztatta Gulyást.

A magyar jogrendnek tud érvényt szerezni a kormány, tehát ha Putyin Magyarország területére lép, attól még nem tartóztatják le. Tehát hiába a Nemzetközi Büntetőbíróság döntése, az Magyarországon nincs kihirdetve. A statútum alkotmányellenes, annak módosítása nélkül nem is lehetne kihirdetni, tehát hiába vagyunk az ICC tagjai, ettől még Putyint nem tartóztatnák le. Az ilyen döntések egyébként Gulyás szerint nem szerencsések, mert az eszkaláció irányába visznek, de ez az ő személyes véleménye. Magyarország érdeke, hogy minél előbb béke legyen, és a katonai konfliktusból ne legyen világháború. Minden más érdek másodlagos szerinte. A háború kitörésének felelőssége szerinte egyértelműen Oroszországot terheli, de más nagyhatalmaknak is volt szerepük abban, hogy a konfliktus eddig eszkalálódott. Az oroszokat ettől még annyiszor ítélték el, hogy annál többször nem is lehetne. Az uniós szankciókkal két évre előre kifizettük valójában az oroszok háborúját, tette hozzá. 

Mi lesz a kastélyokkal?

Ingyen adnának át az állam részéről felújított kastélyokat vagyonkezelő alapoknak, Gulyás szerint az építésügyi minisztériumnak van ilyen javaslata, de a Válasz Online cikkében szerinte nem szerepelt: a közcélt ez nem érinthetné. Tehát ha egy kastély múzeumként üzemel és nyitva van, az nem változtatható meg. A kérdés, jó-e, ha van gazdája ezeknek az épületeknek, ezt meg kell vitatni szerinte, ha az illetékes minisztérium benyújtja. Gulyás szerint a kérdés azon kastélyok esetében releváns, amelyeket most nem hasznosítják jól.

A Válasz Online csütörtökön írta meg: a közpénzből felújított és idegenforgalmi látványosságnak berendezett kastélyokat Lázár János tárcája közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek adná át. Sőt, nemcsak vagyonkezelést, hanem ingyenes tulajdonjogot is lehetne szerezni, de még a múzeumokból kölcsönzött vagy műtárgypiacon megvett berendezés is ott maradna az épületekben. 

Sikertelen „békemissziók”

A háborút el lehetett volna kerülni, ha a kért biztonsági garanciákat megadják Oroszországnak? A magyar kormány ezt felvetette a NATO-nak is? Gulyás szerint ezeket nem csak utólag mondják, felvetették korábban a NATO-nak, de másoknak is, viszont a miniszterelnök ún. békemissziói szerinte nem jártak sikerrel. A NATO rosszul értékelte a helyzetet, a háború pedig végül szerinte nem volt elkerülhető. 

Az elsődleges várakozás szerinte egyébként az, hogy a finnek majd hétfőn megköszönik, hogy a magyar parlament jóváhagyja az ország NATO-csatlakozását. A svédek esetében nem tud Gulyás mást mondani, mint a kormányinfón korábban. Majd később döntenek. 

Akkor fog sor kerülni Orbán Viktor ukrajnai utazására, ha annak értelme lesz. Ez pedig akkor fog megtörténni, ha a kárpátaljai magyar kisebbség kezelésében kedvező változásra lesz esély. 

Mennyire tartja bölcs dolognak a háziorvoshiányt látva, hogy praxisuk elvesztésével fenyegetik őket, ha nem vállalnak ügyeletet? Gulyás szerint nem fenyegetnek senkit semmivel, és a jogszabályokat kell betartani. Ha valaki ezt csupán egyszer nem teszi meg, Gulyás nem értene egyet vele, hogy elveszítse a működési engedélyét. 

Kimenne Gulyás magyar-román meccsre nagy-magyarországos sálban? A miniszter azt válaszolta, hogy ha ilyet raknának a nyakába, nem tépné le magáról.