Gulyás Gergely: 5,5 millió beoltottnál megszűnik a kötelező maszkhasználat

Gulyás Gergely: 5,5 millió beoltottnál megszűnik a kötelező maszkhasználat

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányinfót tart (Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután elérjük az 5,5 millió beoltottat, az egészségügy területét kivéve megszűnik a kötelező maszkhasználat és védettségi igazolvány sem kell majd számos helyen – derült ki a kormányinfón. Gulyás Gergely bőven kapott kérdést a melegellenes törvényről is, amely szerinte nem homofób és nemzetközi szinten is csak rágalmazzák ezzel az országot. A Magyar Hangot nem engedték be a tájékoztatóra, a miniszter egy cinikus, semmitmondó válasszal magyarázta ezt.

A magyar labdarúgó-válogatottnak szóló gratulációval kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely. – Szemben más országokkal, ahol a sportot és a politikát megpróbálják összekeverni, mi csak a gratulációnkat szeretnék kifejezni, jó volt magyarnak lenni – fogalmazott.

5,5 millió beoltottnál megszűnik a kötelező maszkhasználat – kivéve az egészségügy területét – és nem kell védettségi igazolvány szállodákban, éttermekben, fürdőkben – jelentette be Gulyás Gergely. Fennmarad azonban a plasztikkártya szükségessége a tömegrendezvényeknél, így fesztiválokon, zenés szórakozóhelyeken és sporteseményeken. Az uniós zöld útlevél nálunk is életbe lép július elsejétől, ezt ügyfélkapun is lehet igényelni. Jövő hétfőtől tájékoztató kampány indul és ezzel kapcsolatban valamennyi részletet ismertetnek. Ilyet oltottak – akik megkapták mindkét vakcinát –, a negatív PCR-teszttel rendelkezők és a betegségen átesettek kaphatnak.

A csütörtök reggel közölt legfrissebb adatok szerint egyébként a beoltottak száma már 5 445 544 fő, közülük 4 657 776-an már a második oltásukat is megkapták.

Azoknak kell tartani a lazítások után az esetleges megbetegedéstől és a delta variánstól, akik nem oltatják be magukat. A miniszter egyúttal megismételte, hogy több az oltóanyag itthon, mint amennyire igény van, a kormány pedig csak azt tudja ismételgetni, hogy az van biztonságban, aki beoltatja magát. Belátható időn belül egyébként azt nem látja, hogy kötelezővé tennék a vakcinát, ugyanakkor a munkáltatók esetében ez akár elképzelhető lehet.

Felmerült, hogy Magyarország elég rossz helyen áll abban a listában, ami az országokban a többlethalálozásokat veti össze. Gulyás Gergely ennek kapcsán arról beszélt, hogy ez nemcsak a járvány időszakát érinti, ráadásul a mi régiónkban elve rosszabb az általános egészségi állapot, mint például tőlünk nyugatabbra. Ez lehet szerinte az oka, hogy különösen a harmadik hullám idején a régióban voltak a legmagasabbak a halálozási adatok. Magyarországon egyébként nem maradt beteg ellátatlanul, de a kisebb és nagyobb kórházakban eltérő volt az elhalálozások aránya. Ezeket mind tudományosan kell elemezni és úgy levonni a következményeket.

Jövő héten nemzeti konzultáció is kezdődik a járvány utáni életről. Van kérdés a 200 ezres minimálbérről, a családi adó-visszatérítésről és a hitelmoratórium meghosszabbításáról. Sőt a gyermekek védelméről szóló törvény is része lesz. – A törvény nem a melegekről, hanem a gyermekek védelméről szól – fogalmazott ennek kapcsán a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a felnőttek életébe senki sem szól bele. A jogszabályt elítélő uniós tagállamok nyilatkozataira a kormány már válaszolt, a lényege, hogy visszautasítják a támadásokat és semmilyen diszkrimináció nem valósul meg. Felszólítják az érintett országokat, hogy a jövőben tartózkodjanak „Magyarország rágalmazásától”.

Kapott kérdést Gulyás Gergely annak kapcsán, hogy Matolcsy György a költségvetést érintően szembement a kormánnyal. A miniszter erre azt mondta, hogy a jegybankkal egy ponton van vita: a hitelmoratórium meghosszabbítása. A nemzeti konzultáció eredményét megvárják és annak mentén fognak dönteni. Az inflációs figyelmeztetést érintően pedig arról beszélt, hogy a monetáris politikáért a jegybank felel, az infláció elleni küzdelem eszközei náluk vannak.

Kiderült az is, hogy a kormány úgy tervezi, hogy augusztus 20-án lesznek állami ünnepségek és tűzijáték is, reményeik szerint lesz „okunk és lehetőségünk” is ünnepelni. A jelenlegi tudás szerint ugyanis nincs olyan variánsa a vírusnak, amely ellen az oltások ne jelentenének megfelelő védelmet.

Saját hivatása alapvető szabályaira tisztelettel lévő jogász ilyet nem mond – így kommentálta Gulyás Gergely Vörös Imre alkotmányjogász felvetését, miszerint kétharmad nélkül is lehetne sarkalatos törvényeket módosítani.

A kérdéseknél is szóba került a melegellenes törvény, amely kapcsán a miniszter arról is beszélt, hogy megvárják a konzultáció eredményét és azt „figyelembe fogják venni”. Véleménye szerint egyébként a szöveg úgy jó, ahogy elfogadták. Gulyás Gergely azt is leszögezte, hogy a törvény nem heterofób és nem is homofób, ezt szeretnék elmagyarázni az ugyancsak tiltakozó Európai Bizottságnak is. Magyarország áll a vita elé, ahogy eddig is. A miniszter azt is elmondta, hogy például a Bridget Jones naplója film sugárzása most is a médiatörvény hatálya esik. Ez volt az egyik olyan alkotás, amellyel az RTL Klub érzékeltette, hogy a jogszabály alapján csak késő este adhatnák le.

Kifejtette a miniszter azt is, hogy itthon van regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény, a büntető törvénykönyvben minősített esetnek számít, ha valamilyen kisebbség sérelmére követnek el bűncselekményt. Emellett a kormány az alkotmány szintjén is lehetővé tette, hogy a kisebbséghez való tartozás miatti sérelem esetén polgárjogi igényt is be lehet nyújtani. – Kikérem magamnak, hogy bárki azzal vádoljon, hogy életvezetési kérdésekbe beleszólunk – mondta.

A végrehajtási rendelet fogja szabályozni, hogy egy tanár például miről és hogyan beszélhet az iskolában a szexuális felvilágosítás részeként.

Felmerült az is, hogy itthonról sokan Romániába mentek Pfizerért, miután Sinopharmot kaptak. Gulyás Gergely szerint ugyanakkor ezt ellenőrizték és nem igaz. Annak kapcsán, hogy szükséges-e valamikor harmadik oltás, a miniszter nem akart találgatásokba bocsátkozni. Erről ugyanis nem a kormány dönt, hanem a népegészségügyi szolgálat. A virológusok véleményét kérik ki akkor is, ha arról kell dönteni, hogy lehet-e majd később a vakcinákat keverni.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy egyelőre nincs időpontja annak, hogy mikor fog Orbán Viktor ismét találkozni Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.

A magyar vakcinagyár 2022 végére fog tudni termelni magyar oltóanyagot és mást is. A 12 év feletti fiatalok is beoltathatják magukat, de erre kampányt nem indítanak, a szülőknek kell erről dönteni. Az eddigi vírusok egyébként a gyerekekre voltak legkevésbé veszélyesek a miniszter szerint.

A magyar szurkolókat érintő előállításokról Gulyás Gergelynek nem volt több információja, bár azt hozzátette, hogy a bajor és német hatóságok kifejezetten barátságtalanul bántak a drukkerekkel. Szavai szerint nem tűnik logikátlannak az a felvetés, hogy ennek köze van a pedofiltörvényhez. Mindenesetre az az érdekünk, hogy Bajorországgal, Németországgal kiegyensúlyozott viszonyunk legyen. Az UEFA döntését – amely szerint nem lehetett szivárványszínnel kivilágítani a müncheni arénát – helyesnek nevezte.

A miniszter úgy látta, hogy a politikán belül eddig az nem okozott vitát, ha politikusok állnak sportklubok élén. Ennek hosszú hagyománya van és szerinte ez nem is mond ellent Szijjártó Péter szavainak, miszerint a sportot és a politikát nem kellene összekeverni.

Karácsony Gergelyről is volt szó, a miniszter úgy fogalmazott: Karácsony Gergely pártja és a többi párt migrációbarát és migrációt támogató volt. Most, hogy Karácsony Gergely a kampány jegyében mit mond és mennyivel egyeztethető össze a korábbi véleményével, azt mindenki meg tudja ítélni saját maga. A fővárosi közlekedés sem maradt ki, Gulyás Gergely arról beszélt, hogy 2019 előtt is voltak dugók, de most teljesen megbénult a közlekedés. Egyszerre szerinte nem lehet lezárni a Lánchidat, a pesti alsórakpartot és egysávosítani a Nagykörutat. Biciklire pedig nem lehet mindenkit kényszeríteni.

A klímavédelmet érintően „fizessenek a szennyezők” elve kapcsán a kormánytag azt mondta, ha ez érvényesül, akkor Magyarország jól fog járni, hiszen mi nem vagyunk nagy szennyezők. A kérdés eredetileg arra vonatkozott, hogy olyan nagy cégeknek, mint például a Molnak vagy a Mátrai Erőműnek kell-e fizetnie.

Azt kifejezetten helyesnek nevezte Gulyás Gergely, hogy a megvádolt Simonka Györgyöt külön kikérte Kövér László házelnök a bíróságtól, hogy részt tudjon venni a kétharmados szavazásokon. A miniszter az ártatlanság vélelemére hivatkozott.

Kiderült az is, hogy Gulyás Gergely szeretne idén külföldön nyaralni, de egyelőre nincs se időpont, se helyszín. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő alapvetően belföldön tervez, de „lehet, hogy néhány nap Horvátország belefér”.

Az autópályák koncesszióba adásáról a miniszter arról beszélt, hogy az Európai Unió nem ad forrást útépítésre, a cél tehát, hogy a befolyó díjakból épüljenek autópályák és működtessék is őket.

Az elmúlt hónapok után ez a második olyan kormányinfó, amelyet személyesen, újságírók előtt tartanak meg. A Magyar Hang újságíróját ugyanakkor nem engedték be. Hasonló történt két héttel ezelőtt, amikor Orbán Viktor is részt vett a tájékoztatón, lapunk akkor szintén nem mehetett be.A Népszava újságírója feltette a kérdést, hogy miért nem engedik be lapunkat a kormányinfóra. Gulyás Gergely mosolyogva úgy válaszolt a lap munkatársának: „Öntől reméljük a képviseletüket”.