Gulyás Gergely: A héten újabb szigorításokról dönt a kormány, a mostani intézkedések nem elegendőek

Gulyás Gergely: A héten újabb szigorításokról dönt a kormány, a mostani intézkedések nem elegendőek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kormány kétnapos kormányülést tart a héten, ahol újabb szigorításról döntenek, mert a járványterjedés miatt nyilvánvaló, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendőek – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió Aréna című műsorában a Portfólió beszámolója szerint. Mint írták, a miniszter elmondta, hogy a készülő intézkedések egyik fontos eleme a maszkviselés betartatásának további szigorítása lesz. Ezen kívül annyit árult el a szigorításokról, hogy bár még nem döntöttek, de az szinte biztos, hogy az egyénekre és az intézményekre nézve is újabb intézkedések várhatók.

Kitért ara is, hogy az elmúlt hetek prioritása az volt, hogy az egészségügyi rendszert ne terheljük túl, miközben az ország működőkését nem állítjuk le. Ám ha veszélybe kerül az ellátás biztonsága, akkor a kormánynak lépnie kell, és bár szerinte a magyar halálozás jobb, mint az európai átlag, de jelentősen romlik, ezért dönt majd a kormány újabb szigorításokról.

Azt ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy az iskolák nyitva maradjanak. Azt viszont elfogadhatatlannak tartja a sportesemények kapcsán, ha a maszkviselés szabályát tömegesen nem tartják be, és ha ilyen előfordul, akkor ott akár zárt kapus mérkőzéseket, valamint egyéb büntetéseket is elrendelnek a klubra vonatkozóan. 

Gulyás a koronavírus ellen készülő vakcinák kapcsán pedig arról beszélt: a vakcina mindenképpen ingyenes lesz, de nem lesz kötelező, és akárcsak tavasszal a lélegeztetőgépek esetén, úgy az oltóanyag beszerzése kapcsán is versenyre lehet számítani az országok között.

Novák: A helyzet várhatóan sokkal nehezebb lesz

Eközben Novák Katalin családokért felelős tárcanélküli miniszter is beszélt esetleges szigorításokról. – A kormány minden olyan intézkedés ismételt bevezetésének a lehetőségét mérlegeli a koronavírus-járvány elleni védekezésben, amellyel tavasszal már élt – közölte hétfőn Budapesten, az Idősek Tanácsának ülésén.  Novák Katalin azt mondta, hogy a helyzet nem könnyebb, mint egy hónapja, és várhatóan még sokkal nehezebb lesz. Kedden és szerdán döntéseket hoz a kormány, ezekhez akarja kikérni az idősek véleményét, hogy jól határozzon – hangoztatta a miniszter.

Müller Cecília országos tiszti főorvos úgy fogalmazott, hogy „gőzerővel” fejlesztik a magyar védőoltást, és jól állnak. Kiemelte, hogy a lakosság egyötöde 65 év feletti. – A cél, hogy még inkább együttműködővé tegyék a társadalmat – fűzte hozzá.