Gulyás Gergely: A módosítás nem érinti azt, hány listán indul 2022-ben az ellenzék

Gulyás Gergely: A módosítás nem érinti azt, hány listán indul 2022-ben az ellenzék

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éjfélkor hatályba léptek a szigorító intézkedések, amelyek célja a járvány terjedésének lassítása, és a kórházak tehermentesítése, kezdte a kormányinfót Szentkirályi Alexandra. A sajtótájékoztatót ismét online formában, újságírók személyes jelenléte nélkül tartják.

Gulyás Gergely szerint a legfontosabb bejelentéseket a miniszterelnök hétfő délelőtt megtette. Ehhez érdemes hozzáfűzni, hogy a kötelező utcai maszkhasználatot valójában egy kedd esti tévéinterjúban ejtette el Orbán Viktor, és pár órával később már be is vezették azt. A miniszter bízik benne, hogy a harminc napra elrendelt szabályok beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Továbbra is sokan fertőződnek meg, az elhunytak száma továbbra is magas, de száz alá csökkent, fogalmazott Gulyás Gergely. Úgy látja, indokolt volt radikális szigorításokról dönteni.

Fontos az is szerinte, hogy ma felkészültebben állunk a vírussal szemben, mint tavasszal. Ezt a lélegeztetőgépek számának növekedésével magyarázta, bár a kórházak épp azt mondják, hogy gép lehet elegendő, de nincs melléjük elég orvos és ápoló.

A szabályok világosak Gulyás Gergely szerint, bár azt is tudja, hogy nehéz ezeket betartani. Abban bízik, hogy ha harminc napig mindenki be tudja tartani, utána sokkal könnyebb és jobb időszak következik. A honvédség tagjai közösen járőröznek a rendőrökkel, mondta el. Szerda este erről már láthattunk képeket, fegyveres katonák érkeztek ki a Deák térre, bár kérdéses, az efféle erődemonstrációval mit szeretnének elérni.

A miniszter szóba hozta az egyéb benyújtott törvényjavaslatokat is. Szerinte tavasszal azt a hazugságot terjesztették el, hogy a magyar Országgyűlés nem működik, miközben ez nem igaz, végig ellenőrizni tudta a kormányt. A munkavállalást továbbra sem korlátozzák, ha pedig ezt elvárják a többi embertől, úgy el kell a képviselőktől is, mondta. A munkavállalási kötelezettségek részletezésekor kifelejtette, hogy sokan már nem tudnak dolgozni, hiszen bezáratták a munkahelyüket. Gulyás érthetetlennek tartja, miért zavarja az embereket, hogy ilyenkor is törvényeket nyújtanak be. A választójogi törvény kapcsán szerinte korábban egyetértés volt abban, hogy visszaéléseket tesznek lehetővé a kamupártok esetében. Idén ősszel tudnak utoljára választójogi törvényt módosítani, ezért döntöttek a változtatásokról, mindezt persze csak a kamupártok miatt, állította Gulyás. Úgy látja, ennek semmi köze az ellenzéki pártok indulásához. A módosítás nem érinti azt a kérdést szerinte, hogy az ellenzéki pártok egy vagy két listán indulnak.

Az első kérdés az volt, tesztelik-e az egyházi és magániskolák dolgozóit. Gulyás azt válaszolta, minden iskola dolgozóit tesztelik.

Magyarország 6,5 millió vakcinára tarthat majd igényt, ez csak és kizárólag uniós keretek között van, de minden olyan oltóanyagot igyekeznek beszerezni, ami ennél korábban eljuthat hazánkba. Ha emberi életet menthetnek meg azzal, hogy korábban oltóanyaghoz jutnak, akkor ezt meg kell lépni. Ezért tárgyalnak az izraeliekkel és az oroszokkal is. Természetesen minden oltás esetében vannak jogos félelmek, de ezeket csak akkor tudják kiküszöbölni, ha megvizsgálták, rendben zajlottak-e a tesztelések. Minden esetben önkéntes és ingyenes lesz az oltás, tette hozzá a miniszter.

Az ATV arra volt kíváncsi, kellenek-e további szigorítások vagy nem, karácsonyra jöhet-e a fellélegzés. Gulyás azt mondta, a kormány mindig meghozza azokat az intézkedéseket, amiket az emberi élet védelme érdekében szükségesnek tart. Ha újabb szabályok szükségesek, majd döntenek azokról is. A miniszter bízik abban, hogy elegendőek lesznek, de nem mondta ki, hogy biztosan nem lesz további szigorítás.

Miért most érezték időszerűnek a választójogi törvény módosítását, érdeklődött szintén az ATV. Ez hátrányosnak tűnik az ellenzéki pártok számára, miután minden körzetben közös jelöltet szeretnének állítani. Azzal, hogy törvényessé teszik a szavazólapok lefényképezését, nem tartanak-e a láncszavazásoktól, érdeklődött továbbá a Telex. Gulyás szerint állíthatnak nyugodtan mindenhol egy jelöltet a pártok, a szabályok lehetővé teszik szerinte. A választójog titkossága szerinte a választópolgárt megillető jogosultság, de azt a jogát, hogy lemond a titkosságról, senki nem korlátozhatja. Tehát bárki nyilvánosságra hozhatja a szavazatát, ezt már európai uniós kötelezettség mondja ki, állította a politikus. Abban a világban, ahol majdnem mindenkinek a telefonján van fényképezőgép, semmi értelme a bírságnak, korlátozásnak, mondta. Az európai Emberi Jogok Bírósága pedig egyébként is erre kötelez szerinte.

Támogatja-e a kormány az iparűzési adó felfüggesztését? Van egy ilyen javaslata az iparkamarának, meg kell fontolni, de a kormány erről egyelőre nem döntött, mondta Gulyás Gergely. Az ellenzéki önkormányzatok egyébként aggodalmuknak adtak hangot ezzel kapcsolatban. Karácsony Gergely például azt mondta, ha felfüggesztik az iparűzési adót, másnak leáll az abból finanszírozott közösségi közlekedés.

Mennyire szolgálja a jogbiztonságot, hogy az új rendeletek csak nemsokkal a hatályba lépésük előtt jelentek meg a Magyar Közlönyben? Az RTL Klub kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, a kormány nem tökéletes, de Orbán már a legtöbb intézkedésről beszámolt hétfőn, és mindenkinek másfél napja volt a felkészülésre. De azért bocsánatot kér azoktól, akik számára ez nehézséget okozott.

Miért nem inkább korábban szigorítottak, ha az egészségügy ekkora nyomás alatt van? Gulyás szerint fokozatosan szigorítottak, az egészségügy felkészítése pedig megtörtént. Úgy véli, itthon nem lesznek olyan képek, mint külföldön, ahol az egészségügy nem bírta a fokozott nyomást.

Hova mehetnek azok a hajléktalanok, akiknek nincs két negatív tesztjük? Gulyás szerint ki kell alakítani a szállókon olyan részeket, ahol azok vannak, akik nem rendelkeznek ezekkel.

A hivatalos okmányok meghosszabbítását várhatóan továbbra is lehet majd későbbre halasztani. A határidőt várhatóan kitolják majd december után is.

Gulyás szerint álhír, hogy kiegészítik a focisták fizetését, és bruttó 250 ezer forintig lehet a bérek esetében ilyet kérni, milliós fizetések után nem.

Nem igaz az sem, hogy csak házastársak fogadhatnak örökbe gyereket, mondta a miniszter. Viszont egyedülállók esetében miniszteri engedély lesz szükséges. Lényegesesen több házaspár van, aki örökbe fogadna, mint ahány örökbe fogadható gyerek, így kicsi az esély, hogy e körön kívül másoknak is sok esélyük legyen az örökbefogadásra. De egyedi esetek lehetségesek, mondta Gulyás. A módosítás kapcsán többen bírálták a kormányt, mondván, a meleg párok örökbefogadását lehetetlenítik el. Ilyen örökbefogadás az esetek jó részében nem azt jelenti, hogy egy meleg pár az intézetből szeretne hazavinni valakit, hanem hogy az egyikük vér szerinti gyerekét örökbe fogadja a másik fél is.

Jövőre is Magyarország láthatja vendégül az MTV EMA-t, csak jövőre valódi, élő produkcióval készülnek. Jelenleg üzleti titoknak minősül, mennyi pénzt költenek erre, eddig egy országban sem kellett az MTV-nek nyilvánosságra hozni ezeket az adatokat. Szentkirályi Alexandra szerint viszont dolgoznak azon, hogy nyilvánosságra hozhassák, a befolyt pénz pedig szerinte a magyar családokat fogja segíteni.

Ha jut mindenkinek vakcina, Gulyás bármivel beoltatná magát, ami a három rendes tesztelési fázison keresztülesett. Különösebb félelmet egyik oltóanyag esetében sem érez, az amerikai, kínai vagy orosz vakcina kapcsán sem.

A közpénzekről szóló alkotmánymódosítás után a tao elveszti közpénzjellegét? Gulyás szerint a módosítás nem érinti mindezt.

Merkely Béla szerint immunitást úgy lehet szerezni, ha az ember átesik a koronavíruson, vagy beoltatja magát. Gulyás szerint a kettőből együtt állhat össze az úgynevezett nyájimmunitás, ami nem a legjobb szó szerinte, mert emberekről beszélünk.

Az amerikai elnökválasztás esetében hivatalos eredmény Gulyás szerint még nincs, de ha a jelenlegi lesz a végleges, akkor új, demokrata adminisztráció lesz. Orbán dolgozott már együtt Clintonnal és Obamával is, mindig kell közös célokat találni, ha az Obama-adminisztrációval Gulyás szerint kevésbé is sikerült. De reméli, a Biden-adminisztrációval majd sikerül. Hozzátette, olyan szabálytalanságokról lehetett hallani az amerikai választások kapcsán, amik ha nálunk történtek volna, az amerikai demokraták kritizálták volna azokat. A demokráciaexport nagyon veszélyes, jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Magyar Fórum Elek István véleménycikkére kérdezett rá, ebben a publicista lopakodó államcsínyt emlegetett. A radikális jobboldali lap úgy értelmezte az írást, hogy az a jobboldaliak jogbiztonságának veszélyeztetését jelentené. Gulyás viszont azt mondta, a korábbi jó viszonyra is tekintettel nem kommentálná a cikket, amit még nem is olvasott. Azt azért megjegyezte, ha a DK hatalomra kerülne, szerinte nem számíthatnánk a párttól a jogállamiság figyelembe vételére.

Elképzelhető-e, hogy egy egyedülálló örökbefogadó szülő gyereke ugyanolyan boldog lesz, mint egy házaspáré? Gulyás szerint mindig vannak kivételek, de ezekből kár általánosítani, a gyerek testi-lelki fejlődését pedig szerinte az szolgálja, ha van édesanyja és édesapja.

Milyen forgatókönyvvel készül a kormány arra a helyzetre, ha az egészségügy nem fogja tudni kezelni a járványhelyzetet? Gulyás szerint erre igen csekély az esély, uralni lehet majd a helyzetet. Épp azért is szigorítottak, hogy ne legyen probléma, és nem is lesz, mondta.

Tervezi-e a kormány azok bérének 75 százalékát kifizetni, akiket a járványhelyzet miatt el kellene bocsátani? Gulyás szerint ők a járulékokat engedték el, ami nagyjából a bér kétharmadával egyenlő.

Kérdésként merült fel, mi lesz a helyzet harminc nap után, ha a mostani szigorítások nem elegendőek. Gulyás szerint van lehetőség a meghosszabbításukra és újabb szigorításokra is, de abban bíznak, hogy elegendőek lesznek, és harminc nap után fel lehet oldani a mostani rendelkezéseket.

Lapunk felvetette, kétezer aneszteziológus van állományban. Milyen számítások alapján mondta Orbán, hogy ennek dupláját, 4400 ágyat bír el a magyar szakszemélyzet? Gulyás szerint ma az egészségügyben ennyi ágyról tudnak gondoskodni felelősséggel.

Máig nem jelent meg a törvény végrehajtási rendelete, visszavonja-e a kormány az egészségügyi szakszolgálattal kapcsolatban beígérteket? Gulyás azt válaszolta, egy héten belül meglesz a végrehajtási rendelet.

Tervezi-e az állam, hogy további teherszállító gépeket vásárol, és bérbe adja a WizzAir-nek? Gulyás szerint ilyen döntésről nem tud, de szerinte jobban járunk, ha nem külföldi tulajdonú társaságnak adnak bérbe gépeket.