Gulyás Gergely: A továbbiakról akkor döntünk, ha elértük a hárommillió beoltottat

Gulyás Gergely: A továbbiakról akkor döntünk, ha elértük a hárommillió beoltottat

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szerdai kormányülésen értékelték az oltási kampányt, 2,6 millióan megkapták már az első, 1,07 millióan a második oltást - nyitotta a kormányinfót Gulyás Gergely. A kormány hetekkel ezelőtt meghozta azt a döntést, hogy minden intézkedés az oltások számától függ, az egyetlen, érdemi fegyver a vakcina. A szerdai lépések viszont érdemi enyhítést nem jelentettek, legalább annyi a szigorítás is, a boltokban tíz négyzetméterenként tartózkodhat egy személy, folytatta a miniszter. A kijárási tilalom este tízre módosult, ez a hosszabb nyitvatartás, illetve a tavaszi időszak miatt is indokolt.

Jelenleg közel négymillióan regisztráltak már oltásért, de ehhez érdemes hozzáadni, hogy korábban az egészségügyisek regisztráció nélkül kaptak oltást. A tizennyolc év alattiakat nem véve pedig nyolcmillió felnőtt állampolgár van, így a regisztráció eddig közel ötven százalékos, ezt szeretnék tovább emelni persze.

Érdemi védettség már előáll a pedagógusoknál az első oltás után, ezt épp a Pfizer esetében vizsgálták, nyolcvan százalékos immunitás alakul ki utána, jegyezte meg Gulyás Gergely. Arra kérik épp ezért a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, akiket rendkívül megterhel az iskolák zárva tartása. Ahogy a diákok esetében is sokkal jobb választás a jelenléti tanítás. Ezért is fontosnak tartják, hogy április 19-én megkezdődhessen a normális oktatás. A valódi oktatási-nevelési feladatok ellátását ez ugyanis nagyban meg fogja könnyíteni.

A további enyhítésekről akkor döntenek, ha elérjük a hárommilliós oltotti számot, ez öt-hat napon belül bekövetkezhet. A boltok kinyithattak most szerdán, de áprilisra még lehet ennek ellenére is bértámogatást igényelni.

Azt valószínűsítik, hogy a hónap végére az első oltást megkapók száma négymillió felett lesz, így akik eddig regisztráltak, mind megkaphatják a vakcinát. Ehhez a nyugati oltóanyagok mellett kellenek a jó minőségű, bevizsgált keleti vakcinák is, mindegyikben meg lehet bízni, mindegyik véd a vírus kedvezőtlen hatásaitól. Az AstraZeneca vakcina is megbízható és védettséget ad, az Egyesült Királyságban több mint 18 millió embert oltottak be vele.

A Magyar Nemzet néven megjelenő kormánylap azt a kérdést tette fel, mit szólnak hozzá, hogy az ellenzék úgy tesz, mintha sosem lett volna oltásellenes? A Demokratikus Koalíció ugyanis aláírást gyűjtött a keleti vakcinákkal szemben. Gulyás Gergely azt mondta, volt olyan, aki visszautasította a keleti oltást, és ezt követően halt meg, így veszélyesnek tartja az említett aláírásgyűjtést. A miniszter azt kérte, senki se beszélje le az embereket arról, hogy elfogadják bármelyik vakcinát. Magyarország most kötött előzetes megállapodást az oroszokkal, 2,5 millió újabb Szputnyik-vakcinát vásárolnának, így különösen fontosnak tartják, hogy senki ne beszélje le ezekről az embereket.

A pedagógusok soron kívüli oltásának első köre április 1-3 között volt, mindenkire sor került, akit korábban nem oltottak, de márciusig regisztráltak. Hatvannyolcezren jelentek meg, korábban pedig majdnem 34 ezer tanár kapta meg a vakcinát, így április 3-áig közel százezer tanár juthatott oltáshoz.

Arról, hogy a védettségi igazolvány milyen jogosultságokkal járhat, szándékosan nem döntettek még, erről a következőkben fognak. Várnak arra, hogy megfelelő mértékű legyen az átoltottság.

Mikor jöhetnek a további enyhítések, áprilisban kiülhetünk még egy étterem teraszára? Ezt a kérdést az ATV tette fel. Túl vagyunk már a harmadik hullám csúcsán? Gulyás szerint a csúcsán vagyunk, vagy valamivel a csúcs után, de azt tarthatónak tartja, hogy még áprilisban ki lehet majd ülni a teraszokra.

A fitnesztermek még nem nyithatnak, néhány kivétellel a március 8. előtti szabályokhoz tértünk vissza, a szolgáltatások egy része indulhatott újra.

Amikor sportrendezvényeken részt lehet venni, azt csak védettségi igazolvánnyal tehetik majd az emberek, jelentette ki Gulyás Gergely. Azt remélik, júniusra a járvány mögöttünk lesz, így van rá esély, hogy júniusban meg lehet tartani közönség előtt a futballmeccseket.

Azok a pedagógusok, akik regisztráltak még márciusban, mind megkapták április 3-áig a vakcinát, 19-éig pedig több mint két hét fog eltelni. Így az iskolák nyitása nem jár olyan kockázatokkal, amiket a jelenlegi helyzetben ne lehetne vállalni. Gulyás elismételte, hogy az első Pfizer-vakcina után két héttel is nyolcvan százalékos a védettség. A miniszter felhívta rá a figyelmet, sokan most is jelentős szerepet vállalnak a gazdaság működtetésében, a jelenléti munkavégzésben úgy, hogy még semmilyen oltást nem kaphattak.

A 16 és 18 év közötti korosztály veszélyeztetettsége még a brit vírusvariáció esetében is csekély, ha nem is jelentéktelen. Még nem döntöttek arról, őket lehet-e majd oltani, erről a népegészségügy fog határozni. Ha így lesz, még az érettségi előtt megkaphatják majd a diákok a vakcinát.

Szóba került a Petry-ügy is, a kapusedző Herthától való menesztése egy nyilatkozata miatt. Gulyás kifejtette, Petry Zsolt minden szavával egyetértett, és egy véleménynyilvánítás nem szankcionálható egy jogállamban. Az ügy súlyos, komoly, alapvetően érinti, hogy Németország része még egy jogállami közösségnek, fejtegette a miniszter. Petry arra reagált, hogy Gulácsi Péter felszólalt a szivárványcsaládok védelmében. Petry Zsolt viszont úgy látta, a társadalom többsége nem ért egyet ezzel. Az viszont a kormányinfón nem került szóba, hogy Hrutka Jánost a Gulácsi melletti kiállása után küldték el a Spíler TV-től.

Lesz-e lehetőség a regisztráció nélküli oltásra? Gulyás elismételte, ebben a hónapban négymillió fölé fogunk jutni, de elérhetjük akár a 4,4 milliót is. Bíznak viszont benne, hogy addig lesz még több regisztrált ember, így viszont lesznek, akik májusban kapnak csak vakcinát. Az idősebbek ugyanis, akik időközben regisztrálnak még, előrébb kerülnek a sorban. Az AstraZeneca esetében a második oltást továbbra is 12 hét után lehet megkapni, ennek oka, hogy a legnagyobb védettség így érhető el.

Minden vakcina jól vizsgázik, de ezzel kapcsolatos konkrét számai nincsenek Gulyásnak. Ezrelékekben mérhető akár a megbetegedés, akár a halálozás veszélye azokhoz képest, akik nincsenek beoltva. Minden olyan oltóanyag, amit koronavírus ellen engedélyeztek, rendkívül hatékonynak tekinthető, tette hozzá.

Mi alapján állítja Gulyás, hogy Magyarországon többeket számítanak a koronavírusos halottak közé, mint ahányan tényleg abban hunytak el? A miniszter azt mondta, tények alapján állítja, és volt olyan is, aki közlekedési balesetben halt meg, mégis bekerült a statisztikába azért, mert koronavírus volt a szervezetében.

A miniszter úgy látja, a 2019-es önkormányzati választás óta Budapesten több dugóval találkozhatunk, a kerékpárosok járhatnak mindenhol, az autósok viszont nem. Ezért fontosnak tartja leszögezni, hogy támogatni kell a kerékpárosokat, de nem szabad üldözni az autósokat. A KRESZ módosítása kapcsán Révész Máriusz tesz javaslatot, ennek nyomán dőlhet majd el, hogyan és hol lehet elektromos rollerrel közlekedni.

Jelenleg 267 fertőzött egészségügyi dolgozó van, de arról nincs nyilvántartás, közülük ki kérte az oltást és ki nem. Az egészségügyisek jelentős része ugyanakkor kérte és meg is kapta a vakcinát. A 65 év felettiek esetében majdnem 87 százalékos az átoltottság mostanra.

Hogyan áll az új vakcinák engedélyezése? Mi a helyzet a CanSino vakcinával? Folyamatban van, de az engedélyező határozat megszületéséről Gulyás még nem tud.

Hány nézőt engedhetnek majd be a foci EB-n a Puskás Arénába? Köze van-e a szerdai enyhítésekhez ahhoz, hogy júniusban focimeccsek lesznek? A Telex kérdésére Gulyás azt válaszolta, értékeli a viccet, de a kettőnek semmi köze egymáshoz. Júniusban lesznek ezek a futballmeccsek, remélik, addigra túl leszünk a járványon. Az arra vonatkozó kérdést, hogy miként kell a kaszinókon belül most betartani a szabályokat, Gulyás nem értette: szerinte a kaszinók most is zárva vannak.

Hogyan érik el azokat az embereket, akik nem használnak internetet? Gulyás szerint ma Magyarországon senkinek nem rendkívüli nehézség, hogy egy e-mail címmel regisztráljon, de ha egy önkormányzati hivatalhoz valaki besétál, ott vélhetően regisztrálni fogják.

A Magyar Orvosi Kamara is támogatja, hogy a sajtó tudósíthasson a kórházakból. Miért nem teszi akkor lehetővé a kormány? A 444 kérdésére Gulyás azt mondta, jó kapcsolatot ápolnak a MOK-kal, ezért nem kívánja kommentálni a reakciót. Szerinte az orvosok többsége nem így látja, és ő maga messzemenőkig nem ért egyet azzal, hogy a sajtó, ahogy fogalmazott, kamerákkal ugrándozzon a kórházakban.

Hogyan alakult a befejezett öngyilkosságok száma tavaly április és idén között? Magyarország hagyományosan nem áll jól a statisztikákban, de 2010 óta folyamatosan javult a helyzet. Nem meglepő módon a tavalyi évben viszont öt százalékkal emelkedett az öngyilkosok száma 2019-hez képest. A bezártságból és a nehezen elviselhető pszichés helyzetből következően többen ölték meg magukat sajnos a 2020-ban. Gulyás konkrétabb számokat nem mondott. Azt viszont tudjuk, hogy 2019-ben 1550 öngyilkosság történt Magyarországon, 107-tel kevesebb, mint 2018-ban, és 214-gyel kevesebb, mint 2017-ben. Ez azt jelenti, hogy tavaly körülbelül 1630 öngyilkosság történt.

Mikor térhetünk vissza a járvány előtti normalitáshoz? Gulyás az évben biztos, szerinte 2021-ben fog ez megtörténni. De elképzelhetőnek tartja, hogy még maszkot akkor is viselni kell, ha mindenkit beoltottak. Május végével, június elejével viszont, úgy látja, visszatérhet az élet a megszokott keretekhez.

Szóba került a Szabolcs utcai hajléktalankórház ügye is. A miniszter kifejtette, Karácsony Gergely szerinte nem megoldást keres, csak konfliktust kreál az ügyben. Gulyás szerint a hajléktalanok érdekeivel is ellentétes, hogy egy lerobbant épületben kezeljék őket. Mindezt annak ellenére mondta, hogy az épületet néhány éve újították fel 385 milliós állami támogatásból. Gulyás szerint álhír, hogy az OGYÉI költözne a kórház helyére, mert a hivatal egy másik épületbe költözik, ugyanazon a telken. A kórház bérleti szerződését június 30-áig hosszabbították meg, de addig új épületet kell találniuk.

Szentkirályi Alexandra a végén odaszúrt egyet az Alfahírnek, mint mondta, a parlamenti azonnali kérdések hangulatában a végére egy pártmédium következik. A lap azt kérdezte, milyen Eb-meccsek iránt érdeklődik Gulyás Gergely? A miniszter erre még nem tudott választ adni. Szóba került az egyetemek átalakítása is, Gulyás ragaszkodott hozzá, hogy az egyetemi szenátusok önálló döntéséről volt szó, ők kérték az egyetemek alapítványi tulajdonba kerülését, szakmai döntés ez szerinte. A koronavírus-oltóanyaggyár 6,7 milliárd forintba kerül, a Debreceni Egyetemen megvan a szakmai tudás ahhoz, hogy egy gyár létrejöjjön.

Lapunk kíváncsi volt többek közt arra, mikor és hogyan állíthatnak ki védettségi igazolványt azok számára, akik külföldön jutottak oltáshoz? Továbbá a Koronavírus Sajtóközpont miért nem ad korrekt választ a sajtómegkeresésekre? A Magyar Hang kérdéseit viszont a Kormányinfón nem olvasták fel.