Gulyás Gergely: A vírushelyzet folyamatosan romlik

Gulyás Gergely: A vírushelyzet folyamatosan romlik

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kocsmák ezután is nyitva lehetnek, kifejezetten a zenés, táncos helyekre vonatkozik a bezárás, ugyanis utóbbi helyeken nagyobb a fertőzés veszélye – így magyarázta a kedden késő este megjelent új szabályt Gulyás Gergely. A kormányinfón kiderült az is, hogy egyelőre nem kell a munkahelyéről származó igazolással rendelkeznie annak, aki azért van az utcán éjfél és hajnali öt óra között, mert éppen dolgozni megy vagy onnan tart haza. Lapunk kérdésére a miniszter azt is mondta, hogy a friss szigorítások reményeik szerint csökkentik a járvány ütemének emelkedését, ez a számokban egy-két héten belül mutatkozhat meg.

A vírushelyzet folyamatosan romlik az egész világon, különösen Európában és Magyarország sem kivétel – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely. Szavai szerint elképzelhető, hogy már a mai napon meghaladja az ötezret a kórházban lévők száma. A Miniszterelnökséget vezető miniszter is – hasonlóan Orbán Viktorhoz – ezzel indokolta, hogy gyors intézkedéseket kell hozni, így elrendelték a veszélyhelyzetet 15 napra, amelynek további 90 napos meghosszabbítását kérik az Országgyűléstől. Úgy látják ugyanis, hogy ennyi idő elegendő lehet. Egyúttal bíznak abban, hogy szemben a tavaszi esettel, amikor nem volt korlát, ezt most az ellenzék is tudja majd támogatni.

Gulyás Gergely a már bejelentett szigorítások kapcsán úgy fogalmazott, hogy a rendezvények korlátozása ésszerű és indokolt, minden olyan helyet bezárnak, ahol zene van és a kiszolgálás nem asztaloknál történik. A kocsmákat nem zárják be. Azért van különbségtétel, mert a zenés-táncos szórakozóhelyeken terjed inkább a vírus. Hozzátette azt is, hogy ültetett koncerteket is lehet tartani. Kitért az ingyenes parkolásra és a tömegközlekedés járatainak sűrítésére is. A kijárási korlátozás pedig – elmondása szerint – azt a célt szolgálja, hogy ne legyenek olyan éjszakai összejövetelek, amelyek az elmúlt időszakban kialakultak. Ezek ugyanis hozzájárultak, hogy a fiatalok körében a vírus terjedése ilyen gyors volt. Mint ismert, ha valaki dolgozni megy vagy éppen onnan haza, az lehet az utcán, egyelőre pedig nem is kell ezt a munkaadótól kapott papírral igazolnia.

A miniszter azt mondta, hogy az intézkedések javíthatnak a helyzetet, de a megoldás majd a vakcina lesz. Az optimisták azt mondják, hogy az intézkedések hatása egy hét után látszódik, a pesszimisták szerint ez két hét.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a kormányüléseken megfelelő távolságra ülnek egymástól és változó, hogy ki hord maszkot, pláne annak tükrében, hogy esznek és isznak is közben. A tanácskozások előtt egyébként van hőmérséklet-mérés.

Annak kapcsán, hogy Orbán Viktor szavai szerint decemberre a kórházak elérhetik a teljesítőképességük határát, a miniszter most azt mondta, hogy ma 32 ezer kórházi ágy áll a koronavírus-fertőzöttek rendelkezésére és összesen van 66-67 ezer ágy. A legpesszimistább forgatókönyv szerint december közepére telne meg a 32 ezer ágy, de akkor még tudnak újakat felszabadítani. Ha szükséges, az ötöd- hatodéves orvostanhallgatókat is bevonják a munkába.

– Ha szükséges, a kormány kész további döntéseket meghozni, de pillanatnyilag azt remélik, hogy a már bevezetett szigorítások eredményt hoznak – mondta arra, hogy várhatók-e további szigorítások.

A tájékoztatón kiderült az is, hogy Gulyás Gergely szeretne ott lenni az esti, Ferencváros-Juventus meccsen.

A tesztelések kapcsán a miniszter megismételte, hogy a WHO protokollja szerint tesztelnek, de figyelnek minden jó gyakorlatot. A konkrét kérdésre, hogy tervezik-e a teljes lakosság vizsgálatát, ismét csak azt mondta, hogy a WHO protokollja szerint tesztelnek. Egyébként szerinte mára már tömegessé vált a tesztelés.

Az iskolák bezárását és a digitális oktatás bevezetését jelenleg nem tervezik, de a kormány folyamatosan figyeli a helyzetet. A közoktatásban eleve számtalan védelmi intézkedés történt. A vásárlási idősáv visszahozása is felmerült, de erről nem volt egyetértés, ezért nem is született döntés.

Lapunk az orvososok béremelését is rögzítő új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel kapcsolatban kérdezte a minisztert. A jogszabályt számos kritika érte egyebek között a kirendelésekről és a másodállások vállalásának korlátozásáról szóló passzusok miatt. A kifogásokra a kormány korábban úgy reagált, hogy a végrehajtási rendelet kidolgozásába bevonják a Magyar Orvosi Kamarát is. Csakhogy ez a szervezet közlése szerint eddig nem történt meg. (A jogszabály egyébként november 18-tól hatályos.) Gulyás Gergely az ezt firtató kérdésünkre azt mondta, hogy a MOK javaslatának megfelelő döntést hoztak a kirendelésekkel kapcsolatosan és a másodállásokat is meg fogják engedni.

Az 1,4 millió influenzaelleni oltás mellé továbbiakat is vásárolt és kötött le a kormány, de ezek szállítása akár két hónap is lehet. A miniszter azt nem mondta, hogy konkrétan mekkora mennyiségről van szó.

A szokásoktól eltérően ezúttal a csütörtök délelőtti időpont helyett szerdán kora délután tartja meg a kormány döntéseiről szóló tájékoztatóját Gulyás Gergely. A kormány kedden és szerdán is ülésezett, a koronavírus-járvány miatti szigorításokról Orbán Viktor miniszterelnök már kedden este beszámolt: újra életbe lépett a veszélyhelyzet, kijárási korlátozás van éjfél és hajnali öt óra között, a zenés szórakozóhelyek nem nyithatnak ki, az egyéb rendezvényeken szabályozták, hogyan kell távolságot tartani és ingyenes lett a parkolás. A kormányfő már azt is jelezte, hogy a szerdai napon a gazdaságvédelmi intézkedések szerepeltek a napirenden.