Gulyás Gergely: Azért abszurdak a klímacélok, mert nem tartják be őket a tagállamok

Gulyás Gergely: Azért abszurdak a klímacélok, mert nem tartják be őket a tagállamok

Fotó: Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Abszurd klímacélokról írt az Európai Unió kapcsán nemrég megjelent esszéjében Orbán Viktor. A Magyar Hang kérdésére a csütörtörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: a kormány azért tartja abszurdnak a 2050-re kitűzendő új klímacélokat, mert számos uniós tagország – a minszter elmondása szerint Magyarországgal ellentétben – a 2030-ig szóló célkutűzésekhez sem tartja magát. Ilyen körülmények között a magyar kormány szerint abszurd ennél is nagyobb követelményeket támasztani.

– A realitás az lenne, ha mindenki betartaná a vállalt klímacélokat. Magyarország abba a körbe tartozik, amely időarányosan betartja a vállalt károsanyagkibocsátás-csökkentésre vonatkozó célokat, ehhez képes olyan nagy, büszke nyugat-európai államok, mint Németország vagy Svédország nagyon messze van attól, amit vállalt. Ilyen helyzetben növelni a célokat nagyon szép, csak teljesen hiteltelen. Aki a 2030-as célokat sem tartja be, nincs sok értelme, hogy 2050-re még ambiciózusabb célokat fogalmazzon meg – vélekedett a miniszter.

A miniszter szerint a 2030-ig kitűzött célokat a kormány reálisnak tartja, és Magyarország meg tudja valósítani, és a 2050-es célt is tudjuk tartani, más tagállamok viszont nem, és ehhez képest van egy még ambíciózusabb módosító javaslat 2050-re.

Korábban a Greenpeace már tiltakozott a kormányfő esszéjében foglalt kijelentés ellen: – A szigorításra azért van szükség, mert a jelenlegi vállalásokkal nem tudjuk elérni az egyezményben közösen elfogadott célt: azt, hogy a globális felmelegedést 1,5 fok alatt tartjuk. A tudomány álláspontja szerint ehhez az kell, hogy 2030-ig legalább 65 százalékos globális kibocsátáscsökkentést érjünk el. A kormány által elfogadott Nemzeti Klíma- és Energiatervben (NEKT) ehhez képest mindössze 40 százalékos kibocsátáscsökkentési célérték szerepel – írta a szervezet.