Gulyás Gergely: Csütörtökön kiderülnek a rezsicsökentés csökkentésének részletei

Gulyás Gergely: Csütörtökön kiderülnek a rezsicsökentés csökkentésének részletei

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 17-én (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön szeretnénk, ha megjelenne az a rendelet, ami minden részletet tartalmaz a rezsicsökkentés változásával kapcsolatban – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Telexnek adott videóinterjúban a tusnádfürdői Tusványoson.

Nem tudja, hogy mennyivel fog nőni a számlája, de úgy gondolja, hogy ki tudja majd fizetni. Nem népszerűségcsökkenésre, hanem inkább növekedésre számít ezt követően a kormányt illetően, mivel az elmúlt évben néhány tízmilliárdot, idén pedig 1000 milliárdot szánnak rá.

Azt mondta, a kormánynak nincsenek számításai, az MVM-nek vannak. Ők meg tudják mondani, hol nem használnak egyáltalán energiát, vagy nagyon keveset, azt nem vették figyelembe a súlyozott átlag számításánál, így jött ki az, hogy a fogyasztási helyek 75 százaléka az átlag alatt van – tette hozzá. 

Születtek rossz döntések, az első az orosz támadás, a második az erre adott európai szankciók voltak, melyeket az energiára nem szabadott volna kiterjeszteni – mondta. A kettő együtt égbe lőtte az energiaárakat, akár tetszik, akár nem, ezzel mindenkinek szembe kell nézni. Ettől próbálják amennyire lehet megvédeni a fogyasztókat, ahol lehet menekülőutat kínálni, a holnapi bejelentés is ezt tükrözni fogja – fogalmazott.

Szerinte pont hogy megerősítik a rezsicsökkentés iránti elkötelezettségüket ezzel és megvédik azt.

Arra a kérdésre, hogy spórol-e az energiával, úgy válaszolt, hogy ami korábban nem jutott eszébe (2-3 hete), hogy mi mennyi fogyasztást jelent, az most automatikusan eszébe jut és úgy is tesz. Szerinte az emberek maguk tudnak dönteni, nem kellett volna korábban is spórolásra biztatni őket. „Most is mindenki eldönti, hogy mennyit fogyaszt, csak kétség kívül ilyen árak mellett mindenkiben felmerül, hogy talán érdemes spórolni” – fogalmazott.