Gulyás Gergely elnézést kért „pontatlan” kijelentéséért

Gulyás Gergely elnézést kért „pontatlan” kijelentéséért

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két a forintárfolyammal kapcsolatos kijelentése miatt is elnézést kért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL Klub kérdésére.

A politikus az eheti kormányinfón a Telex kérdésére, mi szerint van-e a kormánynak felelőssége abban, hogy meggyengült a forint, úgy válaszolt: a Bajnai-kormány alatt a nemzeti valuta 317-318 forint körül is járt emlékei szerint. Ezt később leellenőrizte a Telex, és kiderült, hogy Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt még a 300 forintot sem érte el az euró. Ugyan a politikus hivatalba lépésének elején a 299 forintot átlépte az euró, de a későbbiekben az átlagos árfolyama 272,87 forint volt.

Gulyás a pénteki kormányinfón azt is állította, a forint a háború miatt a régió más valutáihoz hasonlóan mozgott, és ugyan a magyar nemzeti valuta gyengült a leginkább, de nem óriási a különbség. Ehhez képest a Portfolio.hu elemzője, Beke Károly azt nyilatkozta az RTL-nek, hogy a háború kitörése óta 10 százalékkal gyengült a forint az euróval szemben, miközben például a lengyel zlotyi csak 2,5 százalékot romlott, míg a cseh korona minimálisan talán még erősödni is tudott.

Az RTL Klub Gulyás mindkét tévesztése miatt megkereste a kormányt, ahonnan azt a választ kapták: a miniszter állításának lényege az volt, hogy a baloldali kormány alatt a forint-euró árfolyam 316 forint volt. Azt ugyanakkor elismerték, hogy ez nem Bajnai Gordon kormányzása idején történt, hanem egy hónappal előtte. – A pontatlanságért Gulyás Gergely elnézést kért – jelezték válaszukban. Ugyan a csatorna a forint gyengülésével kapcsolatban más kérdést is feltett, arra már nem kaptak választ.

Címkék: Gulyás Gergely, forint