Gulyás Gergely: felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot

Gulyás Gergely: felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfó sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. március 7-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MTI tudósítása szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is leszögezte, a Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor.

Gulyás Gergely arról is beszélt, ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy "három bölcsből" álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában. „A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van” – fogalmazott a miniszter, aki Brüsszelből nyilatkozott az MTI-nek.

Orbán Viktor meghajol a CEU ügyében? | Magyar Hang

Sajtóhírek szerint a Néppárt elnöksége a Fidesz felfüggesztését javasolja. Csakúgy, mint a CDU elnöke.

Gulyás szerint olyan kompromisszumot nem tudnak kötni, amely korlátozza a Fideszt a szabadságában és abban a politikában, amellyel elutasítják a bevándorlást. A tárcavezető egyúttal közölte azt is: a Fidesz a keresztény Európa megvédését is a legfontosabb politikai célok között tartja számon. „Az elmúlt hetekben a Fidesz mindent megtett a kompromisszum érdekében, a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber által szabott feltételeket teljesítette” - jelentette ki.

A politikus arra is emlékeztetett: a kizárást a pártcsaládból a Néppárt tizenhárom bevándorláspárti tagpártja kezdeményezte, amelyeknek együttesen 34 mandátuma van a 217 fős frakcióban. A szabályok értelmében azonban a kérdést megtárgyalja a pártcsalád választmánya – tette hozzá.

Az MSZP közben aláírásgyűjtésbe kezd hazánk uniós tagságának megőrzéséért. Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti képviselője szerint  függetlenül a néppártiak mai döntésétől és a Fidesz esetleges felfüggesztésétől vagy kizárásától, az orbáni politika már egyértelműen veszélybe sodorta a magyar uniós tagságot. – Teljesen egyértelmű, hogy Orbánisztán összeférhetetlen az európai közösséggel és az európai alapszerződéssel. Tehát vagy Orbán Viktor vezeti ki az országot az Európai Unióból, vagy az orbáni politika miatt az Unió és a tagállamok döntenek majd úgy, hogy elegük van az európai értékeket semmibe vevő magyar kormányból és egyszerűen kisodródunk a közösségből – fogalmazott az MSZP politikusa.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese is arról írt, hogy "a szégyen már megesett". A Fidesz-kormány mostantól kezdve szerinte egész Európában a felelőtlenség, a megbízhatatlanság, a sportszerűtlenség, a hatalmi gőg, az árulás és a mértéktelen korrupció szinonimája lett. – Ma Orbán Viktor és kormánya ezt jelenti, és mindegy, hogy EPP-tagság nélkül vagy tagsággal, de jogfosztottan áll majd csütörtökön reggel a világ nyilvánossága elé. Az ellenzéki politikus úgy érzi, hogy Orbán európai karrierjének vége. Hangsúlyozta azonban, hogy Magyarország európai útja nem érhet véget.

Gyurcsány Ferenc pedig a Facebookon értekezett arról, hogy a Néppárt ma "nyilván megüti" a Fideszt. Azt írta, hogy Európa legnagyobb pártcsaládja ma ellép Orbántól, ezzel Európa is. – Süllyed a hajó. És eljön a pillanat, amikor a magyar választók majd nem akarnak a Fidesszel együtt a semmibe veszni – fogalmazott.