Gulyás Gergely: Húsvétkor marad a szigor, csak utána lehet lazítás

Gulyás Gergely: Húsvétkor marad a szigor, csak utána lehet lazítás

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A járvány harmadik hulláma minden eddiginél komolyabb feladat elé állítja az országot. A jelenlegi számok mellett pillanatnyilag semmilyen nyitás nem engedhető meg – közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint egy utolsó nagy, közös erőfeszítésre van szükség, hogy túl legyünk a járvány csúcspontján.

Mindenkit arra kérnek, hogy az érvényben lévő szabályokat tartsa be a húsvéti ünnepek időszakában is.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy „bár jelenleg a helyzet komoly, az orvosok és ápolók megfeszített munkájára van szükség ahhoz, hogy mindenki a lehető legjobb ellátást megkaphassa, de nemsokára túl leszünk a járvány harmadik hullámán és megkezdődhet a nyitás”.

Az operatív törzs pénteken hosszan tárgyalt az iparkamara és a gazdasági élet szereplőinek javaslatairól. A kormány ezeket támogatja, de bármilyen változtatásra akkor van lehetőség, ha a beadott oltásszám tekintetében átlépjük a 2,5 milliós határt. A jelenlegi számítások szerint ez a húsvét utáni napokban, húsvét hétfő után néhány nappal be fog következni.

Amikor átlépjük a 2,5 milliós határt, vagyis ennyi ember már legalább az első oltást megkapta, akkor a következő változtatások fognak hatályba lépni:

  • A kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul és hajnali ötig fog tartani.
  • Az üzletek hajnali öt órától fél tízig lehetnek nyitva.
  • Valamennyi bolt kinyithat, ugyanakkor biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat.
  • A szolgáltatásoknál a március 8-i szigorítások előtti szabályokra fognak visszatérni.
  • A jelenlegi tervek szerint az iskolák április 19-én nyitnak meg, ez érinti az az óvodákat, általános iskolákat és gimnáziumokat is.

Április elsejétől megkezdődik a pedagógusok oltása és abban bíznak, hogy bő egy hét alatt mindenki megkaphatja az oltóanyagot.

Lassan 13 hónapja vagyunk kénytelenek elszenvedni a világjárvány következményeit. Az eredményes vakcinabeszerzésnek köszönhetően már csak néhány hétig kell kitartani, már csak néhány hetet kell kibírni. Ezt követően életünk visszatérhet a normális kerékvágásba – fogalmazott a miniszter, megismételve, hogy mindenkit a szabályok betartására kérnek. Ez ugyanis oda fog vezetni, hogy Magyarország más európai országokat megelőzően előbb fogja visszanyerni a normális életét.

Címkék: Gulyás Gergely