Gulyás Gergely: Indultam volna egyéniben, de az elnökség ezt nem akarta

Gulyás Gergely: Indultam volna egyéniben, de az elnökség ezt nem akarta

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szerdai kormányülésen hosszan tárgyaltak a vírushelyzetről, nyitotta a kormányinfót Gulyás Gergely. Európában mindenhol romlik szerinte a helyzet, és Magyarország sem kivétel. Ennek ellenére továbbra is az az igazság, hogy a világ más térségeiben rosszabb a helyzet, fejtegette. Úgy látja, a halottak számában is ez látható egymillió főre vetítve. Az ágyak 47 százaléka a kórházakban ma is üres, műtéteket egyelőre nem kell elhalasztani. Fontos Gulyás szerint az orvosok és ápolók felé kimutatni az anyagi megbecsülést, ezért emelnek a béreken.

Az orvostörvény kapcsán ma nem látnak olyan pontot, ahol a részletszabályozásokkal ne lehetne feloldani a vitákat. Gulyás bizakodó ezt illetően, és a háziorvosok helyzetét is napirendre tervezik venni.

A járványügy kapcsán két fontos kérdésről kell beszélni, az első a vakcina helyzete. Akkor higgyünk a jóslatoknak, ha az utolsó fázisban is eredményesnek minősítik a teszteket. Ebben az esetben Magyarország 6,5 millió oltóanyaghoz jut majd. A koronavírus mindig akkor igazán veszélyes, ha valami más betegséggel jár, hat százalék körül van azok aránya, akiknek nem volt komoly alapbetegségük Gulyás szerint. Ezért is tartja fontosnak, hogy sokan vegyék igénybe az influenza elleni védőoltást.

A kormány arról is döntött, hogy az idei évre hozott SZÉP-kártya szabályokat kiterjeszti jövő évre, június 30-áig. Évi nyolcszázezer forintos juttatás lesz lehetséges addig is.

A közmédia azzal indított, hogy Brüsszel kettős mércével mér a jogállamiságot illetően, mert Belgiumban a rendőrök bántalmaztak egy szlovák állampolgárt, bezzeg eközben Magyarországot bírálják. Gulyás Gergely kontrázott, szerinte a belga állam a felelős, és az Európai Uniót a közép-európai tagállamok zsarolása érdekli csak. A miniszter ismét elmondta, a magyar kormány persona non gratának tekinti Vera Jourovát.

Gulyás úgy látja, akik életükben nem éltek diktatúrában, el sem tudják képzelni, hogy a bíráltak tettek a legtöbbet a magyar jogállamért és demokráciáért.

A közmédia Borka-Szász Tamás bitcoinos ügyére kérdezett még rá. A politikus azóta mandátumáról lemondott, és kilépett a DK-ból. De ezen kívül nem lesznek politikai következmények? - kérdezte az állami tévé. Politikai következmények akkor lesznek, ha mindenki levonja a következményeket, de egyértelmű, hogy a DK politikusa lopott – mondta Gulyás. Lopni tilos, még ellenzéki képviselőknek is, fejtegette.

A Hír Tv szerint a szülők közül sokan arra készülnek, hogy az őszi szünet után újra digitális oktatásra kell átállni. Létezik-e erre vonatkozó terv? Gulyás szerint nem létezik ilyen terv. Egy vírus kapcsán sosem tudni, milyen súlyos döntéseket kell hozni, de pillanatnyilag a kormány elkötelezett amellett, hogy az iskolák normálisan működjenek. A szünet után normális rendben kell folytatódnia az oktatásnak.

Mi lehet a megoldása a Színház- és Filmművészeti Egyetem esetében meglévő patthelyzetnek? A kérdést az ATV tette fel. Gulyás szerint az ügyben a kormány nem tárgyalófél, ezért csak sok sikert tudnak kívánni. Ha valahol koronavírus-fertőzés tömegesen terjed el, akkor a népegészségügyi szabályok a meghatározóak, ez nem politikai kérdés, mondta Gulyás. De eddig nem merült fel a veszélye, hogy a járvány terjedőben lenne az SZFE-n.

A kormánynak van-e véleménye arról, mikor lehet a járványcsúcs? A kormánynak nincs véleménye, próbálják magukat a szakmai konszenzushoz tartani a politikus szerint. Az orvosi vélemények rendkívül széttartóak, ezért a kormány nem szeretne jóslásokba bocsátkozni. De a vélemények többsége azt valószínűsíti, hogy jövő nyárra talán lehet vakcina. Örülnek, ha előbb lesz, és tájékozódnak az orosz és kínai vakcina irányába is, de nem akarják elbízni magukat. Tartható-e, hogy decemberben-januárban lesz a járváncsúcs, érdeklődött az ATV. Meglátjuk, felelte Gulyás.

Ma 1,3 millió influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. Mi lesz, ha ezek elfogynak? Gulyás szerint igenis mindenki ingyen oltathatja magát, és ha a kapacitások kimerülnek, igyekeznek újakat beszerezni.

Nem döntöttek a maszkviselés szabályainak szigorításáról, az ötvenezres bírságot is kellően szigorúnak tartják, ami visszatartó erővel bír. Mindezt Gulyás az ATV-s Csuhaj Ildikónak válaszolta, miután ő azt kérdezte, nem terveznek-e szigorítani.

A Magyar Nemzet néven megjelenő napilap arra volt kíváncsi, van-e terv a kriptovaluták szabályozására. Jelenleg ezen az Európai Unió dolgozik, válaszolta Gulyás. Persze, a kérdés Borka-Szász Tamás áramlopása kapcsán merült fel.

Várható az új protokolltól a tesztek számának növekedése? Gulyás a napilap kérdésére azt válaszolta, a tesztek száma már most napról napra nő.

Az RTL Klub azzal kezdett, egyenesen tíz témában fognak kérdezni. Az első Ferenc pápa arra vonatkozó szavait érintette, hogy a melegek is Isten gyermekei. A pápa odáig szerencsére nem jutott el, hogy házasságot is lehetne kötni, mert a Biblia ezt kizárja, jelentette ki Gulyás. Egyébként ő a tanulmányozásnál II. János Pál pápánál leállt, és ő még ilyeneket sem mondott szerinte. Ők egyébként nem nyúltak a melegek számára lehetővé tett bejegyzett élettársi kapcsolat intézményéhez, érvelt. A gyerekeknek viszont joguk van egy anyához és apához szerinte. A családtámogatási rendszer, úgy látja, vagy egészében, vagy majdnem teljesen gyermekhez kötött, és fogalmilag kizárt a gyermekhez kötött támogatás azonos nemű párok esetében. Gyermek egyelőre férfi és nő kapcsolatából születhet csak, fejtegette a politikus.

A kormány nagy sikernek tartja, hogy Magyarország lehet az egyik házigazdája az MTV Music Awards díjátadónak. A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány pályázta meg ezt az eseményt. Nagyon kötött megállapodás van az MTV-vel, szigorú menetrendhez kötik az üzleti ügyek nyilvánossá tételét. Mindenesetre a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül közpénzek mennek a rendezvényre. A választ egyébként Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő adta meg.

Most 161 ezer forint a minimálbér, de nálunk van garantánt bérminimum is. Mindkettő összegéről a kormány év végén dönteni fog, de Gulyás nem szeretne jóslásokba bocsátkozni.

A Mathias Corvinus Collegiumot egy vagyonkezelőn keresztül szeretnék jelentős magyar intézménnyé tenni, jelentette ki Gulyás. Ehhez biztosított az állam ingatlanokat, és cél, hogy legyen egy nyaralója is az MCC-nek. A révfülöpi kastélynak is ez lesz a sorsa, hogy táborokat szerveznek benne? Az RTL Klub kérdésére Gulyás azt mondta, nem járt még az intézményben, de fontosnak tartják a táboroztatás lehetőségének megszervezését.

Miben látja Gulyás a titkát az új genfi konzul sikerének? A hölgy két nyelven felsőfokon beszél, évek óta a Külügyminisztériumban dolgozik, és nem úgy volt gyakornok, hogy szakmai gyakorlaton lett volna – válaszolta a miniszter. A konzuli munka pedig nem a diplomácia csúcsa, nem egy nagyköveti munka, mondta. De ő soha nem találkozott még a hölggyel. Azt feltételezi viszont az életrajzát látva, hogy nem az volt a döntés oka, ki a hölgy édesapja. Szászfalvi-Farkas Lenke egy KDNP-s képviselő, Szászfalvi László lánya.

Az RTL is arra volt kíváncsi, lesz-e további szigorítás vírusügyben. Gulyás azt mondta, egyelőre nem, de a jövőben bármi lehetséges, és egyelőre az a legfontosabb, hogy mindenki a jelenlegi szabályokat a legteljeskörűbben tartsa be.

Az influenza elleni oltóanyag rendelkezésre áll, és ha kifogynak a készletek, rendelnek még. Lehet, hogy a hatezer háziorvosból van olyan, akihez késve szállítottak, de igenis rendelkezésre áll elegendő ahhoz, hogy aki igényli, azt be lehessen oltani, mondta.

Mi az oka annak, hogy újságírók nem vehetnek részt az operatív törzs sajtótájékoztatóin, miközben a kormányinfót megtartják? Az az oka, hogy ő minden ellenkező intés dacára ragaszkodik az újságírókhoz, válaszolta Gulyás. Arról egyébként nem tudja, ki döntött, hogy nem tartanak személyes sajtótájékoztatót, de nehéz ennek indokoltságát tagadni, mondta.

Az M3-as metró felújítása teljes egészében a főváros hatáskörébe tartozik, és bíznak benne, hogy Budapest képes ezt teljes körűen biztosítani, mondta Gulyás. Az Origo volt erre kíváncsi, ahogy arra is, mit gondolnak az október 23-ai ellenzéki tüntetésekről. Gulyás szerint jelenlegi helyzetben az a felelős magatartás, hogy ők nem tartanak nagygyűléseket, de nincs rendkívüli jogrend, így biztosított a tüntetések megtartása. Még azok számára is, akik egykor szemeket lőttek ki, ironizált.

„Egy kis pandémiától megijedünk", és nem emlékezünk meg rendesen 1956-ról? – a Heti TV újságírója, Breuer Péter ezt a kérdést tette fel Gulyásnak. Ő azt válaszolta, a XXI. században sokféleképpen lehet megemlékezni valamiről. Egyébként Márai Sándor és Albert Camus fontos szövegeket írt a forradalomról, fejtegette. Breuer ezután még hosszan ecsetelte, hogy a nyugatiak cserben hagytak minket, bezzeg a távoli Kínában Petőfi-szobrot avattak. Azért van, akikre számíthatunk, vonte le az újságíró a következtetést.

Breuer Péter sokadikként szintén megkérdezte, mikor van az a határ, amikor szigorúbb intézkedéseket, mondjuk otthon maradást, különböző vásárlási sávokat rendelnek el? Gulyás Gergely elmondta ugyanazt, amit hetek óta mindig: nincs ilyen határ, és jelenleg nem erre készülnek, remélik, sikerül az ilyesmit elkerülni.

Nem gondolkozott a magyar kormány azon, hogy jogállamisági eljárást indítson Hollandia és Svédország ellen? A különös kérdést a Magyar Hírlap tette fel, azzal érvelve, hogy ezek az országok nem megfelelő járványügyi adatokat adnak meg. Gulyás Gergely hosszan mosolygott, majd azt mondta, hetes cikkely szerinti eljárást a magyar kormány nem kezdezményezhet. De mégis, Nyugat-Európában komolytalanul kezelik a helyzetet, mit lehet ezzel kezdeni, folytatta a kormánypárti lap munkatársa. Gulyás erre nem igazán tudott mit válaszolni.

Figyelemmel követi a magyar kormány, hogy Szlovákiában letesztelik a teljes országot, nem terveznek ilyesmit? – kérdezte a HVG. Gulyás szerint figyelemmel kísérik, és úgy látják, Szlovákia nagyjából annyit tesztelt eddig, mint mi.

A Telex arra volt kíváncsi, igaz-e, hogy egy volt államtitkár, jelenlegi miniszterelnöki megbízott koronavírusos, és kórházban lehet. Gulyás azt mondta, valóban így van. De nem terveznek semmilyen lépést emiatt. Varga Judit nem tőle kaphatta el a fertőzést.

Gulyás személyes döntése volt-e, hogyan indul 2022-ben? Nem a személyes döntése volt, a pártelnökség döntött. A miniszter nem fog indulni egyéniben, Ha ő döntött volna, újra indul, de az a döntés született, hogy Varga Mihály és ők ne induljanak, emellett pedig, úgy látja, méltányolható érvek szóltak.

Lapunk arra kérdezett rá, milyen időintervallumra vonatkozik a halálozásokkal és fertőzésekkel kapcsolatos uniós átlag? A járvány kezdetétől máig terjedő időszak átlagáról van szó, mondta Gulyás. Ha mindig kéthetes ciklusok alapján nézzük, van, hogy a legjobbak vagyunk, máskor kevésbé, ezért nem érdemes így nézni a miniszter szerint. Az, hogy a magyar egészségügy felkészült a második hullámra, azt jelenti, hogy ellátási nehézség nem állhat elő, mondta.

A Nyíregyházi Kórház igazgatóját nem tudták a városban ellátni, Budapestre kellett szállítani, mielőtt meghalt. Milyen kommentárt fűznek ehhez? Gulyás szerint nem ismeri a részleteket, de olyan betegség merülhetett fel, amit a legjobban Budapesten tudnak kezelni. Azt a miniszter nem látja valósnak, hogy Nyíregyházán nem tudnák megfelelően ellátni a koronavírusosokat.

A szakdolgozók körülbelül harmada nem írná alá az új szerződését a a szolgálati jogviszony miatt, mit gondol erről? Lapunknak Gulyás azt válaszolta, várjuk meg, mi lesz, illetve hogy ott a további 66 százalék, amelyik nem mondta, hogy nem írná alá.

Várakozni kell egyes háziorvosoknál az influenza elleni védőoltásra. Van-e olyan szabály, hogy a veszélyeztetett korosztályú embereket kell először beoltani? Gulyás szerint akkor lenne ilyen szabály, ha nem lenne elég vakcina.

Nem kapják meg a Dunaferr munkásai rendesen a béreket? Tud-e a magyar állam közvetíteni? Az állam, ha bármikor tud, örömmel segít, de egy magáncég és az ott dolgozók közti vitáról van szó. Ha jogszabályokat nem tart be a cég, a munkajogi felügyelet közbeavatkozik, de egyébként nem tud közbeavatkozni, mondta Gulyás.

Mi a véleménye Gulyásnak arról, hogy ez egy következmények nélküli ország, és nem volt rendes elszámoltatás? Erről Pesty László beszélt a lapunknak adott interjúban. Olyan volt az elszámoltatás, amilyen erős 2010-ben volt a jogállamiság, magyarázta Gulyás. Tehát szerinte ez még a korábbi kormányok hibája volt. Egyébként szerinte ellenkező irányból szokták bírálni a kormányt, tehát afelől, hogy ellenfeleivel szemben eljárások indulnak.

Mi a helyzet a kültéri maszkviseléssel, terveznek ilyen intézkedést? Van-e olyan lélektani határ, ami után további korlátozások jönnek? A kérdéseket sokadikként az Azonnali tette fel. Gulyás ugyanazt válaszolta: nincs ilyen lélektani határ. Kültéren ilyen intézkedést olyan helyeken van értelme hozni, ahol többen vannak, erdőben például nem. Ha érkezik az operatív törzstől ilyen ajánlás, megfontolják.

Tervezik-e, hogy elfogadják Dúró Dóra határozati javaslatát a „homoszexuális propaganda tiltásáról" az oktatási intézményekben, érdeklődött tovább az Azonnali. Gulyás szerint ha lesz ilyen javaslat, majd végiggondolják a kérdést.

Hogy lehet azt mondani, hogy sikeres a védekezés, ha eddig ennyien haltak meg? A 444 érdeklődésére Gulyás azt mondta, szemezgetnek az adatokból, miközben eddig összességében 129 az egymillió főre vetített halálozások száma, míg az Európai Unióban összesen 300 feletti. A 444 által felmagasztalt Németországban pedig 121, mondta Gulyás, mire a 444 munkatársa azt mondta, ő nem szándékozott Németországot felmagasztalni. Azért került ez szóba, mert kifejtette, az elmúlt időszakban többen haltak meg itt, mint Németországban.

Gulyás szerint egy focimeccs tömegrendezvénynek számít? Szabadtéri rendezvénynek, válaszolta. Csak azért, mert Müller Cecília azt javasolta, ne menjünk tömegrendezvényre, vetette fel a 444. Gulyás szerint ha Fradi-meccsre menne az újságíró, nyugodtan menjen, csak viseljen maszkot. A 444 felvetette, hogy nincsenek székek kihagyva, és vannak, akik nem viselnek maszkot. A miniszter azt válaszolta, egy háztartásban élők számára ez nem szükséges, egyébként meg mindenki felelőssége, hogy ha széket lehet kihagyni, tartsa a távolságot.

Kik a kormány szakértői, érdeklődött a lap. Gulyás válaszában szóba került, hogy a pécsiek kutatását fontosnak tartják, és Jakab Ferenccel ültek egy asztalnál nemrég is úgy, hogy a miniszterelnök ott volt.