Gulyás Gergely: Jövő héten döntünk, kellenek-e további korlátozások

Gulyás Gergely: Jövő héten döntünk, kellenek-e további korlátozások

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint egy hete vannak érvényben a korlátozások, köszönik mindenkinek, akik betartják az intézkedéseket – ezzel nyitotta a csütörtöki kormányinfót Szentkirályi Alexandra szóvivő.

A kormány a szerdai ülésén ismét áttekintette a járványhelyzetet. Gulyás Gergely szóba hozta, hogy szerdán több lap is arról számolt be, a kormány az intézkedéseket február 8-áig meghosszabbította. Csakhogy ilyen nem történt, a korlátozásokat egyelőre harminc napra vezették be. Mindössze a veszélyhelyzet hatályát hosszabbították meg februárig. De a korlátozó rendelkezéseket december elejéig kell alkalmazni. Gulyás állítása szerint nem tudják, kell-e majd hosszabbítani őket, de a jelenlegi döntés szerint decemberig vannak érvényben. A jövő heti kormányülésen értékelik az intézkedések eddigi hatását, és döntenek arról, szükség van-e további korlátozásokra.

Milyen vakcina lesz?

Vakcináról továbbra is tárgyalnak mindenkivel. Próbálnak az amerikaiakkal, izraeliekkel, oroszokkal és a kínaiakkal is egyeztetni. Az AstraZeneca vakcinájából Magyarország 6,5 millió darabot kötött le, de itt két oltásra van szükség, így ez 3,25 millió adagnak minősül. Az amerikai oltóanyagból pedig kicsivel több, mint négymilliót rendeltek már. Továbbá négymilliót lekötöttek egy másik partnernél, így összesen már közel 12 millió oltóanyagról van szó. Összességében több mint 36 milliárd forintba kerül mindez.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy pénteken veszi kezdetét a tesztelés a szociális intézményekben, a jövő héten pedig iskolákban, óvodákban is elvégzik a mintavételeket, nem kötelező alapon.

Terítéken a jogállamiság és a magyar vétó

A kormány foglalkozott az uniós költségvetés témájával is. Gulyás egyértelművé tette, a kormány jelenlegi formájában nem tartja elfogadhatónak a hétéves költségvetést és az Új Nemzedék Alapot, mert a mentőcsomagokat a jogállamisági feltételekkel kötötték össze. Gulyás ezt elfogadhatatlannak tartja, mert szerinte nem világos jogállami kritériumokról van szó. Úgy véli, Brüsszel azt tekinti mintaállamnak, amelyik a migráció tekintetében semmilyen korlátot nem emel. Ez persze valójában a kormány visszatérő véleménye csupán, a bevándorlás kérdése nem függ össze azokkal a jogállami elvárásokkal, amelyeket az Európai Unió közössége megfogalmazna minden tag irányába.

Gulyás felemlegette, hogy a Fidesz részt vett a kommunista diktatúra lebontásában, ezért szerinte a jogállamot félteni tőlük nem kell. A miniszter emlegette egy kicsit Soros György nevét is, szerinte a milliárdos üzletember fellépne azokkal szemben, akik nem fogadják be a menekülteket. Sorostól nem fogadnak el kioktatást, ő döntötte be 1992-ben is a fontot, elemezte a járványhelyzetben feltehetően különös aktualitással bíró Soros-életrajzot Gulyás Gergely. A jövő évben egyébként már gazdasági növekedéssel és csökkenő hiánnyal számolnak, ami a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetét látva igencsak pozitív jóslat. A kormány sosem értett egyet az Új Nemzedék Alappal, tette hozzá a miniszter, szerinte bevándorlási politikája megváltoztatására akarják rávenni Magyarországot.

Következnek a kérdések

Várható-e, hogy a magyar kormány még szigorúbb intézkedéseket hoz, látva azt, hogy Ausztria is ilyenekről döntött? A Magyar Nemzet néven megjelenő lap kérdésére Gulyás azt mondta, nem tárgyaltak ilyesmiről, és felelős kormány most nem is tud arról beszélni, két-három hét múlva milyen döntéseket kell hozni. A jelenlegi intézkedéseket alkalmasnak tartja arra, hogy a járvány lassuljon, ha beválnak, nem látja szükségét további szigorításnak a miniszter. Küzdenek továbbá azért, hogy a munkába járás lehetősége mindenkinek adott legyen, az általános iskolákat ne kelljen bezárni. Gulyás szerint elegendő pedagógus áll rendelkezésre, hogy az oktatást biztosítani tudják.

Arra a kérdésre, hogy Orbán megvétózza-e majd a büdzsét, Gulyás azt mondta, már megvétózta, ahogy a lengyelek is ezt tették. Szerinte a mentőcsomag esetében nem szükséges parlamenti jóváhagyás, a költségvetés esetében erre szükség van. Az Új Nemzedék Alapra nem feltétlenül van szerződéses szükség, csak segíteni akarnak azokon az államokon, amelyek rászorulnak. Jelenlegi formájában viszont nem fogadják el, hogy szerintük a bevándorláspolitikával zsarolják őket. Azt támogatják, hogy Európa védje a pénzügyi érdekeit, küzdjön a korrupció ellen, tehát szerinte a korrupcióval nem függ össze a vétó, sőt, ők hajlandóak szigorúbb szabályokat is támogatni. A fajsúlyos ügyek mind a migrációval függnek össze: például az, hogy megszüntették a tranzitzónát, állította. Ők a status quo pártján állnak Gulyás szerint, és nem gondolják, hogy egy járványügyi válság közepén kell új szabályokat elfogadni.

Kizárhatják-e a Fideszt az Európai Néppártból a vétó miatt? Donald Tusk is ezzel kapcsolatban posztolt az oldalán. Gulyás erre felidézte, hogy Tusk korábban arról beszélt, nem jó dolog a két rendszert, a pénzügyeket és a jogállamisági kérdéseket összekeverni. Úgy gondolják, hogy a néppárti elnököt, ha következetes marad az álláspontjához, a magyar kormány lépésének támogatói között köszönthetik.

A járványügyi helyzet kapcsán miniszter azt mondta, általában decemberre és januárra teszik a járvány tetőzését, de ezek csak prognózisok, nem a kormány álláspontját képezik. A vakcinák kapcsán azt mondta, nagyjából egy időben érkezhetnek majd. Ingyenes és önkéntes lesz a védőoltás.

Egészségügyi kirendelés esetében ötven százalékkal magasabb bért kell biztosítani, ezért sem lehet azt gondolni Gulyás szerint, hogy a kormány érdeke lenne túl sok orvos átrendeléséről dönteni. A kérdéssel kapcsolatos vitát lezártnak tekinti.

Ha ingyenes a parkolás, akkor az autópályamatrica miért nem az? Gulyás szerint ennek nagyon egyszerű az oka, a többség munkába nem autópályán jár, a döntés célja pedig az, hogy megkönnyítsék a munkába járást.

Miért lehetnek nyitva a kaszinók, amikor az egyéb szórakozóhelyeket bezárta a kormány? Gulyás szerint olyan szórakozóhely nem nagyon van, amelynek ha hétkor be kell zárni, nyitva tartana. Azok az üzletek tarthatnak nyitva, amelyekben biztosítható a távolságtartás, a miniszter pedig a kaszinókat is az üzletek kategóriájába sorolja. Érdekesség egyébként, hogy a fővárosi kaszinóbiznisz nagy része a kérdést felolvasó Szentkirályi Alexandra férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf kezében van részben.

Ha Orbán Viktor találkozott a koronavírussal fertőzött Vidnyánszky Attilával, miért nem vonult karanténba? Gulyás szerint akkor kell így tenni, ha valaki kontaktszemélynek minősül, csak hogy ő nem volt az.

Mi indokolta a veszélyhelyzet idején benyújtott alkotmánymódosításokat, miközben a kormány folyamatosan azokat kritizálja, akik túl sokat foglalkoznak az LMBT-ügyekkel? Gulyás erre arról kezdett beszélni, hogy dolgozni kell a pandémia idején is. Ő úgy látja, eddig egyetértés volt a pártok között ezekben a kérdésekben, például a Fidesz-kormány is fenntartotta a bejegyzett élettársi viszony intézményét. Továbbá Gulyás szerint Draskovics Tibor idején sem támogatták az azonos nemű párok örökbe fogadását.

Milyen járványügyi változások szükségesek ahhoz, hogy karácsonyra enyhíteni lehessen? Gulyás szerint radikálisan javulónak.

A rákos betegek ellátása a járvány miatt nem szenvedhet hátrányt, a sürgős eseteket nem lehet halasztani, jelentette ki a miniszter.

Hogyan növelik meg a szükséges mértékben az intenzív ágyak kapacitását? Gulyás szerint ha semmit nem tesznek, és megnégyszereződik az intenzíven lévők száma, még azt is elbírja a kapacitás. Ha ennél is rosszabb lenne a helyzet, akkor kell bővíteni, de jelenleg nem így áll a helyzet.

A külföldön tanuló vagy dolgozó gyerekét hazahozhatja-e a szülő akkor, ha a gyermek este nyolc után érkezik a repülőtérre? Erről kérdezte lapunk Gulyás Gergelyt. Szerinte ha elkerülhetetlen ez, és megmutatja a szülő az autóbusz- vagy a repülőjegyet, akkor elkerülhető a büntetés a kijárási tilalom megsértése miatt. Vannak olyan kivételes és méltányolható esetek, amikor a rendőr nem fog büntetni, vélekedett.

Valóban fennáll a veszélye, hogy a hűtőházak megtelnek, és nem lesz elég hely a halottaknak? Ezt szintén lapunk kérdezte, Gulyás pedig azt mondta: úgy látják, az egészségügy és a temetkezés képes kezelni a helyzetet. Magyarországon naponta körülbelül 350-en halnak meg, ez a szám a koronavírusos halottak miatt nőhet kicsit, de nem látják úgy egyelőre, hogy a hűtőházak esetében felmerülhet a telítődés.