Gulyás Gergely: Két színkód lesz, Magyarország zöld, minden más vörös

Gulyás Gergely: Két színkód lesz, Magyarország zöld, minden más vörös

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szentkirályi Alexandra köszöntötte a kormányinfón megjelent újságírókat, rögtön azzal nyitva, hogy a kormánynak reagálnia kell a járványhelyzetre. Át is adta a szót Gulyás Gergelynek, aki közölte: szeptember 1-jével a kormány új szabályokat vezet be. Áttekintették az európai helyzetet, és meghatározták, milyen irányba érdemes elindulni. Európában szerinte a második hullám elkezdődött, az adatok március végére, április elejére emlékeztetnek. Északon vannak talán jobb adatok, de a szomszédban is egyértelmű a növekedés – mondta. Magyarország szerinte jobban áll, de egyértelműen nőtt a fertőzöttek száma. Ezért a behurcolás veszélye szerinte fennáll, és a fertőzések többségének eredete külföldi. A gazdaságot, munkahelyeket és nyugodt iskolakezdést veszélyezteti a járvány, tette hozzá. Biztonságban kell tudni az időseket, az iskolába induló gyermekeket és a gazdaságot.

Visszatérünk az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz. Külföldi állampolgár Magyarország területére csak indokolt kivételekkel léphet be. Külföldről visszatérő magyar állampolgárok két hétre karanténba kell vonuljanak, hacsak nem tudnak két negatív tesztet felmutatni. Külföldről ezután is jöhetnek katonai konvojok, kapcsolt vállalkozások között üzleti útra érkezők, illetve a humanitárius folyosót használók. Egyedi mentességet az országos rendőr-főkapitány adhat, például ha valakinek a házastársa nem magyar állampolgár. Szombat reggel hét órától ülésezik a határvédelmi akciócsoport, ezen részt vesz majd Orbán Viktor is. Ha zárjuk a határokat, akkor az itthon létező szabályokat betartva kordában tartható a vírus – mondta Gulyás. Hallgatói jog létesítése viszont lehetséges lesz külföldi diák számára, viszont ehhez is kell majd a negatív teszt.

Ukrajnának, egész pontosan Kárpátaljának ötven lélegeztetőgépet adományoz a kormány.

Gulyás hozzátette, két negatív teszt után, a tiszti főorvos engedélyével vehetett részt a pénteki kormányülésen. A két tesztet elmondása szerint megtérítette.

Az Emmi nem tiltja meg, de nem is javasolja a nagy tanévnyitók megtartását, az igazgatóknak kell egyéni döntést hozniuk. Külön-külön fogják mérlegelni az iskoláknál, szükséges-e a bezárás, de a cél az, hogy normális keretek között folytatódhasson az oktatás. Ha nemcsak oktatásra, de nevelésre is gondolunk, arra digitális úton nincs lehetőség – mondta kérdésre válaszolva. Tervben van-e az időseknek kijelölt vásárlási idősáv bevezetése? Gulyás szerint egyelőre nem. A mostani szabályokkal egy hónapig terveznek, aztán meglátják, milyen a helyzet, illetve milyen válaszok érkeztek a nemzeti konzultációra.

A kormány nem vállalja át a külföldről érkezők tesztköltségeit, a „nálunk gazdagabb Németország” is így tesz szeptembertől – mondta Gulyás az ATV kérdésére. Viszont ha kontaktkutatás miatt kerül valaki karanténba, a meglévő negatív tesztekkel hamarabb szabadulhat, és az állam meg is téríti a költségeket. Azok az idők 1990-nel véget értek, hogy az országot nem lehet elhagyni, ilyesmi természetesen nem lesz, a hazaérkezésnél lesznek szigorítások. Két színkód lesz, Magyarország zöld, minden más vörös – emelte ki a miniszter.

Mi lesz a kupadöntőre érkező futballszurkolókkal? Gulyás terveket tud mondani, az operatív törzs tud véglegesíteni. Az UEFA három-háromezer jegyet ad el, ők a reptérre megérkezhetnek két negatív teszttel, onnan egyből a stadionba viszik őket, majd vissza, plusz lesz hőmérőzés is. Csak így engedhető meg, hogy bárki egy sportesemény miatt Magyarországra érkezzen – mondta. A labdarúgó Európa Szuperkupán a Sevilla és a Bayern München fog összecsapni szeptember 24-én, a jelenlegi tervek szerint a meccset lehet majd látogatni. De jelenleg sincs elfogadott menetrend, nem lehet tudni, hetek múlva milyen lesz a járványhelyzet – fűzte hozzá a miniszter. A meccs biztosan meglesz, de az egyes szabályok alakulhatnak.

A miniszterelnök nem kommentálta Gulyásék tesztelését és karanténját, csupán annyit kérdezett párttársától, hogy jól van-e. Csuhaj Ildikó kérdésére, miszerint Orbán felvetette-e, hogy nem kellene ilyen rendezvényekre járniuk, Gulyás azt mondta: a miniszterelnök jó tulajdonsága, hogy nem ad életvezetési tanácsokat a miniszterei számára. Megerősítette továbbá, hogy a szeptemberi kötcsei pikniket nem tartják meg. Szentkirályi Alexandra kérdésre válaszolva elmondta, ő nem volt ott a múlt heti rendezvényen, és kontaktkutatás kapcsán sem merült fel a neve, így eddig nem kellett tesztelni őt.

Mit szól Szijjártó Péter adriai utazásához Gulyás Gergely? A miniszter azt mondta, a legutóbbi kormányinfó nagyrészt erről szólt, azóta nem változott a véleménye. A HVG rákérdezett arra is, Szijjártó felajánlotta-e a kormányülésen a lemondását. Ez már csak fogalmilag sem volt lehetséges, mert a külügyminiszter nem vett rajta részt, mondta Gulyás, hozzátéve, hogy hipotézisekkel nem foglalkoznak, Szijjártó továbbra is Magyarország külügyminisztere. Felmerült az is, Orbán Viktor nyaralt-e Horvátországban. A miniszter elmondása szerint nem illetékes a válaszadásra, de szerinte a kormányfő is megfelelt a „több Balaton, kevesebb Adria” irányelvnek.

Az RTL Klub kérdésére Gulyás azt mondta, ő is helyesnek tartja, hogy az államigazgatásban dolgozók álljanak készen, és ne menjenek home office-ra. Az időseknek és a krónikus betegeknek engedélyezték, hogy otthon maradjanak, de mindenki más felé jogos elvárás, hogy bejárjon dolgozni, mondta Gulyás. A kérdés arra vonatkozott, hogy Szijjártó Péter nem engedélyezte a Külügyminisztériumban dolgozóknak az otthoni munkavégzést. A külügyminiszter egyenesen úgy fogalmazott: „szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a Külügyminisztériumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Nem engedjük meg ezt természetesen a jövőben sem”.

Az RTL Klub riportere kijelentette, ma a fertőzöttek száma közel annyi, mint áprilisban, akkor pedig kijárási korlátozás volt. Nem tartják-e szükségesnek, hogy ismét ilyen szigorú intézkedést vezessenek be? Gulyás kategorikus választ adott: nem tartják szükségesnek. Hozzátette, márciusban és áprilisban az egészségügy jóval kevésbé volt felkészült, ezt is figyelembe kell venni. Az újságíró tovább kérdezősködött, hogy fogják-e fokozni a maszkviselés ellenőrzését, nem tervezik-e keményen büntetni azokat, akik nem viselnek ilyet. Gulyás azt mondta, lesz fokozottabb ellenőrzés, de erre ma is megvan a jogi lehetőség.

Az RTL Klub rákérdezett arra is, kik voltak egész pontosan jelen a zsófiapusztai eseményen. Gulyás szerint sok téves információ jelent meg erről a délutáni rendezvényről, és egész pontosan csak két kormánytag volt ott jelen. Ez őt és Varga Juditot jelenti, utóbbi viszont nem találkozott Hollikkal. Az igazságügyi miniszternek azért kellett karanténba vonulnia, mert hétfőn találkozott Trócsányi Lászlóval. Gulyásnak pedig azért, mert a szombati magánrendezvényen kezet fogott Hollikkal. Varga Juditnak a második negatív tesztje még nincs meg, így nem vett részt a pénteki kormányülésen.

Miért szereztek be ilyen sok lélegeztetőgépet, miközben Orbán korábban azt mondta, 8500–9000 lélegeztetőgép bőven elég lenne? Ehhez képest még inkább fölélőttek, húszezer körüli gépet vásárolva – vetette fel a 444. Gulyás szerint a lélegeztetőgép-piac kellően turbulens volt, és mindenki örült, ha tudott venni. Huszadrangú kérdés volt, ki mennyiért szerzi, csak az számított, lesz-e elég. Örüljünk annak, hogy a járványügyi védekezés sikere miatt nem volt szükség rájuk – mondta Gulyás. Úgy tűnik szerinte, hogy ezek piacképessége nem csökkent, így majd el lehet adni őket.

Lapunk arra volt kíváncsi, ki az adatgazdája a lélegeztetőgéppel kapcsolatos információknak. Gulyás azt mondta, tudomása szerint a külügy az. Személyesen ki a felelős a lélegeztetőgépek beszerzéséért? Miniszteri felelősség van az országban az 1848 évi III-as törvény óta, mondta Gulyás.

Gulyás többször mondta, hogy a hatályos jogszabályok szerint semmilyen jogsértés nem feltételezhető Szijjártó nyaralása esetében. De etikai aggályok merültek-e fel az esetleges ajándék elfogadásával kapcsolatban? A magyar kormánytisztviselői karba nem tartozik bele egy miniszter, így rá nem vonatkozik a tisztviselők etikai szabályzata – válaszolta lapunknak Gulyás Gergely.

Múlt hét elején Gulyás Gergely már azt mondta, szeptembertől lehetőleg senki ne tervezzen külföldi nyaralást. Orbán Viktor pedig belengette, hogy a határoknál, főleg délen „satuközeli” állapot jöhet. A kormányfő szerint az országok különböző színek szerinti besorolása eddig működött, de a továbbiakban nem tartható.

A héten meredeken emelkedett a frissen azonosított fertőzöttek aránya, nem függetlenül attól, hogy rekordszámú tesztet végeztek el, illetve hogy több kormánypárti politikus hatósági házi karanténba került. Egy zsófiapusztai rendezvény után lett pozitív Hollik István tesztje, majd karanténba került Orbán Balázs, Gulyás Gergely, Trócsányi László és Nacsa Lőrinc is. Gulyás azonban a két negatív tesztje után megtarthatta a pénteki kormányinfót.