Kormányinfó: átlagos fogyasztás felett vége a rezsicsökkentésnek

Kormányinfó: átlagos fogyasztás felett vége a rezsicsökkentésnek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b-j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kormányülés nem volt, csak a kabinetek vezetői üléseztek, de ennek ellenére kellően fontos döntések születtek, hogy azokat mindenkivel megismertessük. Magyarországon is eljött az a pillanat, hogy  amagyar kormány energiaveszélyhelyzetet hirdessen – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendkívüli kormányinfón, szerdán.

Elmondta, napról napra újabb rekordokat dönt az áram és a gázár Európában. A veszélyhelyzet célja hogy felkészüljünk az előttünk álló energiaválságra és legyen elég energia télen is. Hét pontos intézkedési tervet alkottak:

– Másfélről kétmilliárd köbméterre emeljük a hazai gázkitermelést.
– felhatalmazta a kormány Szijjártót, hogy további gázkészleteket szerezzen be.
– tűzifára és energiára kiviteli korlát, kivéve bértárolás
– növelik a lignit és szénbányászatot
– a Mátrai Erőmű blokkjait mielőbb újra kell indítani
– döntöttek a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításának kezdeményezéséről
– aki az átlag felett fogyaszt, arra kell kérnünk, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizessen magasabb árat.

A csökkentett gáz- és áramár csak az átlag fogyasztás mértékéig marad érvényben, e felett már normál árat kell fizetni augusztus elsejétől – jelentette be Gulyás Gergely. Azt mondta, a takarékoskodást akarják ösztönözni.

Áramnál 210 kilowatt, gáznál 144 köbméter havonta az átlag (1729 évente), eddig marad a rezsicsökkentett ár, e fölött viszont piaci árat kell fizetni – tette hozzá.

Három gyerek esetén fennmarad a meglévő kedvezmény a gáznál, 2329 köbméter az éves limit, minden plusz gyereknél pedig plusz 300 köbméter. A villanynál nem lesz további kedvezmény – ezt már Németh Szilárd rezsibiztos mondta a tájékoztatón.

Németh Szilárd rezsibiztos kifejtette: a cél, hogy a téli időszakban is legyen energiája az országnak. Ehhez két eszköz van: a rezsivédelmi alap, és a ma megszületett döntés. Aki most átlagos fogyasztás esetén a villanyért 7750 forintot fizet, rezsicsökkentés nélkül 50 833 forint szerepelne a havi a számláján. A gáz esetében 15 833 forint az átlagos havi számla most, rezsicsökkentés nélkül 131 450 forintot kellene fizetni – tette hozzá.

Van-e vészforgatókönyv arra az esetre, ha nem érkezik gáz? – kérdezte a TV2. – Természetesen van. Ilyenkor van egy lekapcsolási sorrend. De pillanatnyilag folyamatos a gázellátás – felelte Gulyás Gergely. Kifejtette, hogy Ausztria irányából nem érkezik gáz, de ez Szerbia felől pótolható. – A haváriatervben a legutolsó eset, amikor a családoknál kell energiamegszorítást bevezetni – tette hozzá.

Gulyás egy másik kérdésre reagálva kifejtette, hogy a nagyvállalatokat megadóztatni nem lenne szerencsés, miközben még Németország is recesszióra készül.

A katával kapcsolatban a miniszter elmondta: azt 2012-ben csak a kormánypártok szavazták meg. – Amikor ezt elfogadtuk, az volt a cél, hogy a lakossági szolgáltatást végző szolgáltatóknak vezessenek be egy adónemet. Ez elburjánzott, a Pénzügyminisztérium adatai szerint a katázók kétharmada munkaviszonyt álcáz így. Ez elfogadhatatlan, hogy havi ötvenezer forintért munkaviszonyt vált ki, mikor egy ápolónő átlagosan 184 ezer forint adót fizet – fogalmazott Gulyás, hozzátéve: megértjük, hogy fáj a vállalkozóknak, de ez nem méltányos.

Az ATV rákérdezett, mit szól a kormány Hernádi Zsolt Mol-vezér azon véleményéhez, hogy a benzinárstop nem fenntartható. Gulyás elmondta: a kormány szándéka az, hogy a benzinárakat október 1-ig féken tartsák, 480 forinton.

Mi indokolta azt, hogy 24 óra alatt átverjék a kata-szabályozást? – kérdezte az ATV. Erre a miniszter kifejtette: ahhoz, hogy szeptember 1-jén életbe léphessen az új szabály, ahhoz el kellett fogadni. – Ezt mi nem költségvetési intézkedésként hoztuk meg. Egész egyszerűen azért kellett, mert nem tartható fenn, hogy valaki 50 ezret fizet adónak, addig egy ápoló 184 ezret – ismételte meg a kommunikációs panelt Gulyás hangsúlyozva, hogy a kamarával egyeztettek, a mostani szabályozással pedig csak visszatérnek az eredeti célhoz. Semmilyen körülmények között nem látják indokoltnak a módosítást.

A rapid tempójú törvénykezés mellőzésével kapcsolatban az unió felé tett ígéretet firtató újságírói kérdésre kifejtette, ők csak a törvényeket tartják be.

– Ha nem küzdene olyan lelkesen Donáth Anna ellenünk, akkor sokkal jobb esélyeink lennének a nekünk járó uniós forrásokat illetően. Ez az akadálya annak, hogy az ápolók és tanárok bérrendezésben részesüljenek – fogalmazott a miniszter. Az unió jogállamisági kérdésben tett megállapításaival kapcsolatban kifejtette: elvileg ezek nem befolyásolják a források folyósítását, de a gyakorlatban ez nem zárható ki. – Hogy a bizottságot milyen politikai tények befolyásolják, erre csak ők tudják a választ. Az uniós jog alapján erre nem lenne mód – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva kifejtette, a klímacélok a Mátrai Erőmű és a lignit-termelés emelése mellett is megvalósulnak. Közölte, hogy a kkv-kat nem érinti a rezsicsökkentést illető mostani döntés.

Joe Biden közel-keleti látogatását és az olajtermelés kitermelésének felpörgetését célzó várható amerikai törekvések kapcsán kérdésre reagálva a miniszter elmondta: eddig még az amerikaiak sem bizonyultak eléggé erősnek ahhoz, hogy a  kőolajkitermelés növelését elérjék és ezáltal az árakat letörjék, de ezért drukkolunk.

Milyen segítséget kapnak azok, akik tűzifával fűtenek? Erre a kérdésre a miniszter közölte, programot dolgoznak ki a támogatásukra.

– Egy jó évben a magyar mezőgazdaság 22 millió ember ellátására képes. Idén aszály van, de még így is elegendő élelmiszer lesz, talán még kivitelre is jut. Ha Ukrajnából tudunk kihozni gabonát, akkor állunk Ukrajna segítségére – fogalmazott az ezt firtató újságírói kérdésre reagálva. Az afrikai gabonahiány miatt elképzelhető migrációs hullám kapcsán a miniszter azt mondta, a problémát helyben, tehát a migrációt „kibocsátó" országokban kell orvosolni. Ez az éhínség veszélye miatt most nagyobb, mint bármikor volt, ezért Európának össze kell fognia. Megjegyezte: a határvadász egységek Európa határait, de Magyarország határait is védik, erre helyezzük a hangsúlyt, és ezért nem abból indulnak ki, hogy az unió részt vesz-e ennek finanszírozásában. 

Milyen válasza van a kormánynak a vízhiányra? – szólt a kérdés Németh Szilárdhoz. – A kormány nevében ebben nem tudok nyilatkozni, a víz tekintetében még nem jött szóba a rezsicsökkentés – válaszolta a rezsibiztos.

Az RTL munkatársa emlékeztetett: korábban január 1-jei változást tervezett a kormány a katát illetően, maga Gulyás is ezt kommunikálta a korábbi Kormányinfókon. Erre reagálva a miniszter kifejtette, a kormány szándékai ezek voltak, de a pénzügyminiszter javaslatára döntöttek, ezt előzetesen is jelezte. – Úgy gondoltuk, másfél hónap elegendő lesz az átállásra. Négy másik lehetősége is van a mostani katázóknak, ezért nem becsülhető meg, hogy mennyivel növekszik az adóbevétel – fogalmazott a miniszter, megjegyezve: világos és egyértelmű szabályozást hoztak.

Számoltak azzal a hatással, amire az orvosi kamara is utalt, miszerint a több tízezer egészségügyi dolgozót érintő módosítás miatt növekszik a munkaerőhiány az ágazatban? – hangzott a kérdés. – Sehol, semmilyen ellátási zavart nem fog okozni a változtatás – válaszolta Gulyás Gergely. A hatástanulmányok hiányát illető kérdés kapcsán elmondta, a képviselők és a kormány vállalja a felelősséget a döntésért. A társadalmi vita arra volt jó, hogy amikor nem volt demokrácia, valamivel el lehessen leplezni annak hiányát. De itt a napnál is világosabb volt a helyzet – érvelt.

– Volt a katának egy gazdaságfehérítő hatása. Nem tartanak-e attól, hogy ismét a szürke-fekete gazdaság fog erősödni? – hangzott a Telex kérdése. – Számtalan kedvező adózási forma van, bízom benne, hogy ezek közül a lehetőségek közül fognak választani azok, akik nem katáznak tovább – hangzott a válasz. Gulyás szavai szerint azért kell különbséget tenni cégeknek és magánszemélyeknek számlázó vállalkozók között, mert dönteniük kellett, kit preferáljanak, a kormány pedig úgy döntött, hogy visszatér az eredeti célhoz.

– 50 milliárdtól a 300 milliárdig bármekkora bevételt jelenthet a kata átalakítása az államnak. Nem gondolom, hogy az intézkedés családok ezreinek egzisztenciáját érinti. Volt egy belső és méltánytalan aránytalanság a magyar adórendszerben. Elfogadom, hogy ez most fáj, de ettől még a tények tények maradnak – fogalmazott a 24.hu kérdésre Gulyás.

Tartott-e a kormány egy újabb taxisblokádtól, amikor a módosítás hatálya alól kivette a taxisokat? – A főváros már megbénult enélkül is, a hídfoglalás is alig volt észrevehető – reagálta vicceskedve a miniszter.

Az államtitkárok, illetve miniszterek bérének emelésével kapcsolatos kérdésre Gulyás kifejtette, a napokban feltöltik a kormányzati oldalakra az adatokat.

A Paksi Atomerőmű működéséhez szükséges fűtőelemek rendelkezésre állak, ha a fűtőanyagok szállításával kapcsolatban nehézség lép fel, akkor intézkedni fognak – reagálta Gulyás Gergely a Magyar Fórum ezt firtató kérdésére. A miniszter nem tudta megmondani, mikor lenne esedékes a következő szállítás. 

Van-e esély arra, hogy Ukrajna kedvezményeket tegyen a kárpátaljai magyar kisebbségre vonatkozóan? Erre válaszul Gulyás Gergely közölte, Ukrajna csak úgy válhatott uniós tagjelöltté, hogy magyar nyomásra az ország vállalta, a kisebbségi jogokat maximálisan tiszteletben fogják tartani.

Az Azonnali azt kérdezte, hogy a geotermikus energiával miért nem kezd a kormány semmit, holott jól állunk ezen a téren. Gulyás Gergely erre reagálva azt mondta, készül egy jelentés a témában. Németh Szilárd hozzátette: több tanulmány is készült, ezek alapján eddig nem érte meg a geotermikus energiával foglalkozni. – Most más a leányzó fekvése – fogalmazott a rezsibiztos.

Megindult az algásodás a Balatonban, mit tesz a kormány? A miniszter erre közölte, készül program, a Belügyminisztérium foglalkozik a kérdéssel.

A mostani rezsiszabályozás lényegében megfelel Márki-Zay Péter kampányban mondott elképzeléséről, vetette fel az Azonnali. Erre reagálva Gulyás Gergely kifejtette, a baloldal és MZP megnyilvánulásaiért nem ő tartozik bocsánatkéréssel.