Gulyás Gergely: Lazításnak még nincs itt az ideje

Gulyás Gergely: Lazításnak még nincs itt az ideje

Budapest, 2020. március 11. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nincs itt az ideje a lazításnak – közölte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A legutóbbi bejelentett szigorítások elvileg jövő hétfőn járnának le, de a miniszter szavaiból úgy tűnik, a korlátozások meghosszabbodhatnak. A részleteket Orbán Viktor fogja ismertetni pénteken reggel, miután részt vesz az operatív törzs ülésén.

Közel vagyunk a szakértők véleménye szerint a harmadik hullám csúcsához – ezzel kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter felidézte, hogy az elmúlt napon 207-en hunytak el a járvány következtében, 10 386-an vannak kórházban és 1170 ember szorul lélegeztetésre. „Iszonyatos munkát” végeznek az orvosok és az ápolók, további 1700 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy áll rendelkezésre. A védekezésben a rezidensek és medikusok is részt vehetnek, így a személyi állomány is bővebb a korábbinál. – Kapacitásprobléma nincs – szögezte le.

– Lazításnak még nincs itt az ideje – mondta a miniszter, egyúttal mindenkit a szabályok betartására kért. Mint mondta, a kapcsolatok számát csökkenteni kell, ezzel egyidejűleg fog reményeik szerint a harmadik hullám visszahúzódni. Emellett, ha kellően sok oltás lesz, akkor negyedik hullám már nem lesz.

A nyitásról szóló nemzeti konzultációt csütörtök este nyolc órakor lezárják és hétvégén nyilvánosságra hozzák. Ennek alapján fognak dönteni az újraindítás lépéseiről, ahogyan arról is, hogy a védettségi igazolványhoz mi kapcsolódjon. Egyelőre annyit mondott, hogy többlépcsős újraindításban gondolkozik a kormány, a nyitást a beoltottak számához fogják kötni. Pénteken ülésezik az operatív törzs, ezután a miniszterelnök a szokásos reggeli rádióinterjújában fogja bejelenteni a következő időszakra vonatkozó intézkedéseket.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy 1,4 millió embert már beoltottak, ennyi védettségi igazolványt le is gyártottak, bár ebben benne vannak azok is, akik átestek a betegségen. Már postáztak 1,2 millió igazolványt.

Az AstraZenecával kapcsolatos bizonytalanságok a kormány reményei szerint még csütörtökön véget érnek, az Európai Gyógyszerügynökség is nyilatkozni fog várhatóan délután 3 órakor a vizsgálatuk eredményéről. Felidézte, hogy a WHO is az oltások folytatását javasolta, de a magyar és az európai gyógyszerügyi hatóság is vizsgálatot folytat. – Magyarország csak ellenőrzött és biztonságos vakcinákkal olt – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a beérkezett oltóanyagokat a népegészségügyi központ vizsgálata után felhasználják. Azt remélik, hogy júniusig vagy akár májusban a teljes lakosság átoltottsága elérhető, ehhez szükség van vakcinákra.

– Ezt a néhány nehéz napot, esetleg hetet összefogva és a szabályokat betartva próbáljuk meg elviselni – kérte a miniszter az embereket.

Gulyás Gergely elmondása szerint a legpesszimistább becslések szerint is március végére elérjük a harmadik hullám csúcspontját. Azzal kapcsolatban vannak spekulációk, hogy a megbetegedés mennyi ideig nyújt védelmet, azt feltételezik, hogy ez hat hónap, de itt vannak eltérések.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos vitát „álvitának” tartják és megismételte, hogy Brüsszeltől nem igazolványt vár a kormány, hanem vakcinát. Egy úgynevezett együttdöntési eljárással elfogadható javaslatot tett le az Európai Bizottság, egy ilyen folyamat legkevesebb két hónap. Azt remélik, hogy addigra Magyarország túl lesz a nehezén és az átoltottság miatt nem lesz jelentősége a vitának.

Gulyás Gergely az esetlegesen várható lazításról csak annyit árult el, hogy jelentős enyhítő intézkedés, nyitás véleménye szerint néhány héten belül elképzelhető. Azt pedig megismételte, hogy nem terveznek megyénként eltérő intézkedéseket, itt külön kiemelte, hogy az Index szerdán a hivatalos tájékoztatás megvárása nélkül közölte az erről szóló álhírt.

Kapott kérdést a miniszter arról is, hogy miért nem partner a kormány abban, hogy az önkormányzatok oltópontok kialakításával segítsenek. A miniszter erre azt ismételte meg, hogy nem oltópontból van kevés – ezeken akár napi félmillió embert is be tudnának oltani –, hanem vakcinából.

Annak kapcsán, hogy az érettségiztető tanárokat soron kívül beoltják-e, a miniszter azt mondta, hogy egyelőre a legveszélyeztetettebbek oltják. Az igazságszolgáltatás tagjai ugyanakkor már kaphattak vakcinát, ennek az az oka, mert a bíróságoknak bizonyos funkciói nem állhatnak le, hiszen vannak például bűnözők, akik előzetes letartóztatását el kell rendelni. Ez összesen egyébként 4500 ügyészt és bírát jelentett.

Kérdezték Gulyás Gergelyt a védettségi igazolásokkal kapcsolatos problémákról, volt például, hogy egy már elhunyt nevére is postázták a kártyát. A miniszter az EESZT-ben lévő adatokra hivatkozott, azok alapján küldik ki az igazolványokat. Aki oltás miatt kap ilyet, annak egyelőre nincs érvényességi ideje, aki pedig fertőzött volt, annál a betegség végétől számított hat hónapig szól az érvényesség.

Felmerült az is, hogy miért nem láthatja a nyilvánosság, hogy mi zajlik a covid-intenzíveket, a miniszter szerint nem lehet ebből „katasztrófaturizmust” csinálni.

– Nem igaz, hazugság – ezt mondta Gulyás Gergely arra, hogy a kórházakban már rangsorolnák, hogy kik kerülhetnek intenzív osztályra. Pedig erről már több orvosi érdekvédelmi szervezet is nyilatkozott. Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) alelnöke lapunknak éppen szerdán beszélt arról, hogy a legtöbb intézményben zajlik már úgynevezett triázsolás, vagyis a lehető legjobb túlélési eséllyel rendelkező betegeket igyekeznek kiválasztani az intenzív osztályos elhelyezésnél.

Kiderült az is, hogy a kormány gépének körülbelül 70 ezer euróba kerül egy kínai út, míg tavaly, amikor még béreltek ehhez gépet, akkor az ár 200 ezer euró körül mozgott. Vagyis most jobban jön ki a kormány, bár a miniszter szerint a pénz ilyenkor másodlagos.

Gulyás Gergely leszögezte, hogy az oltási rend jól működik, jól szervezett az oltási program, ezért köszönetet is mondott az abban résztvevőknek. Kiderült: soha nem volt olyan terve a kormánynak, hogy az FFP2-es maszkot kötelezővé tegye, a maszkviselés önmagában kötelező.

Kapott kérdést a miniszter arról is, hogy mi a helyzet a hazai szegregátumokban, mert a tapasztalatok szerint a romák és a mélyszegénységben élők körében az átlagosnál nagyobb az oltás elutasítása. – Nem gondolom azt, hogy a cigányok analfabéták lennének – kezdte a válaszát Gulyás Gergely, majd arról beszélt, hogy a kormány sokat tett a felzárkóztatásért. A regisztrációban egyébként az önkormányzatok segítenek.

A miniszter nem tud arról, hogy itthon bárki az AstraZeneca oltása után veszítette volna életét.

– Nincs olyan térség, ahol komoly probléma lenne – ezt válaszolta Gulyás Gergely arra, hogy vannak-e olyan kórházak, amelyek már megteltek volna. A miniszter szerint az északi országrészben nagyobb a kapacitás kihasználtsága, hiszen a brit mutáns Szlovákia felől érkezett. A matematikusok számításai szerint a harmadik hullám csúcsán sem lesz 14-15 ezernél magasabb a kórházban fekvők száma, de ha mégis így lenne, akkor a katasztrófavédelem tud még helyet biztosítani. Azt is mondta, hogy a szükséges intenzíves- és szakemberkapacitás rendelkezésre áll.

A miniszter szavai szerint egyelőre nem aktuális az a kérdés, hogy az érettséginél ismét elhalasszák-e a szóbelit. A vizsga azon része egyébként július elején esedékes, a kormány reményei szerint az oltásban addigra már jól fogunk állni. Azt leszögezte, hogy az érettségit biztonságosan fogják lebonyolítani.