Gulyás Gergely: Lesz negyedik hullám, oltási akciót indít a kormány

Gulyás Gergely: Lesz negyedik hullám, oltási akciót indít a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lesz negyedik hulláma a koronavírus-járványnak – szögezte le Gulyás Gergely. A delta variáns miatti fertőzésszám-emelkedés azokat fogja fenyegetni, akik nem oltatták be magukat, az ő körükben súlyosabb lehet, mint az előző hullámok. 80–85 százalékos átoltottsággal a delta variáns ellen szükséges társadalmi immunitást lehetne elérni. Szerinte a kormány mindent megtett, hogy az emberek beoltassák magukat. Ennek ellenére most oltási kampányt indítanak. A kormány ülésén az Európai Parlamentben folyó vitáról is tárgyaltak, ahol a kormány szerint példátlan kampány folyik Magyarország ellen. A pedofiltörvény kapcsán a miniszter azt mondta: szexuális felvilágosítás lehetséges, sőt szükséges is az iskolában, akár osztályfőnöki órán is, „szexuális propaganda” viszont nem kell az iskolába, és majd a végrehajtási rendelet tisztázza a fogalmakat. Ugyanebben az újságírói kérdésre adott válaszban azt is mondta, hogy szexuális nevelés kizárólag a szülők dolga. Visszavonják azt a rendeletet, amelyben a civil szervezeteket kötelezték volna, hogy teljes támogatói névsorukat nyilvánosságra hozzák, mert nem felel meg az uniós szabályoknak, közölte a miniszter, aki szerint hibáztak. Új rendeletet hoznak, amelynek tartalmáról nem adott bővebb tájékoztatást. Sok kockázat van, a negyedik hullám és az építőanyagok drágulása is, így nem lehet biztosat mondani az idei gazdasági növekedésről a kormány szerint.

Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy az Európai Parlamentben arra a máltai baloldali képviselőre bízták a magyar gyermekvédelem ügyét, akit két éve bosszúpornó bűncselekménye miatt elítéltek – ezzel kezdte sajtótájékoztatóját a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormányinfót a szokásoktól eltérően szerdán tartották csütörtök helyett, és onnan a Magyar Hang a korábbiaktól eltérően továbbra is ki van tiltva. Ez a helyzet azóta áll fenn, mióta több mint fél év szünet után ismét tartanak sajtótájékoztatókat.

– Brüsszel azt akarja elérni, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjünk az óvodákba és iskolákba. A gyermekvédelem állami feladat – mondta el ismét Gyulyás Gergely. Elismételte, hogy az EU Alapjogi Chartájában is szerepel, hogy a gyerekek pedagógiai nevelése elsősorban a szülők feladata. Aki felnőtt, azt tesz, amit akar, ha jogszabályt nem sért, ismételte el a kormány korábbi érvelését, és minősíthetetlen, alaptalan, hazug és durva támadásnak minősítette az európai reakciókat. Gulyás Gergely szerint a kommunizmushoz hasonlóan karhatalmi eszközökkel akarják nevelni a szülők helyett a gyerekeket. Gulyás Gergely kitért arra, hogy az Európai Néppártot a miniszterelnök „nem jobboldali” pártnak nevezte, amiért csatlakozott a törvénnyel szemben kritikus erők táborához.

A helyreállítási alap ügyében azt mondta: nem igazak a hírek, hogy ezeket a forrásokat visszatartaná az unió, hónapok óta folynak a tárgyalások. – Az kétségkívül igaz, hogy az elmúlt két-három hétben már lezárt területek kapcsán is előálltak egészen abszurd követelésekkel de hogy elutasították volna a tervet, és ne lennének folyamatos tárgyalások, valótlan – fejtette ki a minszter. Szerinte az a kérdés, az Európai Bizottság tudja-e magát függetleníteni a brüsszeli politikai kampánytól, ami azok ellen folyik, akik nem ítélik el a magyar gyermekvédelmi törvényt. – Előbb-utóbb egyezségre jutunk – vélte Gulyás.

Nincs vége a járványnak, és lesz negyedik hulláma, szögezte le a miniszter. A delta variáns miatti fertőzésszám-emelkedés azokat fogja fenyegetni, akik nem oltatták be magukat. Köztük még súlyosabb is lehet a negyedik hullám, mint a korábbiak. A kormány oltási akciót indít, az háziorvosok akár személyesen is felkeresik azokat, akik nem oltatták be magukat, elsősorban a 60 év felettieket. Magyarországon hatféle oltóanyag érhető el, aki regisztrál, két napon belül bármilyen oltóanyaggal be tudja magát oltatni.

A kormány tárgyalt az építésügyről, az építőanyagok ára drámaian megemelkedett, amihez a piaci folyamatok hozzájárultak, de ekkora drágulást talán nem kellene eredményezniük a kormány szerint. Kiviteli engedélyeztetést vezetnek be 2021 október 1-től építőanyagokra és építőipari termékekre. Meghatározott építőanyagokat már ezelőtt is bejelentéssel lehet majd kivinni az országból. Bányajáradékot kell fizetni azoknak a vállalatoknak, akik a meghatározott ár felett értékesítik termékeiket. A meghatározott ár feletti összeg 90 százalékát kell befizetniük ebben a formában. Ez a 3 milliárdos árbevétel feletti cégekre fog vonatkozni. Aki egy éven belül nem kezdi meg a kitermelést, a megszerzett bányászati jogot elveszíti.

Az adatok szerint növekszik a foglalkoztatottak száma, június–júliusban további javulásra számítanak. Ha az 5,5 százalékot eléri a gazdasági növekedés, a gyermeket nevelő családok visszakapják a befizetett személyi jövedelemadót. – Sok kockázat van, ilyen a negyedik hullám és az építőanyagok drágulása is. A várakozások jók, de még semmit nem lehet mondani a magyar gazdaság idei növekedéséről – mondta Gulyás Gergely.

A Magyar Nemzet mindezek után arra volt kíváncsi, mint gondolnak arról, hogy a főváros nem járul hozzá a Lánchíd kivilágításához. A miniszter sajnálja a döntést.

Az anitesttesztek nem adnak választ arra a kérdésre, hogy kialakult-e a védettség, vélte Gulyás szintén a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, hogy mit szólnak ahhoz, hogy a főváros antitestteszteket bocsát a lakosság rendelkezésére. A Magyarországon alkalmazott oltóanyagok biztonságosak, a Sinopharmot a WHO engedélyezte. A magyar adatok azt támasztják alá, hogy radikálisan csökken a fertőzöttek száma azok körében, akik megkapták az oltóanyagot, szerinte felelőtlenség, hogy ok nélkül keltenek félelmet az emberekben.

Az Origo kérdésére elmondta: az építőanyagokkal kapcsolatban figyelemmel követik a helyzetet, és ha már nem indokoltak az intézkedések, nem fogják fenntartani őket.

Magyarország készen áll az Ukrajnával való találkozóra, nem változtak a célkitűzések, támogatja Magyarország Ukrajna euroatlanti integrációját, de tűrhetetlen az oktatási törvény, amely a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozza – Addig fogunk vétózni, amíg Ukrajna megváltoztatja ezt a törvényt. Ezt az Egyesült Államok megértette és tudomásul vette – mondta Gulyás.

Az Európai Parlament kirekesztő, kizárólagosságra törekvő intézmény, és sokat árt az uniónak, mondta szintén az Origónak Gulyás.

Az ATV arra kérdezett rá, hogy módosítanák-e a pedofiltörvényt, ha az uniós helyreállítási alap 2500 milliárdos forrásainak folyósítása függne ettől, de a miniszter szerint a zsarolás nem tartozik az európai politikai viták eszközei közé. Szerinte bírósági úton léphet fel az unió a törvény ellen, kötelességszegési eljárásban. Az Európai Bizottság azt kérte a tárgyalások során, hogy az oktatásban a diszkriminációt számolja fel Magyarország, mondta Gulyás, azonban ebben elmondása szerint vita van köztük a Bizottsággal, mert gyermekvédelmi törvény módosítása nem erről szól.

Az ATV rákérdezett a Sinopharmmal oltottak helyzetére, akiknél nem alakult ki védettség. Az ATV azt kérdezte, hogy mit javasol a kormány azoknak a 60 év feletti időseknek, akiknek negatív az antitesttesztje, de a miniszter szerint semmit nem kell tenniük, ha két oltást kaptak. „A többségi vélemény” a szakemberek körében az, hogy vakcinatípustól függően lesz harmadik oltás, de ebben a kérdésben még nincs egységes szakmai vagy gyártói vélemény, például arról, hogy mikor kell harmadik oltást adni.

Ezen a ponton az adás megszakadt, így nem lehetett hallani a miniszter válaszát arra a kérdésre, hogy mire kellene következtetni abból, hogy a WHO szerint csak az 59 év alattiak körében van megfelelő mennyiségű adat a Sinopharm hatékonyságáról.

A Breuer Pressnek válaszolta a miniszter, hogy a kormány mindent megtett, hogy az emberek felismerjék az oltás fontosságát. Ezután csak az lehet a kérdés, hogy kötelezővé teszik-e az oltást, de ilyen döntés nem született sehol, Magyarországon sem. Ha 80–85 százalék be lenne oltva, a delta variáns elleni társadalmi immunitás is meglenne. Erőszakkal nem lehet beoltani senkit, de kérdés lehet, hogy a munkáltató kötelezővé teheti-e az oltást, vagy kötelező lehet-e az oktatásban. A szabadsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy az ember önmagának is ártson. Az oltatlanok nagy kockázatot vállalnak – mondta Gulyás.

A második hullám legmagasabb pontját sem érheti el a negyedik hullám a jelenleg rendelkezésre álló modellek szerint, a harmadik hullám legmagasabb pontját végképp nem, mert szűk körben, az oltatlanok körében lesznek súlyos következményei.

Az egészségügyi ellátórendszer kibírna egy negyedik hullámot Gulyás szerint. Nem kell arra számítani, hogy az előző hullámokhoz hasonló intézkedésekre szükség lesz, de előfordulhat, hogy a védettségi igazolvány ismét feltétele lesz bizonyos helyszínek látogatásának.

Gulyás szerint tényszerű valótlanságok vannak az Európai Parlament határozati javaslatában, példának azt hozta, hogy a javaslat szerint Magyarország nem válaszolt a megkeresésre időben, pedig elmondása szerint igen.

Gulyás Gergely szerint a tinédzserek szólásszabadsághoz való jogát sem sérti a gyermekvédelmi törvény, erről az RTL kérdezte a minisztert. Ha a tanárát kérdezi a tinédzser homoszexualitásról, szerinte a tanár válaszolhat, mivel a törvényt „életszerűen kell értelmezni” Nincs szükség óvodában és iskolában a nemváltásról való tájékoztatásra, mondta el újra a miniszter.

Eddig még nem kellett kidobni vakcinákat, mert lejárt a szavatosságuk, a legtöbb Pfizerből van, a második a Sinpharm, Szputnyikból kevés, Jansseből és Modernából is több százezer van.

A védettségi igazolványnak jelenleg nincs jelentősége, ezért nem fogják visszavonni azokét, akik csak egy oltást kaptak, de bármikor bevezethetnek ilyen intézkedést, de akkor mindenkin számon kell kérni, leolvasta-e a QR-kódot, mert ez az adat csak ott áll rendelkezésre, a plasztikkártyán nem. Ha vissza kell térni a védettségi igazolvány szélesebb körű használatához, akkor érvényteleníthetik. Probléma, ha valaki nem veszi fel a második oltást, de jók a járványügyi adatok, ezért az igazolvány jelentősége minimális.

A két Sinopharm utáni harmadik oltást el fogják rendelni, ha a szakértők úgy gondolják és a Nemzeti Népegészségügyi Intézet elrendeli. Végeznek vizsgálatokat, mondta Gulyás, de erről közelebbit nem árult el.

Arról, hogy a civil szervezeteknek nyilvánosságra kell hozni összes támogatóik névsorát, a miniszter azt mondta, hatályon kívül helyezik az érintett rendeletet, mert nem áll összhangban az európai uniós szabályokkal, de azt nem fejtette ki, mit tartalmazhat az új szabályozás.

Gondolkodnak-e az üzemanyagok adójának csökkentésén, 2012 óta nem tapasztalt rekordmagas árak mellett, kérdezte az RTL, de erről nem volt előterjesztés a kormány asztalán.

Az Antall József Tudásközpont költéseivel kapcsolatban folytatott vizsgálat nem zárult le, ha lezárul, nyilvánosságra fogják hozni.

Hely hiányában nem engedik be a Magyar Hangot a Kormányinfóra, és azért, mert kevesen olvassák a lapot, nem jelentős szereplő a magyar médiapiacon, mondta az RTL kérdésére a miniszter. Ezután a Magyar Fórumnak volt lehetősége a kérdezésre. A fővárossal kapcsolatban a miniszter azt mondta: több a dugó, a szemét és a hajléktalan Budapesten, mint két éve, valamint szóba hozta, hogy Budapest nem légkondicionált villamosokat vásárolt, de a kormány támogatja a budapesti egészségügyet.

A migráció és a munkaerőhiány összefüggésével kapcsolatos kérdésre Gulyás azt mondta: a nyugati országok döntése, hogy „természetes reprodukcióra nem képesek”, ezért a munkaerőhiányt migrációval kezelik. Nyugat-Európa intoleráns, mert a közép-európai álláspont ettől eltér, és ezt nem fogadják el. Nem kell egyetértésre jutnunk – mondta Gulyás. A sírok újraváltási díjának kérdését, ami a Magyar Fórum szerint magas, érdemes megvizsgálni szerinte, mert messze túl vannak az összegek a tűréshatáron.

A Népszava kérdésére, hogy ha valaki kér harmadik oltást, kaphat-e, a miniszter azt mondta, ez az orvosi protokolltól függ, amíg nincs benne, addig nem lesz orvos, aki beadja. A 60 év feletti oltatlanokat egyesével hívnák fel a háziorvosok és medikusok a kormány akcióterve szerint, mert aki nem oltatja magát, életveszélyt vállal.

A bezártság és a járvány mentális hatásait kezelő népegészségügyi programról egyeztetnek Újhelyi István EP-képviselővel (MSZP), aki ezt javasolta, valamint az érintett szervezetekkel is, ez pártokon átívelő ügy szerinte.

Nyilván nem tartja elfogadhatónak a kormány, hogy Dobrev Klára DK-s EP-képviselő rasszistának is homofóbnak nevezte Orbánt Viktor miniszterelnököt, tájékoztatta a Hír Tv-t Gulyás. Megismételte: nem lehet uniós támogatásokat elvonni a pedofiltörvény miatt.

Az Index arra volt kíváncsi, hogy a szülész-nőgyógyász szakma területén hogyan akar a kormány gondoskodni a távozó szakszemélyzet pótlásáról. – A paraszolvencia elleni szabályozás bevezetése nyilván ezt a területet érintette a legsúlyosabban. Az Országos Kórházi Főogazgatóságnak olyan rendszert kellett kidolgozni, amely tekintettel van a különböző ágazati igényekre, a javaslatot a kormány legkésőbb szeptemberben elfogadja. Egy rossz rendszer hagyatéka, amivel küzdünk. – fejtegette a miniszter.

8–10 ezer kollégiumi helyet ígértek, ami a Diákváros-megállapodáson része volt, ezt a kormány továbbra is garantálja.

A pedofil-nyilvántartás néhány héten belül remélhetőleg elérhető lesz, mondta a miniszter.

Még mindig az Index kérdésére kiderült: nyáron valószínűleg kéthetente lesz kormányülés és kormányinfó is.

A 24.hu kérdésére azt válaszolta a miniszter, hogy szexuális felvilágosítás lehetséges, sőt szükséges is az iskolában, akár osztályfőnöki órán is, de „szexuális propaganda” nem kell az iskolába, és majd a végrehajtási rendelet tisztázza a fogalmakat. Ugyanebben a válaszban azt is elmondta, hogy szexuális nevelés a szülő dolga.

A 444 adatokat kért az oltottságról megyei bontásban, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt válaszolta, hogy nincs ilyen adat, ahogy a területileg lebontott halálozási adatokat is kérték, de nem kapták meg, ezzel szemben a miniszter azt állította, látott megyékre lebontott oltottsági adatokat.

A 444 arról is érdeklődött, mit értenek a homoszexualitás népszerűsítése alatt a pedofiltörvényben. A miniszter azt válaszolta, hogy lesz végrehajtási rendelet, ami világosan fog fogalmazni. Azt is mondta: majd a bírósági határozatok tára adhat választ a kérdésekre, de nincsenek még ilyen jogesetek, mert a törvényt most fogadták el.

 

 

 

 

 

 

Címkék: kormányinfó