Gulyás Gergely: Május 28-tól ismét lehet lakodalmat tartani

Gulyás Gergely: Május 28-tól ismét lehet lakodalmat tartani

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május 28-tól lehet lakodalmakat rendezni, minden egyéb enyhítésre akkor kerülhet sor, ha elérjük az 5 millió beoltottat, ami a kormány számítása szerint pünkösd környékén várható. Ötven fő fölött temetéseket sem lehet addig tartani. Hogy milyen lépések jönnek ha elérjük az 5 milliós számot, jövő héten dönti el a kormány. Az a magyar állampolgár is kaphat majd védettségi igazolványt, akit külföldön oltottak be. Ezekről és sok minden másról is szó volt a csütörtöki Kormányinfón.

– Az oltások száma közelít a 4,5 millióhoz, a mai napon megkezdődött a 16 és 18 év közötti, 96 ezer fiatal oltása, és az utánuk megmaradt 144 ezer Pfizer-vakcinát is „eloltják” jövő keddig – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. – A pünkösd utáni napokban érjük el az 5 millió beoltottat, jövő héten dönt a kormány az azt követő további lazításokról, de a lakodalmak már május 28-tól megtarthatók.

Minden magyar állampolgár megkaphatja a védettségi igazolványt, akkor is, ha külföldön kapta meg az oltást – mondta el Gulyás Gergely, a részleteket későbbre ígérte.

A miniszter hangsúlyozta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntése igazolta, hogy a Sinopharm vakcinája biztonságos, és minden korosztály számára használható. – Jó esélyünk van az Európa-bajnokságra az oltási versenyben – fogalmazott Gulyás Gergely, aki továbbra is mindenkit arra bíztatott, hogy regisztráljon. – A hátralévő regisztráltakat egy nap alatt be tudnánk oltani – tette hozzá. – Az 5 millió oltást május 26-a környékén elérhetjük, június elejére, legkésőbb a közepére mindenkit, aki kéri, be tudunk oltani – fogalmazott.

A járvány számai kedvezően alakulnak, de a következő enyhítésekig a szabályokat mindenki tartsa be – kérte Gulyás.

A kormány benyújtotta az Európai Uniónak a helyreállítási tervet, amelyet néhány napon belül nyilvánosságra hoznak. Az egészségügyre, a környezetbarát fejlesztésre, és az oktatás átfogó fejlesztésére fordítják az összeg legnagyobb részét – mondta a miniszter. – Magyarországon másfél-két hónappal előbb áll helyre a normális élet, mint az EU-ban máshol, ami a gazdaságra is komoly hatással lesz. Normális nyarunk lehet, május végére a korlátozások nagy része megszűnik – fogalmazott Gulyás Gergely.

A bértámogatások kifizetése naprakész mértékben halad – árulta el a miniszter, hozzátéve, hogy eddig összesen több mint 30 ezer vállalkozás kérte a támogatást.

Szentkirályi Alexandra elárulta, hogy június 1-től megrendezhetők a nyári táborok, ami „nagy öröm lesz” a gyerekek és pedagógusok számára. A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy a védettségi applikáció a „következő időszakban” elérhető lesz, ennek segítségével is lehet majd igazolni a védettséget. Az alkalmazásba a letöltés után az eeszt.gov.hu oldalra bejelentkezve lehet regisztrálni, és ezt követően egy PIN-kóddal használható is az applikáció.

A baloldali előválasztás kapcsán Gulyás elárulta, hogy a kormánynak nincs hivatalos véleménye, Magyarország sikeréért szurkol. A választási törvényt nem módosítják – tette hozzá.

A védettségi igazolványok ügyéről szólva a miniszter elmondta, eddig hét országgal kötöttünk kétoldali megállapodást, amelyek az oltások kölcsönös elismeréséről szólnak, de újabb megegyezések várhatók. Ahová a magyarok nagy számban utaznak, azokkal az országokkal mindenképpen meg fognak állapodni – hangsúlyozta Gulyás Gergely. – Horvátországba nem elegendő csak a védettségi igazolvány, kell hozzá a második oltást igazoló dokumentum is. A másik hat ország esetében elegendő a védettségi igazolvány.

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban Gulyás elmondta, aki szeretné, négy hét után is megkaphatja a második dózist, ők a háziorvosnál kérhetik a gyorsabb beadást, egyelőre azonban vannak fennakadások – árulta el.

Czeglédy Csaba „oltásellenes megnyilvánulása” kapcsán Gulyás megismételte, hogy a baloldal oltásellenes, vagy csak félszívvel támogatja az oltási programot. Hozzátette, az itthon használt vakcinák mindegyike hatékony.

A járvány tavaly 5 százalékos recessziót okozott, ami összességében 10 százalékos csökkenést jelent, idén 4,2 százalékos növekedést jósolnak, év végére vissza tudunk kapaszkodni oda, ahol a járvány előtt voltunk – fogalmazott a miniszter.

A kormány mindenkit biztat, hogy válaszoljon a sajtó kérdésére, a főváros vezetése nem ilyen nyitott – fogalmazott Gulyás Gergely. – Karácsony Gergely tart azoktól a médiumoktól, amelyek nem csak dicsérik – tette hozzá.

Az oltási kedv növelését reklámokkal, élőszóval, és az előnyök hangsúlyozásával szeretnék elérni, és ez eredményesnek látszik – mondta a miniszter.

A műtétekhez szükséges önköltséges PCR-tesztek kapcsán Gulyás elmondta, aki megkapta az oltást, de nincs még védettségi igazolványa, annak nem kell fizetnie, az erről szóló szabályokat ennek megfelelően alakítják majd ki.

Az Országos Atomenergia Hivatal vezetőjéről szólva a miniszter elmondta, az EU kérése volt, hogy az ne kormányszerv legyen – mondta Gulyás Gergely. – Ez egy szakmai hivatal, a kormány döntése nem politikai döntés volt, a hivatal független lesz a mindenkori kormánytól – tette hozzá.

Az EU-s vakcinaigazolvány nem írhatja felül a magyar védettségi igazolványt – hangsúlyozta a miniszter. – A saját igazolványunk elismerése a legbölcsebb döntés, a kétoldalú megállapodások miatt ahová nyaralni szoktunk menni, oda szinte biztosan lehet majd utazni.

Jelen pillanatban augusztus elejéig lát előre a kormány, és addig indokolt megkülönböztetni a védetteket és a nem védetteket, de ha a járványügyi szempontok nem szólnak mellette, a szabályozásokat megszüntetik – mondta.

A kínai Fudan Egyetemről nem lehet népszavazást tartani, sejttette, de ki nem mondta Gulyás Gergely.

A hitelmoratórium meghosszabbításáról tárgyalnak, döntés egyelőre nincs – árulta el a miniszter.

Az ellenzék bocsánatkéréssel tartozik, mert még válsághelyzetben sem volt képes a nemzeti egységre, és az oltások ellen kampányoltak, de nem fognak elnézést kérni, mert nem ébred fel a lelkiismeretük, csupán néhány baloldali ismerte el, hogy a kormánynak igaza volt – fogalmazott Gulyás.

A lassuló oltási program oka, hogy az emberek válogatnak a vakcinák között – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a felnőtt lakosság több mint fele megkapta az oltást, és ez a lényeg. – Szabad országban élünk, mindenki szabadon dönthet róla, hogy milyen vakcinát szeretne, de így is nagyon jól állunk, és nemsokára eredményt hirdethetünk.

Magyarország korábban is számos projektben támogatta Izraelt és a palesztin területeken élőket is, ha ilyen kérés érkezik, a kormány most is dönt a segítségnyújtásról.

A járvány pozitív hatása volt, hogy a határok lezárása meggátolta a migrációt, de két-három hónap múlva újra komoly migrációs nyomás nehezedik majd Európára – fogalmazott Gulyás Gergely. – Amíg Magyarországnak polgári kormánya van, addig megóvják a társadalmat a menekültektől – tette hozzá.

Az atomenergiáról szólva Gulyás Gergely hangsúlyozta, az országnak tragikus lenne, ha a paksi fejlesztés nem valósulna meg. Egyrészt drasztikus rezsi áremelkedést okozna, ráadásul a párizsi egyezményben rögzített klímacélok sem érhetők el atomenergia nélkül.

A védettségi igazolvány ellenőrzésére minden intézménynek, akár egy étteremnek is van joga, a kártyán szereplő QR-kód minden részletet elárul, így látható, hogy valódi-e vagy hamis – mondta a miniszter. Hozzátette, így lehet kiszűrni a második oltást nem kérőket is.

A magyar kormány nem tervezi a csatlakozást az Európai Ügyészséghez – árulta el Gulyás. – Nem szól emellett értelmezhető érv, különösen akkor nem, ha annak vezetője egy magyarellenes vizsgálatokat indító román ügyésznő – tette hozzá.

A nagy élelmiszerláncokkal szembeni intézkedések kapcsán a miniszter elmondta, hogy a magyar élelmiszerek aránya 70 százalékos a kiskereskedelmi forgalomban, de az árversenyben még nem tudnak helyt állni, ehhez technológiai fejlesztésekre lesz szükség.

A vakcinák hatékonyságáról szólva Gulyás úgy fogalmazott, hogy mind a megbetegedés, mind a továbbfertőzés kockázatát is csökkentik az itthon használt oltóanyagok. A nem oltottak számára a tiltás addig tartható fenn, amíg azt a járványhelyzet indokolja, ez orvosszakmai kérdés – tette hozzá. – Senkit nem minősítünk azért, mert nem akarja beoltani magát, de a kormánynak meg kell óvnia mindenkit a megbetegedéstől.

Németországban egyre többen követelik a Szputnyik V vakcina engedélyezését – reagált a hírre Gulyás, hogy a németek nem fogadnák el a keleti oltásokat a beutazáskor. – A hagyományosan jó német-magyar kapcsolatok jegyében jó megállapodásban bíznak – tette hozzá.

Az évközi minimálbér emelésről szólva a miniszter elárulta, hogy a reálbér növekedés mértéke nyithatja meg a kaput az emelés előtt, de mivel az valószínűleg nem fogja elérni a kívánt szinte, így nagyobb az esély rá, hogy év közben nem emelik a minimálbért.

Júniusban reális, hogy az újságírók visszatérhetnek a Kormányinfóra és az operatív törzs „tájékoztatójára” –mondta Gulyás Gergely.

A veszélyhelyzet egy nappal sem fog tovább tartani, mint ameddig szükséges, de annak megszüntetéséhez szükség van a megfelelő törvényi környezetre – fogalmazott a miniszter.

Az új egészségügyi jogállási törvény kapcsán Gulyás elmondta, folyamatosan vizsgálják, hogy mely területeken kellene kivételt tenni. – A kormány nyitott a szabályozás hibáinak kijavítására, az egészségügy eddig válsághelyzetben dolgozott, most a normális üzemben meglátjuk, mire van szükség.

Nem lehet PCR-teszttel kiváltani a védőoltást – szögezte le a miniszter.

A magyar kormány először mindenkit be akar oltani, aki regisztrált, ha marad még vakcina, akkor segítséget nyújthatunk a rászoruló országoknak – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy fontos a vakcinák eltárolása is, hiszen egyelőre nem tudjuk, mikor lehet szükség újabb oltásra.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatos problémát a kormányhivatalokban lehet intézni – mondta a miniszter. – A panaszok száma folyamatosan csökkent – tette hozzá.

Az egészségügyi kormányzat dönt az orvosok visszahelyezéséről a Covid-osztályokról az eredeti munkakörükbe – mondta Gulyás.

A temetkezésre vonatkozó korlátozásokat is az 5 millió beoltottnál oldhatják fel – árulta el a miniszter.

A kormány tárgyalt a hosszútávú vakcinabeszerzésről is, Gulyás szerint csak Pfizerből még sok millió dózis érkezik idén, azt azonban egyelőre nem tudjuk, hogy mikor kell újraoltani az embereket. Ez a legfontosabb kérdés, ahogy azt is meg kell tudni, meddig állnak el a vakcinák, ezek alapján döntenek majd arról, hogy mennyi vakcinát kell beszerezni – tette hozzá.

A zenés-táncos eseményekről a jövő heti kormányülésen döntenek.

Azok az érettségizők, akik a karanténjuk miatt nem tudtak levizsgázni, még májusban pótnapot kapnak az érettségire – árulta el Gulyás Gergely.

A Kormányinfón ezúttal sem hangzottak el a Magyar Hang kérdései.