Gulyás Gergely: Még nem dőlt el, hogy lesz-e tűzijáték

Gulyás Gergely: Még nem dőlt el, hogy lesz-e tűzijáték

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiderült, az ellenzék nélkül is lehet nemzeti egység – mondta a veszélyhelyzet utáni első Kormányinfón csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A fővárosnak szerinte van elég pénze a Lánchíd felújítására, az pedig még nem biztos, hogy augusztus 20-án lesz tűzijáték. A BKK járvány alatti kiesését nem tervezik kompenzálni. 500 fő alatti zenés-táncos rendezvényeket lehet már tartani. Csúszik a János-kórház felújítása.

– Magyarországon a védekezés sikeres volt és a rendkívüli jogrend is rövidebb volt, mint Európa jelentős részében – értékelte az elmúlt 98 napot Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón, ahol újra megjelenhettek újságírók. Köszönetet mondott a védekezés résztvevőinek.

Új fejlemény az, hogy az ellenzék nélkül is lehet nemzeti egység – tette hozzá a miniszter. Szeretnék, ha legközelebb politikai egység is lehetne, ha visszatérne a veszély.

A védekezés második fázisában csak az indokolt intézkedéseket tartjuk fent – mondta Gulyás Gergely. A maszkhasználat marad, de az idősávokat eltörlik.

Augusztus 15-ig 500 fő alatti zenés-táncos rendezvényeket lehet tartani zárt és szabad térben is.

Úgy látják, ha a védelmi intézkedéseket mindenki betartja, csökkenthető az aktív fertőzöttek száma. Virológusok szerint, ha lesz második hullám, az szeptember-októberben várható.

A gazdasági helyzet kapcsán elmondta, a kormány hivatalos várakozása az idei évre továbbra is a 3 százalékos recesszió. 1,2 millió magyar munkahely megőrzéséhez tudott eddig a kormány hozzájárulni – tette hozzá.

Az elmúlt 24 órában elhunyt Kárpáti György és Benedek Tibor családjának a kormány nevében részvétét fejezte ki.

A bejelentések után következtek a kérdések

A Lánchíd felújítására vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy 180 milliárd forint áll Tarlós István örökségeként a főváros számára, és ott van a kormány által ígért hat plusz egymilliárd is. Reméli, hogy véget ér a politikai játszma. 140 milliárd forint az, ami állampapírban rendelkezésre áll. – Nem értem, miért nem újítja fel a főpolgármester a hidat és miért folytat politikai játszmát – kérdezte. A politikai viták helyett inkább bele kellene már kezdeni a felújításba – mondta. Ha lesz értelme, hogy befizesse egynapi jövedelmét egy Pálinkás József által felvetett felújítási alapba, megteszi.

A budapesti Fidesz Karácsony–Szálasi-montázsa kapcsán azt mondta, hogy a budapesti Fidesz közleményével ért egyet. Ami történt, nem helyes, de szeretne olyan politikai életet, ahol azonos mérce van. Ha a másik oldal csinálja ugyanezt, még büszkék is rá, mondta többek között a felhatalmazási törvényre utalva.

– Ha lesz tűzijáték, meg fogjuk mondani, mennyibe fog kerülni. De még nem dőlt el, hogy lesz-e – mondta.

Július 20. után mehet el a kormány szabadságra, majd augusztus 13-án újra lesz kormányülés, a két időpont között és utána nyaralhatnak a miniszterek. Ő és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is arról beszélt, hogy alapvetően belföldi nyaralásban gondolkodnak.

Ha biztonságosan megtartható az augusztus 20-i ünnepség és a tűzijáték, akkor lesz csak. De a turizmus újraindítása szempontjából Budapest számára is fontos lenne – mondta.

Szerinte vagy Black Lives Matter, vagy Churchill-szobor, mondta, Karácsony Gergely Facebook-posztjára reagálva.

A gyöngyöspatai szegregációs ítélet kapcsán úgy válaszolt, hogy a jövőben biztosan oktatásban kell fizetni, ha hasonló helyzet lenne.

A katás adózás változtatása a jelenlegi gazdasági helyzetben egyelőre nincs terítéken – mondta.

A civil szervezetekről hozott 2017-es törvény európai bírósági elmeszelése kapcsán azt mondta, tanulmányozniuk kell, de be szokták tartani a bírósági ítéleteket.

A Színművészeti Egyetem átalakítása kapcsán azt mondta, pont hogy a magyar állam beleszólási lehetősége szűnik meg a kuratórium létrehozásával.

Miért kellett plakátkampány a nemzeti konzultáció mellé? Örülnének, ha minél többen részt vennének benne – válaszolta.

Az Államkincstár nyugdíjasoknak szóló újságjáról azt mondta, ha ez az újság jó, akkor ez jó kezdeményezés, ha nem, akkor nincs rá szükség. Nézzük meg – mondta.

A Kisfaludy turisztikai pályázat kapcsán azt mondta, jó célt szolgált, 37 796 szoba felújítása szerepel benne. Minden szoba felújításához átlag egymillió forint jutott.

A tihanyi szálloda felújításához most nyolcmilliárd forintot kapott Csányi Sándor, Hernádi Zsolt és Garancsi István, hogy lehetett ez? Gulyás szerint műemlék épület felújításáról lehet szó.

Milyen szabályok vonatkoznak az egészségügyi dolgozókra most? Lesz-e további döntés? Mindenki szabadon utazhat – válaszolta erre Gulyás Gergely, de mától a normál szabályok vonatkoznak rájuk, ahogy a kormányhivatali dolgozókra is.

Hány műtétet kell bepótolni, többletterhet ró-e ez a kórházakra? A 65 év feletti orvosok engedély nélkül is részt vehetnek a munkában, Kásler Miklós méri fel a helyzetet, ha plusz forrás kell, adnak rá. (Arról még nincs döntés, hogy ez egyéb dolgozókra is kierjeszthető-e, de szerinte ez megoldható lesz.)

Újra és újra felül fogják vizsgálni, hogy mikor lehet 500 fő feletti zenés-táncos rendezvényeket tartani. Az augusztus 15-i korlátozást előbb is feloldhatják, ha nem lesz indokolt.

A színházakra milyen szabályok vonatkoznak? Ahol nem jeleztünk külön szabályokat, ott nem szabályoztunk, például ahol nem írtuk, hogy maszkot kell viselni, ott nem kell, így a színházban sem – mondta Gulyás. 500-an lehetnek színházban, moziban is.

Gulyás Gergely szerint a főváros keresi a vita lehetőségét a kormánnyal. Hozzátette: ha a főváros költségvetési helyzetét nézzük, még jobb helyzetben is van, mint a kormány. „Ha Tarlós István lenne a főpolgármester, akkor a felújítás már menne, és egy év múlva kész lenne” – fogalmazott.

– A főváros a Lánchíd fenntartója, a náluk meglévő információk szerint nem életveszélyes, rendszeresen vizsgálják azt, nekik kell dönteni, ha intézkedni kell – válaszolta Gulyás, arra a kérdésre, hogy nem-e kellene a kormánynak azonnal közbelépni.

A ferihegyi gyorsvasút uniós forrásból épülhet majd meg – mondta.

Honnan lesz vakcina? Támogatjuk a magyar kutatókat, és ha valahol lesz, akkor a kormány kapcsolatba lép velük, hogy rendeljen.

Az augusztus 20-i tűzijátékot önmagában álló kiadásként tekinteni nem helyes, mert a turizmusra, vendéglátásra vonatkozó hatásaival együtt kell vizsgálni – mondta Gulyás. Ráadásul a vírushelyzettől függ, hogy lesz-e egyáltalán tűzijáték.

Szerinte nem méltányos kérés Karácsony Gergelytől, hogy segítse a kormány a BKK koronavírus miatt kialakult hiányát csökkenteni. A kormánynak 1200 milliárdos kiesést okozott a járvány – mondta Gulyás.

A miniszter reméli, hogy nem lesz szükség iskolabezárásra, de az a helyes, ha a magyar oktatás képes arra, hogy át tudjon állni a digitális oktatásra.

Reméli, hogy a járvány akár lehetőséget is adhat az egészségügyben változásokra, az operatív törzs minden korábbinál több információval rendelkezik. Az egészségüggyel a nyáron foglalkozni kell. „Nem félünk attól, hogy megnézzük, indokolt-e valahol aktív ágyakat rehabilitációssá alakítani” – fogalmazott. Cél, hogy a járvány végére rendezzék a helyzetet az egészségügyben.

Minden, a veszélyhelyzet alatt lejárt okmány további hat hónapig érvényes – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely szerint a klímákkal nincs gond, mert azok kívülről szívják be a levegőt, nem a belsőt keringetik. (A Víz, Gáz-, Fűtés szaklap azonban májusban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarországon is használt split klímák és fan coilok a belső levegőt keringetik, így a vendéglátó egységekben nem használhatók a kormányrendelet értelmében.)

A vasúti mellékvonalak menetrendje kapcsán azt mondta, a MÁV felülvizsgálja, de a járvány alatt volt olyan járat, ahol nem volt utas.

Valószínűleg csak egyszázezres munkanélküliséget okozott a vírus, nem többszázezreset, mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: az is azt mutatja, hogy jobb a helyzet, hogy a közmunkaprogramban csak 7-8000 ezerrel vannak többen, mint korábban.

A védett vásárlási idősáv támogatottsága igen magas volt a válság alatt, de ez gyorsan változhat, nem ez alapján döntöttek az eltörléséről. Amúgy sem javasolja Gulyás, hogy közvélemény-kutatások alapján hozzanak valakik döntéseket.

Maximálisan indokoltnak tartja, hogy valamilyen állami kitüntetésben részesítsék Müller Cecíliát. De erről bizottságok döntenek – tette hozzá.

Lesz egy Tokaj-fejlesztési program is, nem csak debreceni. Az is nagyon komoly lesz – mondta.

Magyarország lehívja-e az uniós hitelt? Még nem látszanak a feltételek, de mi hitelt nem akarunk felvenni, maximum más, rosszabb hitel kiváltására.

Lehet-e önkormányzati standfelújításra adott állami támogatás feltétele az ingyenes szabadstrand? A kormány nyitott a tárgyalásra, ha ilyen igény van.

A Malév GH csődje ügyében gazdasági döntés született – mondta.

Az egyetemek alapítványi átalakítása kísérleti jellegű, akár tovább is haladhatunk ebben, más egyetemekre. Szerintem azok a felsőoktatási intézmények jól járnak, amelyek ebbe a körbe kerülnek – válaszolta a Magyar Hang kérdésére. Szabadabban dönthetnek, forrásokat tudnak bevonni.

Elképzelhető-e, hogy adódott probléma a lélegeztetőgépek beszerzése körül? Ebben a rendkívüli helyzetben szerintem mindenben helyesen jártunk el – fogalmazott. A 8000-9000 gép elérése életeket menthetett volna a virológusok előrejelzése alapján – tette hozzá. Voltak természetesen hibás gépek is, de az átvételnél átnézték orvos szakemberek, hogy azok érkeztek-e, amiket rendeltek és megfelelnek-e.

Mi lesz a János-kórház 2022-re ígért teljes felújításával? – Részsikerek vannak a tervezéssel is csúszásban vagyunk, de remélem a közbeszerzések néhány héten belül kiírásra kerülnek – válaszolta. Mi a késlekedés oka? – Vannak olyan állami szervek, amelyek lassabban működnek, alegység probléma van. 2022-re a legtöbb amit elérhetünk, hogy olyan állapotban lesz a felújítás, amely a visszafordíthatatlanságot garantálja.

A Malév GH kapcsán azt kérdeztük, hogy elfogyott több mint 10 milliárd forint, történt-e valamilyen állami lépés? – Ki fog derülni a felszámolás során, hogy milyen vagyon van a cégben. Fenntartása eddig is állami támogatással volt csak lehetséges, így nem csoda, hogy a válság időszakában csődbe ment.

Az utasok átverése ügyében nem indult kormányzati vizsgálat az állami cégnél, a GVH vizsgálatának végét várják.

Csütörtök hajnaltól megszűnt a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett veszélyhelyzet Magyarországon és az ország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be a kormány.