Gulyás Gergely: Minden hibája ellenére az uniónak nincs alternatívája

Gulyás Gergely: Minden hibája ellenére az uniónak nincs alternatívája

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. augusztus 14-én (MTI Fotó: Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Joe Biden marhaságokat mondott Magyarországról – erről beszélt többek közt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV-nek adott nagyinterjújában. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy miután Biden Magyarországot az önkényuralmi rendszerekhez sorolta, Szijjártó Péter külügyminiszter az akkor még csak elnökjelölt fiának vélt korrupciógyanús ügyeit kérte számon nyilvánosan. – Ugye olyan illúziója senkinek nincsen, hogy Brüsszelben vagy az amerikai demokratákhoz közel álló körökben ne koccintanának pezsgővel, hogyha nem a jelenlegi kormány nyerné a választást? Vélhetően Soros György sem hullatna krokodilkönnyeket a magyar kormány után – vélte Gulyás.

Arról is szó esett, hogy Brüsszel és az új amerikai vezetés nyomást fog gyakorolni Magyarországra, ez a vétó körüli konfliktust lezáró egyezség után is borítékolható. Ez nem a választásokba való közvetlen beavatkozást jelentheti szerinte, hanem vannak egyéb eszközök is. Gulyás példaként említette, hogy a korábbi demokrata vezetés alatt hazánkba akkreditált egyik nagykövet „úgy gondolta, hogy ő fog alkotmányozni, nem a magyar törvényhozás”. A miniszter arra is kitért, Brüsszel tevékenysége nagyon hasonlít Moszkva egykori szerepére, Soros keze mindenben benne van.

A 2022-es választásokról szólva elmondta, a nyilvánosságot látott közvélemény-kutatásokkal szemben a Fidesz saját mérései szerint nem vezet az ellenzéki összefogás a kormánypártokkal szemben, „ma magabiztosan megnyernénk egy választást a baloldali ellenzéki tömbbel szemben. Vigyázni kell azonban, mert nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni, ahogy egykor Kovács László szocialista politikus mondta”. 

– Nyilván csalódást okoz, de ennek semmilyen komoly hatása nem lesz a közvélemény-kutatásokra – mondta a Szájer-féle szexbotrány kapcsán. Leszögezte, Szájer József tette „nem védhető és nem magyarázható”, ez „vitán felül áll”. Az pedig, hogy a rendszerváltoztatásban és az azt követő három évtized magyar politikájában Szájer József milyen szerepet játszott, szerinte ettől függetlenül is megítélhető.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc felhívta Szájer Józsefet, úgy fogalmazott a miniszter: „Gyurcsány Ferenc mindig is egy öncélú, gátlástalan ripacs volt. Az, hogy ebben az esetben is keresi a politikai haszonszerzés lehetőségét, természetes része az ő politikai pályájának”.

Gulyás ma is csatlakozna az unióhoz

Az oltással kapcsolatban a miniszter kifejtette, mindenképpen beoltatja magát a koronavírus ellen, de kivárja a sorát, és nem fog válogatni, hogy melyik vakcinát kéri, mert meggyőződése, hogy mindegyik hatékony és biztonságos. – Oroszországnak nincs elegendő gyártókapacitása. A tesztelésben örömmel veszünk részt, de oltóanyag tömegesen az uniós beszerzések keretében vagy Kínából érkezhet – mondta.

A miniszterelnök rendszeres, Brüsszel ellenes kritikáira vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, minden hibájával együtt kedvező az ország számára az uniós tagság, ezért ha most kellene szavazni a belépésről, akkor az ország érdekeit szem előtt tartva a csatlakozásra szavazna. Arra a kérdésre viszont, hogy milyen téteket tenne rá, hogy a Fidesz 2021 szilveszterén is a Néppárthoz tartozik még, azt mondta: „A Néppárt számára a Fidesz, mint a pártcsalád legsikeresebb tagja a jövőt jelenthetné, de a jövőről le is lehet mondani. Úgyhogy, nagy összegben ne fogadjon”.