Gulyás Gergely szerint a kormány mindenkinek válaszol – A Magyar Hang kérdéseire viszont ezúttal sem

Gulyás Gergely szerint a kormány mindenkinek válaszol – A Magyar Hang kérdéseire viszont ezúttal sem

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindenkit biztatunk arra, hogy válaszoljon a sajtó kérdéseire, a kormány is ezt teszi – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Azon a továbbra is online zajló tájékoztatón, ahol a Magyar Hang kérdései valamilyen okból nem hangoztak el.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón nem a kormány, hanem a Karácsony Gergely vezette főváros kommunikációja kapcsán kapott egy kérdést, amely szerint az ellenzéki irányítású önkormányzat a nyilvánosságtól elzártan működik. Gulyás Gergely erre válaszolt úgy, hogy mindenkit biztatnak a válaszadásra, hiszen a kormány is ezt teszi. Kifejezetten a kormányinfó műfajára hivatkozott. – Idestova hat-hét éve a kormány egyik minisztere heti rendszerességgel áll valamennyi bal- és jobboldali hírportál rendelkezésére és válaszol a kérdésekre – mondta Gulyás Gergely.

A probléma ezzel csak az, hogy a Magyar Hang hiába küldte el időben a kérdéseit, azok nem hangzottak el. Azon a kormányinfón, ahol Gulyás Gergely szavai szerint valamennyi hírportál kérdéseire válaszolnak.

Lapunk – többek között – a következő témákban küldött kérdéseket ezúttal:

Volt olyan kórház, ahol az intenzív osztályon lévők 80 százalékát elveszítették, máshol ez csak 50 százalék volt – ismerte el Kásler Miklós május elején a Spirit Fm-nek adott interjújában. Mindez egyértelműen arra utal, hogy közel sem azonosak a túlélési/gyógyulási esélyek az ország különböző pontjain, különböző intézményeiben.
Kivizsgálják-e, minek a következménye a Kásler miniszter úr által említett rendkívül nagy eltérés?
Mikor hozzák nyilvánosságra, hogy az egyes koronavírusos betegeket kezelő kórházi osztályokon és a covid-intenzíveken hogy alakult a mortalitási ráta?

• 2019 júniusában a Kúria jogerős döntést hozott arról, hogy az Emmi-nek ki kell adnia a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat. A Kúria kimondta azt is, az államnak felelőssége van abban, hogy megmagyarázza és kontextusba helyezze a nyers adatokat.
Ennek az elvárásnak eleget tud-e/kíván-e tenni a kormány?
Ha igen, mikor várható, hogy a kormány mindenki számára elérhető és közérthető módon közölje az egészségügyi szolgáltatás minőségével kapcsolatos, tehát értelemszerűen közérdekű adatokat?

• Az elmúlt években a kínai hatóságok több keresztény templomot romboltak le és több mint ötszáz keresztet távolítottak el meghagyott templomok tornyairól. Helyükre sok esetben vörös csillagot rakatott ki a Kínai Kommunista Párt. A kormány által is hivatkozott Open Doors nevű keresztény emberi jogi szervezet egyre nagyobb aggodalommal tekint Kínára, ahol becslések szerint a lakosság hét százaléka, körülbelül százmillió keresztény él. A Kínai Kommunista Párt tagjainak száma ennél magyarországnyival kevesebb, 90 millió.
Jelezte-e aggályait a magyar kormány a kínai kormány felé az országban tapasztalható keresztényüldözések miatt?
Ha igen, mikor és milyen formában? Milyen válasz érkezett?
Ha nem, miért nem?

A pénteken megjelenő legfrissebb Magyar Hangban kiemelten foglalkozunk a kínai térnyerés kérdésével: interjút közlünk Salát Gergely Kína-kutatóval, cikkben mutatjuk be az Európai Unió és Kína kapcsolatát, illetve Róna Péter esszéjét is olvashatják hazánk kínai elköteleződéséről.

A teljes kormányinfót itt megnézheti, a cikkünkben is érintett kérdés és válasz 22 perc 40 másodperc körül hangzik el.