Gulyás Gergely Szijjártó luxusjachtozásáról: Nem nyomozok kormánytagok nyaralása után

Gulyás Gergely Szijjártó luxusjachtozásáról: Nem nyomozok kormánytagok nyaralása után

Szijjártó Péter külügyminiszter a luxusjachton Fotó: Németh Dániel Atlatszo.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Szijjártó Pétert kell adriai nyaralása részleteiről kérdezni, ő magát sosem hívták meg arra a luxusjachtra, amire kollégáját.

– A kormány egyetlen egy kormánytag nyaralásával sem foglalkozik – erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón annak kapcsán, hogy az Átlátszó megírta: Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László – állami közbeszerzések segítségével is milliárdossá váló – üzletember jachtján nyaralt az Adrián. Arra is felhívták a figyelmet, miközben Szijjártó a luxusjachton üdült, a közösségi oldalára feltöltött bejegyzések azt a látszatot keltették, mintha irodájából dolgozott volna.

Gulyás Gergely szerint mindenki saját döntése, hogy a családi nyaralását hol kívánja tölteni, és az sem vitás, hogy Szijjártó arra kényszerült a fehéroroszországi helyzet miatt, hogy a szabadságán is dolgozzon. Ezzel kapcsolatban később megjegyezte: méltatlannak tartja, hogy miközben tényszerűen igazolható, hogy Szijjártó Péter több mint tíz külügyminiszterrel beszélt a napokban, úgy tüntetik őt fel, mintha a nyilvánosságot becsapta volna.

A kérdésre, hogy semmi aggályt nem vet-e fel az, hogy egy üzletember hajóján nyaralt Szijjártó, úgy válaszolt a miniszter: szemben az újságírókkal egyetlen egy kormánytag nyaralása után sem nyomoz, mindenki maga ad számot arról, hol nyaral, vagyis Szijjártót kell megkérdezni, de biztos benne, hogy kollégája minden jogszabályt betartott.

Gulyás egyébként azt mondta, arról sincs tudomása, hogy más kormánytag járt-e a hajón vagy azon a magángépen, amelynek fedélzetén – az Átlátszó feltételezése szerint – augusztus 12-én érkezhetett Splitbe Szijjártó Péter. Maga Gulyás egyébként nem járt sem a repülőn, sem pedig az érintett hajó, a Lady Mrd fedélzetén, ilyesmire meghívást sem kapott.

A külügy szerint képmutatásról van szó

Az Átlátszó kedden írta meg: Szijjártó augusztus 16-án, vasárnap azon a Szíjj László máltai offshore cége tulajdonában álló Lady MRD nevű luxusjachton időzött, amelyet a Nemzeti Együttműködés Rendszerében otthonosan mozgó személyek többször használtak az elmúlt években. A luxusjachtot bérelt gumicsónakban megközelítő fotóriporter szerint a feltűnése szemmel láthatóan váratlanul érte Szijjártó Pétert. 5-10 perc telt el, mire vízre rakták a legénység két tagját egy jetskivel, hogy megtudják, ki és milyen célból készített felvételeket a hajóról és az utasokról. Negyed óra múltán pedig kikapcsolták a jachton a tengeri navigáció legfontosabb eszközét, az AIS-t, így a jacht eltűnt a térképről.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára egyébként úgy reagált a cikkre, „igen, a miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik”. Szerinte pedig a képmutatás csúcsa, hogy azok, akik folyamatosan a magánélet szentségéről beszélnek, leselkednek egy, a családja körében lévő emberről.