Gulyás Gergely: Túl vagyunk a járvány második hullámának csúcsán

Gulyás Gergely: Túl vagyunk a járvány második hullámának csúcsán

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fertőzés terjedését tekintve túl vagyunk a koronavírus-járvány második hullámának csúcsán, a kormány reményei szerint 7-10 nap múlva a halálozások számában is csökkenés lehet – erről is beszélt a kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy a „józan ész és a méltányosság” alapján döntöttek arról, hogy felfüggesztik szentestére a kijárási tilalmat, de karácsony első és második napján ugyanúgy érvényben lesz a korlátozás. Az iparűzési adó sok vitát kiváltott csökkentése kapcsán Gulyás Gergely azzal érvelt, hogy az önkormányzatok bevétele ezzel a 2-3 évvel ezelőtti szintre esik vissza, de a vállalkozásoknál 150 milliárd ott marad.

Sem a világon, sem Európában komoly javulásról nem beszélhetünk a vírusjárvánnyal összefüggésben – ezzel kezdte az idei év várhatóan utolsó kormányinfóját Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megismételte, hogy szenteste a kijárási tilalmat felfüggesztik, de 25-én és 26-án újra érvényben lesz, vagyis este 8-tól nem lehet elhagyni az embereknek az otthonaikat. Felidézte, hogy lezártuk a légi közlekedést Nagy-Britanniából, ahogyan az Európai Unió tagállamainak többsége is így tett. Az első hírek szerint egyébként a kifejlesztett vakcinák alkalmasak a Nagy-Britanniában megjelent vírusmutációval szemben is.

Jelenleg csaknem 190 ezer aktív fertőzöttről tudni. A miniszter szavai szerint a fertőzés terjedésében egyértelmű fordulat következett be, úgy tűnik, hogy túl vagyunk a járvány második hullámának csúcspontján. Abban bíznak, hogy a halálozások száma is csökkenni fog 7-10 nap múlva. Jelenleg 861-en vannak intenzív osztályon.

A vakcinával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy december 27-től a Dél-pesti Centrumkórházban az Európai Unióból érkező vakcinával – Pfizer-BioNtech – az oltás elkezdődhet. Elsőként 5500 adag fog érkezni, majd a következő napokban újabb szállítmányok, reményeik szerint idén „jó néhány tízezer” vakcina fog rendelkezésre állni. Ez az első kör az egészségügyi dolgozókat érinti. Önkéntes és ingyenes az oltás, Gulyás Gergely elképzelhetetlennek nevezte, hogy bárkit erőszakkal oltsanak be.

Más gyártókkal is tárgyalnak, a miniszter szerint Kínából is remélnek oltóanyagot, egyelőre ott az engedélyekre várnak. Reálisan ebben az évben félmillió-egymillió oltóanyag érkezhet, ha megvannak az engedélyek. A miniszter is mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon oltásra és leszögezte, hogy csak ellenőrzött és az Országos Gyógyszerészeti Intézet által engedélyezett vakcinával lehet oltani. Választani a vakcinák között olyan értelemben lehet, hogy mivel önkéntes a beavatkozás, így bárki mondhatja, hogy majd csak akkor veti magát alá annak, ha olyan oltóanyag áll rendelkezésre, amely neki megfelelő. Arra a miniszter nem tudott válaszolni, hogy a kormány tagjai jelentkeztek-e már.

Beszélt a miniszter az Orbán Viktor által szombaton bejelentett gazdasági intézkedésekről is, így megismételte, hogy a hitelmoratóriumot meghosszabbítják. Jelenleg 2,6 millió család jogosult erre és 56 százalékuk veszi igénybe ezt a lehetőséget, illetve körülbelül félmillió vállalkozás. – Nyilvánvalóan a bankok nem örülnek ennek a döntésnek – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy tárgytalannak kell tekinteni a pénzintézeteknek azokat a tájékoztatóit, amelyeket még a kormánydöntés előtt küldtek az ügyfeleiknek.

Beszélt a miniszter az ellenzék és polgármesterek által sokat vitatott intézkedésről, hogy a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját felére csökkentik januártól. Azok a kkv-k érintettek, amelyeknek bevétele a 4 milliárd forintot nem haladja meg. A miniszter szavai szerint így 150 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál. A vitákat azzal igyekezett csitítani, hogy 2011-ben 460 milliárdhoz jutottak az önkormányzatok az iparűzési adóból, míg 2019-ben már 800 milliárd forint volt ez az összeg. Vagyis a mostani intézkedéssel a két-három évvel ezelőtti szintre csökken vissza az önkormányzatok bevétele. Lapunk kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormány tárgyal az önkormányzatokkal és ha szükséges, akkor segít. Azt figyelembe kell venni, hogy egy település helyzete milyen.

– A gazdaságvédelmi intézkedések reményeink szerint azt szolgálják, hogy a következő hónapokat – amelyek még nehezek lesznek – a vállalkozások és a családok túl tudják élni: a vállalkozások tovább működjenek, az emberek pedig meg tudják tartani munkahelyeiket – mondta Gulyás Gergely. Jelenleg egyébként majdnem 4 millióan dolgoznak itthon.

– Az elvtelenség koalíciója jött létre – a Magyar Nemzet nevű kormánylap és az Origo kérdésére így jellemezte Gulyás Gergely az ellenzéki összefogást, külön kiemelve a Jobbikot és a Momentumot. Ez a két párt ugyanis Gyurcsány Ferenccel szemben jött létre, most mégis egy listán lesznek vele. A szélsőjobb és szélsőbal kötött szerinte koalíciót, hogy a hatalmat megszerezzék. A miniszter viccnek nevezte, hogy amelyik ellenzéki politikus kompromittálódik, azt visszahívhatja a jelöltségtől az összefogás. Itt ismét Gyurcsány Ferencet említette.

A pedagógusok és iskolai, óvodai dolgozók teszteléséről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, hogy január 2-án és 3-án ismét ingyenes és önkéntes tesztelésre lesz lehetőségük. 99 helyszínen lehet majd a vizsgálatokat elvégeztetni egy december 23-án induló online regisztráció után. A két ünnep között lehet döntés arról, hogy később is fennmarad-e a digitális oktatás a középiskolákban.

Több kérdés érkezett, hogy mi alapján döntöttek szentestére a kijárási tilalom felfüggesztéséről. Gulyás Gergely itt azt mondta, hogy a józan ész és a méltányosság alapján döntöttek, ez az egy nap nem növeli a kockázatot. A családok ugyanis úgyis találkozni fognak.

Egyelőre február 7-ig van érvényben a veszélyhelyzet, ha ez nem lenne elegendő, akkor a kormány ismét tudja kérni az Országgyűléstől a meghosszabbítását. Erről azonban biztosat egyelőre nem tudnak mondani, hiszen a vírusnak akkor lesz vége, ha meglesz a szükséges mennyiségű vakcina. Az Európai Unión keresztül 16 millió adag oltóanyagot kötöttünk le, ez 8 millió ember beoltásához elegendő.

Az Európai Néppárt ügye, illetve a pártcsalád és a Fidesz viszonya is szóba került. Gulyás Gergely azt mondta, hogy világos elképzeléseik vannak az európai politikáról és vannak kérdések, amelyekből nem tudnak engedni. A Néppárttal fennálló viták jó része tartalmi vita, ha ebben nem tudnak dűlőre jutni, akkor nincs közös jövőjük, ha igen, akkor lesz.

Szóba került az iparűzési adó, kifejezetten a fővárost érintve. A miniszter azt mondta, hogy 2011-ben 182 milliárd volt Budapest bevétele ebből, míg tavaly csaknem 300 milliárd.

Kapott kérdés Gulyás Gergely, hogy meddig nőhet a munkanélküliség. A miniszter erre nem tudott válaszolni, hiszen minden attól függ, hogy mikor lesz tömeges oltások. A magyar védekezést ugyanakkor az egyik legeredményesebbnek nevezte a munkanélküliségi adatok függvényében. Azt még nem tudta megmondani a miniszter, hogy mennyi lesz a jövő évi minimálbér, erről a munkaadók és munkavállalók szervezeteinek kell megállapodniuk. A közmunkásokat érintő bérről a kormány ezután dönt.

Európa érdektelen a nemzeti kisebbségek jogait illetően – így fogalmazott Gulyás Gergely a kárpátaljai magyarokat ért atrocitásokról. A Magyar Hang kérdésére azt is hozzátette, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarság ügyét napirenden tartsuk. Ukrajna addig a NATO-val semmilyen megállapodást nem tud aláírni, amíg ehhez nem járulunk hozzá, ugyanez igaz az Európai Unióra is. Magyarország jó szomszédi kapcsolatokra törekszik, de ez nem lehetséges addig, amíg ott a magyarok jogait nem tartják tiszteletben.

Egészen biztos, hogy lesznek olyan szabályok, amelyek kivételezett helyzetbe hozzák azokat, akik beoltatták magukat. Itt például a légitársaságokat említette, akik szerinte biztosan hoznak majd ilyen rendelkezéseket. Nemcsak itthon, hanem világszerte.

A kormány adatai szerint 34 egészségügyi dolgozó hunyt el koronavírusban.

Gulyás Gergely azt mondta, kormányzati felelősség, hogy mindenki számára a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák, ez rendelkezésre áll – arra reagált így, hogy Orbán Viktor korábbi szavai szerint emberi életekben lehet mérni a védekezés sikerességét.

Szentkirályi Alexandra azzal zárta az idei év vélhetően utolsó kormányinfóját, hogy áldott ünnepeket kívánt.