Gulyás: Néhány héten belül kiderül, mikor lehetnek elérhetők a gyorstesztek

Gulyás: Néhány héten belül kiderül, mikor lehetnek elérhetők a gyorstesztek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egész Európa próbálkozik a koronavírus-gyorstesztekre való átállással, Magyarország is – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Kevesebbet tesztel Magyarország, mint amennyi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása, mivel ezek azt tartalmazzák, hogy a pozitív tesztek arányát az összes teszten belül, három hetes időtávot figyelembe véve, 5 százalék alatt célszerű tartani. A WHO ajánlása szerint ez az az arány, amely még lehetővé teszi, hogy kontroll alatt maradjon a járvány terjedése.

Számos európai országnak máig sikerül ezen arány közelében, vagy jelentősen alatta tartani a pozitív tesztek arányát, ilyen például Németország, Belgium, Horvátország, Olaszország, de Ausztria is. Más országokban viszont már hosszabb ideje jóval meghaladja ez az arány az 5 százalékot, így például Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Franciaországban is. Magyarországon a pozitív tesztek aránya immár tartósan 5 százalék felett van, meghaladja a 10 százalékot. Ahhoz, hogy az arány csökkenjen, jóval több teszt elvégzésére lenne szükség. 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azonban az, hogy hazánkban 800 ezer körül van az összes elvégzett tesztek száma, magáért beszél, és szerinte Magyarország a világszervezet ajánlásai szerint tesztel. 

Arra a kérdésre, hogy szükséges-e Magyarország tesztkapacitásának bővítése, és történnek-e lépések ebbe az irányba, a miniszter azt válaszolta: egész Európa a gyorstesztekre való átállással próbálkozik, így Magyarország is.   „Elég előrehaladott tárgyalások vannak, így ha minden jól megy, akkor néhány héten belül tudunk ezzel kapcsolatban jelentést tenni” – mondta.