Éjfélig lehet még mérőállást-diktálni, érdemes élni vele

Éjfélig lehet még mérőállást-diktálni, érdemes élni vele

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éjfélig lehet bediktálni a mérőállásokat, az Mfor szerint érdemes rögzíteni az óraállást az új energiaárak életbe lépése miatt – nagyon sokat nem lehet nyerni a halogatással, mert az éves leolvasás úgyis eljön. 

Hétfőn éjfélkor jár le a mérőállások bediktálásának határideje: eddig az időpontig online és telefonon is rögzíthetik a fogyasztók, hogy mennyi gázt és elektromos áramot használtak el az utolsó éves leolvasás óta, amelynek időpontja lakóhelytől függően eltérő lehetett. A rögzítés lehetőségét azért biztosítják a szolgáltatók, mert augusztus 1. óta csak a kormány által meghatározott átlagfogyasztás mértékéig jár a rezsicsökkentés, vagyis a korábbi, államilag támogatott energiaár: felette a piacinak mondott, többszörös árat kell fizetni. 

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a fogyasztók pontosan mekkora része fér majd bele az átlagfogyasztásba, és mekkora részének kell emelt áron is energiát vásárolni. A kormány szerint a fogyasztók negyedét érinti a rezsiemelés, egyes szakértők szerint viszont a felét is.

  

Az Mfor vette észre, hogy a Money.hu portál adatokat tett közzé saját rezsikalkulátorának felhasználói adatai alapján: azt írják, hogy az indulását követő 10 napban több mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek rezsikalkulátorukkal. S bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál.

Az áramnál a kalkulálók mindössze 20,1 százaléka maradt az átlagfogyasztásként meghatározott havi 210 kWh, a gáznál pedig 30,4 százalékuk a 144 köbméteres gázfogyasztás alatt. A leggyakoribb tarifálói érték az áramnál havi 300 kWh, a gáznál pedig 200 köbméter volt, a tarifálók 37,1, illetve 31,4 százaléka választotta ezt az opciót.

Az Mfor szerint alapesetben mindenképpen érdemes élni a mérőállás rögzítés lehetőségével, hogy látni lehessen, hogy a fogyasztó az új rendszerbe belépve akár az áram, akár a gáz esetében hogyan állt. Ez alól szerintük elvileg akkor érdemes csak eltérni, ha a számlánkon szereplő óraállással összevetve azt látja a fogyasztó, hogy egy érzékelhető mennyiséget már előre (olcsóbb) áron kifizetett. Ugyanakkor felhívják a figyelmet: ezzel sem lehet nagyon sokat nyerni, hiszen a túlfizetés az éves leolvasások során kiderül.

Az MVM augusztus 15-ig hosszabbított, de sem online, sem telefonon nem igazán lehetett elérni az ügyintézőket – írja a portál. Amennyiben tehát tiszta helyzetre törekszik valaki, akkor szerintük érdemes diktálni, amire elvileg van lehetőség telefonon, ám feltételezhető, hogy ez a határidő miatt problémás lehet. A korábban az E.On körzetének számító területeken sms-ben is lehet diktálni, de a legegyszerűbb a portál szerint a szolgáltatók online felületeinek vagy applikációjának használata.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.