Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség Völner Pált

Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség Völner Pált

Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Pilismaróton tartott faültetésen 2021. december 1-jén (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki dr. Völner Pál országgyűlési képviselőt – közölte a szervezet szerda kora este a fideszes képviselő kapcsán. Az ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást az ügyben – tették hozzá.

Mint írták, „miután 2021. december 14-én 22.40 órakor a Magyar Közlönyben megjelent az Országgyűlés határozata dr. Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztéséről, megnyílt a törvényes lehetősége annak, hogy az országgyűlési képviselővel szemben az ügyészség eljárási cselekményeket folytasson. A Központi Nyomozó Főügyészség 2021. december 15-én több helyszínen tartott kutatást, amely intézkedés során bizonyítási eszközöket foglalt le. A nyomozó ügyészség dr. Völner Pállal szemben a vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúját közölte.”

A Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő ügyben eddig 13 személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség. Dr. Völner Pál a gyanúsítás közlésével szemben panasszal élt, a kihallgatásán rövid vallomást tett, amelyben tagadta a bűncselekmény elkövetését, kérdésekre azonban nem kívánt válaszolni – olvasható az ügyészségi közleményben.

Mint arról beszámoltunk, az Alfahír már délután arról írt, hogy rendőrautó jelent meg a fideszes politikus nyergesújfalui háza előtt. A hatóságok akkor későbbre ígértek tájékoztatást.

Völner mentelmi jogát hivatali vesztegetés elfogadása miatt kérte ki Polt Péter legfőbb ügyész. Polt a beadványában azt írta, hogy a megalapozott gyanú szerint Völner hosszú időn keresztül, rendszeresen, lényegében fizetésként, alkalmanként 2-5 millió forintot fogadott el a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnökétől, Schadl Györgytől. A Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint a végrehajtói kar elnöke összesen 83 millió forintot adott át az államtitkárnak a többi között azért, hogy azokat a személyeket nevezzék ki végrehajtónak, akiket a kar elnöke támogatott, valamint hogy az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe nem tartozó támogatásokat nyerjen el a Schadl által megjelölt személy vagy cég.

A mentelmi bizottság hétfőn támogatta a legfőbb ügyész indítványát Völner mentelmi jogának felfüggesztéséről. Völner nem jelent meg az ülésen, de egyetértett a döntéssel. A bizottság elnökének írt levelében azt állította, hogy a legfőbb ügyész indítványának számos pontja valótlan állításokat tartalmaz, ezekre a nyomozóhatóságnak fog reagálni, miután a parlament is felfüggeszti a mentelmi jogát, és így hivatalosan is meggyanúsíthatják.

Kedden a parlament felfüggesztette a mentelmi jogát, majd ő elment az ügyészségre. Védője, Papp Gábor akkor elmondta: idézést egyelőre nem kaptak a politikus ügyében. A jogász hangsúlyozta, a lemondott államtitkár minél hamarabb szeretne reagálni az őt ért súlyos vádakra, ezért jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen. Völnert a helyszínre Papp Gáboron kívül elkísérte Varga István volt fideszes parlamenti képviselő is, aki szintén a lemondott államtitkárt védi az ügyben. A 24.hu szerint a politikus nagyjából fél órát töltött a főügyészség Könyves Kálmán körúti épületben. Távozása után védője azt mondta: az ügyészség közlése szerint egyelőre nem időszerű, hogy megjelenjen náluk. 

Mint látható, az ügyészség arra várt a kihallgatással, hogy a Magyar Közlönyben is megjelenjen a mentelmi jog megvonása.