Gyanúsítottként hallgatták ki Donáth Lászlót

Gyanúsítottként hallgatták ki Donáth Lászlót

Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő felszólal a civilek Szabadság téri demonstrációján, amelyen a National Policy Institute elnevezésű, a fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet budapesti konferenciája ellen tiltakoztak 2014. október 3-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyanúsítottként hallgatták ki Donáth Lászlót – írta a kormánypárti Pesti Srácok a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) hivatkozva. A kormánylap a BRKF-tól kapott válasz alapján azt közölte, a rendőrség egy főt hallgatott ki szeméremsértés és könnyű testi sértés gyanúja miatt. Részletesebb tájékoztatást azonban folyamatban lévő ügyre hivatkozva nem adott a hatóság.

Donáth feltételezett ügyeiről korábban olyan kormánypárti lapok és csatornák számoltak be, mint a 888 vagy a TV2. Azt állították, egy fővárosi szeretetotthonban történtek az esetek, és a korábban MSZP-s országgyűlési képviselőként dolgozó lelkész kéretlenül közelített nőkhöz, sértette meg az intim zónájukat. A kormányközeli orgánumok szerint egy dolgozó feljelentést is tett, és szexuális kényszerítés miatt indult nyomozás.

Az evangélikus lelkész tavaly nyáron a Népszavának azt mondta: politikai lejáratókampány zajlik, aminek valódi célpontja nem ő, hanem a lánya, az EP-képviselővé megválasztott Donáth Anna. Utóbbival szemben is próbált hasonló vádakat bedobni a Ripost nevű kormánypárti bulvárlap, de ez a próbálkozás aztán elhalt, a Momentum politikusa pedig pert indított. „Végig fogom csinálni, és fizetni fognak a hazugságért” – üzente akkor.  

Frissítés:

Donáth László az ATV-nek csütörtök este elismerte, hogy decemberben kihallgatta a rendőrség könnyű testi sértés gyanúja miatt. Azt mondta, a gyanúsítás nem szólt szeméremsértésről, ellentétben a kormánylap értesülésével, amelynek forrásaként a rendőrséget nevezték meg. A lelkész elmondása alapján arról az ügyről van szó, amely szerint egy szeretetotthonban keveredett konfliktusba az otthon egyik dolgozójával. Tavaly ezügyben a Magyarországi Evangélikus Egyház házon belüli tényfeltáró vizsgálatot is indított.

Szeptemberben a takarítóként dolgozó nő a Hvg-nek elmondta, hogy 2018 nyarának elején egy kisebb hiba miatt bántalmazta, két kézzel fojtogatta őt Donáth. A TV2-nek pedig elmondta azt is, hogy egy a folyosón hagyott babakocsi vezetett konfliktushoz. A nő állítása szerint Dontáh korábban szexuálisan is zaklatta.

Donáth az ATV-nek egyébként azt mondta, decemberi kihallgatásakor adategyeztetésre került sor, illetve megismerte az ügyben született feljelentést. Következő kihallgatására január 9-én kerül sor.