Gyöngyösi Márton a Jobbik új elnöke

Gyöngyösi Márton a Jobbik új elnöke

Gyöngyösi Márton (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

68 százalékos többséggel Gyöngyösi Mártont választották meg a Jobbik szombati tisztújító kongresszusán a párt új elnökének. A politikus arról beszélt, hogy nemzeti, konzervatív pártot szeretne vezetni és most nem az ellenzéki együttműködésnek, hanem az építkezésnek van itt az ideje.

Gyöngyösi Mártont választotta meg elnökének a Jobbik a szombati tisztújító kongresszusán. A párt sajtóosztálya ennél több részletet először nem közölt, ez is csak annyiból derült ki, hogy rendkívüli sajtótájékoztatót hirdettek azzal a felvezetéssel, hogy „A Jobbik frissen megválasztott elnöke, Gyöngyösi Márton sajtótájékoztatót tart.” 

A sajtótájékoztatón végül kiderült, hogy Gyöngyösi Márton 153 szavazatot kapott, ez 68 százalékot jelent, míg Földi István 65 voksot szerzett.

Gyöngyösi Márton már elnökként arról beszélt, hogy egy nemzeti, konzervatív pártot szeretne vezetni és építeni, ma ugyanis Magyarországon nincs ilyen a politikai palettán. – A Jobbik egy konzervatív és Európa-párti párt lesz – mondta, hozzátéve, hogy egy értékelvű Jobbikot szeretne, amely hiteles, önazonos és felvállalja saját értékeit. Szavai szerint azt szeretné, ha a Jobbik valamennyi hazájára büszke, demokratikus gondolkodású magyar ember szellemi otthona és közössége lenne. – A Jobbik célja egy sikeres, jóléti Magyarország megteremtése, amely biztonságot és kiszámíthatóságot nyújt mindenkinek – mondta.

Beszélt arról is, hogy az ellenzék az elmúlt időszakban elsősorban a pártok együttműködésére koncentrált, de az április 3-i választások után „komolyan el kell gondolkodnunk, hiszen az ellenzék teljesen összeomlott ebben a megmérettetésben”. Mint mondta, lehet, hogy sor fog kerülni még ellenzéki együttműködésre, de nekik most a nemzeti, konzervatív politikát kell megerősíteniük.

Gyöngyösi Márton szerint vannak, akik szerint teljesen esélytelen legyőzni a Fideszt, mások szerint pedig csak a Fidesszel együttműködve lehet ma politizálni. A feladatának azt tartja, hogy felrázza az ellenzéki szavazókat, hogy a Jobbik vezetésével megmutassák: igenis lehet ezzel a kormánnyal szemben alternatívát kínálni.

Kérdésre válaszolva a Jobbik új elnöke azt közölte: megtartja európai parlamenti képviselői mandátumát, szerinte a mögötte álló csapattal kialakítható olyan munkarend, amellyel így is meg tudják erősíteni a pártot.

Egy másik újságírói felvetésre azt válaszolta a Telex szerint, hogy mindenkinek a munkájára számít a pártban és annak parlamenti frakciójában. Amikor arról kérdezték, megőrizheti-e az utóbbi élén posztját a korábbi Jobbik-elnök, Jakab Péter, azt közölte, erről a képviselőcsoport hivatott dönteni.

Az április 3-i, az ellenzék számára kudarcos eredményt hozó országgyűlési választások után a Jobbik tartott már egy tisztújítást, ahol Jakab Pétert 70 százalékkal választották meg ismét elnöknek. Ezután azonban érezhető volt, hogy a politikus körül fogy a levegő: erősen támadták kabinetfőnökét, Molnár Enikőt és egyre többen fordultak szembe vele. Össze is hívtak egy rendkívüli választmányi ülést, ahová Jakab Péter már el sem ment, a Facebook oldaláról derült ki a hír, hogy lemond az elnöki posztról.

A Jobbik ezután hivatalosan szinte semmit nem közölt, azt is csak a közösségi médiából lehetett tudni, hogy megméreti magát a pártvezetésért Gyöngyösi Márton, Ander Balázs, illetve a múlt decemberi pártrendezvényen erőszak vádjával összefüggésbe hozott Földi István. A Magyar Hang információi szerint végül Ander Balázs visszalépett Gyöngyösi Márton javára.

 

Címkék: Jobbik