Gyöngyösi Márton: Zászló levonva, a szégyen marad

Gyöngyösi Márton: Zászló levonva, a szégyen marad

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselője beszédet mond a Jobbik évadnyitó rendezvényén Budapesten, az Off Kultúrszövőgyárban 2023. február 25-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2021 októberében, a legutóbbi parlamenti választások alkalmával egy EU-delegáció tagjaként magam is jártam Bagdadban az óriási kiterjedésű, katonai erődítményként őrzött brit nagykövetségen, amely a kanadai, lengyel és európai uniós missziók mellett a magyar külképviseletnek is otthont ad. Egy hosszú ideje Irakban dolgozó ismerősömtől kaptam a hírt, miszerint a napokban levonták a magyar zászlót és helyébe Ukrajna zászlóját húzták fel – ezzel a felvezetéssel indítja posztját Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke.

Megkérdezte ismerősét, hogy miért cserélték le a magyar zászlót ukránra, mire azt a választ kapta, hogy Magyarország az EU tagja, annak zászlója meg ott lobog. – Ez igaz, csakhogy Lengyelország ugyanúgy az EU tagja, mégis nemzeti lobogója kint díszeleg a brit, kanadai, uniós és most már ukrán mellett – írja a politikus. Persze lehet azt mondani, mindegy, hogy egy világtól elzárt országon belül, egy zárt területen lobog-e a magyar zászló vagy sem. Ám Gyöngyösi szerint a jelenség és a történet messze túlmutat önmagán. – Jól jelzi, hogy miközben miniszterelnökünk középhatalmi státuszról álmodozik, milyen hazánk megítélése szövetségeseink, barátaink szemében – teszi hozzá, majd emlékeztet arra, hogy történelmünk során már volt olyan, hogy önmagunk nagyságától, a felsőbbrendűségi tudattól megrészegülve elrobogott mellettünk a történelem, és majdnem belerokkant az ország. – Legalább most, száz év távlatából, június 4-hez közeledve jó lenne ezen elgondolkodni és észhez térni. Amíg nem késő – zárul a bejegyzés.

Arról, hogy mostanában milyen a hírünk a világban, sőt egyenesen a háború sújtotta Ukrajnában, lapunk Kijevet és több más ukrán várost megjárt munkatársa, Lukács Csaba számolt be a Reptér külpolitikai podcast legfrissebb adásában, amelyet ITT hallgathat meg: