Győr fideszes polgármestere nem kommentálja Gulyás Gergely kijelentéseit a kulturális negyed várható meghiúsulásáról

Győr fideszes polgármestere nem kommentálja Gulyás Gergely kijelentéseit a kulturális negyed várható meghiúsulásáról

A győri Kulturális Negyed látványterve. Forrás: Dézsi Csaba András, Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A választások utáni első kormányinfót csütörtökön tartotta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, melyen sok egyéb kérdés mellett az Azonnali kérdezte a tárcavezetőt a kormány álláspontjáról a győri kulturális városrészről. (Lapunk továbbra is tiltólistán van, ezúttal sem engedték be munkatársunkat a kormányinfóra.)

A projekt Dézsi Csaba András győri fideszes polgármester szívügye, mely egy nagyívű elképzelés arról, hogy egy új kulturális városrészt építsenek fel a Mosoni-Duna mentén, a Rába gyár kihasználatlan területein, rozsdaövezetben. Mivel Dézsi neve összeforrt a kulturális negyeddel, ezért óriási presztízsveszteség volna a polgármester számára, ha mégsem valósulna meg.

Gulyás miniszter azt mondta kormányinfón, hogy a győri kulturális negyed koncepciótervének léte „csak szaporítja a kérdéseket”. Majd úgy fogalmazott, hogy annyira grandiózus a terv, hogy az „még Budapestnek is sok lenne”, valamint hogy a tervek és a racionalitás viszonyáról vannak még viták.

Megkerestük Győr kormánypárti polgármesterét, Dézsi Csaba Andrást, aki ugyan hallott a kormányinfón elhangzottakról, ám a témát több oldalról is megközelítő kérdéseinkre is azt választolta: egyelőre nem kívánja kommentálni Gulyás Gergely szavait.

Amint azt a győri választási eredmények okait kutató riportunkban összefoglaltuk, Dézsit régi jó viszony fűzi Orbán Viktor miniszterelnökhöz, talán a legjobb a győri fideszes döntéshozók közül. Az ez évi országgyűlési kampányban Győrött jártakor Orbán a lakásán látogatta meg Dézsit, még a papagájaival is megismerkedett. Ráadásul, hogy tovább bonyolítsuk a történetet, a győri polgármester kapta a feladatot a miniszterelnöktől, hogy Simon Róbert Balázs, a győri 1-es választókerület fideszes jelöltje megnyerje a körzetét. Dézsi és Simon között közmondásosan rossz a viszony, Simon nagy ellenzője a kulturális negyednek.

Lapunk győri városházi forrásból egyébként úgy értesült, hogy a városvezetés a Miniszterelnökséget vezető miniszter lényegében elutasító csütörtöki nyilatkozata ellenére sem kíván letenni a kulturális negyed megvalósításáról.