Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a vármegyék és főispánok visszahozását

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a vármegyék és főispánok visszahozását

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatba rejtett el a kormány egy első hallásra furcsa rendelkezést, miszerint a kormánymegbízottakat átnevezik főispánokra, míg Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője benyújtotta az Alaptörvény tizenegyedik módosítását, mely pedig Magyarország megyéit változtatná át vármegyékre, melynek általános vitáját a minap már le is folytatta az Országgyűlés.

A parlamenti ellenzék leginkább nevetségesnek találta a tervet, de több fideszes vezető politikus is ellenvéleményt fogalmazott meg a régi szóhasználat visszahozásával kapcsolatban. Lázár János építési- és beruházási miniszter 2011-ben, amikor már egyszer felmerült a vármegyés ötlet, azt mondta, hogy az ötletnek „nem jó történeti aspektusai vannak. (...) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot”. Idén júniusban, amikor a 444 rákérdezett Lázárnál a vármegyés ötletre, úgy válaszolt a portálnak, hogy a témában az álláspontja nem változott és a szavazata is ehhez fog igazodni az Országgyűlésben az előterjesztésről.

Székesfehérvár kormánypárti polgármestere, Cser-Palkovics András is úgy nyilatkozott a Magyar Hang kérdésére, hogy a megyék és kormánymegbízottak elnevezésével kapcsolatos kezdeményezések szerencsére nem érintik a települési önkormányzatokat, de „kiegyeznék azzal, ha ez lenne a legnagyobb problémája most egy polgármesternek, sajnos azonban nem ez a helyzet.”. A fideszes városvezető szerint „az energiaárak és a nemzetközi gazdasági helyzet óriási kihívások elé állítanak minden önkormányzatot, ezeknek a kihívásoknak a megoldása a legfontosabb feladatunk. Ezek megoldására kell most koncentrálnunk.”

Lapunk megkérdezte Dézsi Csaba Andrást, Győr fideszes polgármesterét is a témáról, aki némiképp Cser-Palkoviccsal egybecsengően úgy nyilatkozatott, hogy a vármegyék, főispánok és a hasonló témák, kis dolgok, de miért ne lehetne akár ezekkel is foglalkozni, „megengedő vagyok”. Ő kardiológusként nem kizárólag életmentéssel foglalkozik, hanem más kérdésekkel is. Dézsi polgármester ugyanakkor azt is elárulta a Magyar Hang kérdésére, hogy ő nem hozta volna fel az államigazgatási átnevezések ötletét, mert nem tartja jó elképzelésnek azokat. Igaz – hozzátette – ő nem is országgyűlési képviselő. Ezzel együtt ilyen témákkal is foglalkozhat a politika, miért ne beszélgethetnének róla az Országgyűlésben – tette fel a költői kérdést lapunknak nyilatkozva a folyók városának első embere.