György István: Nem kell sms-re várni, aki Pfizert szeretne, foglalhat időpontot

György István: Nem kell sms-re várni, aki Pfizert szeretne, foglalhat időpontot

György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője (Forrás: MTVA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kell az oltásra behívó sms-re várni, ha valaki Pfizer vakcinát szeretne, akkor az időpontfoglaló rendszeren foglalhat; szerdán újabb 199 ezer első körös Pfizer-oltásra hirdettek meg időpontot. Több vakcina van az országban, mint amennyien oltásra várnak, hangsúlyozta György István államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Sok kínai vakcina érkezett, 4,5 millió már meg is érkezett az 5 milliós magyar rendelésből, az oltópontok és a háziorvosok is kapnak az oltóanyagból. Astra Zeneca korlátozottan áll rendelkezésre, a vártnál kisebb szállítmányok érkeznek, új első körös oltásokat egyáltalán nem is Szputnyik-V oltóanyagból beérkezett a kétmillió megrendelet adag, és több nem is jön. Már csak pár ezer adag van az orosz oltóanyagból, amelyek meg is jelentek az időpontfoglalóban, ismertette György István.

A kedden beérkezett Pfizer szállítmányból 199 ezer kerül ki oltópontokra, ezeket meghirdették az időpontfoglalóban. Ezután is lesz még Pfizer oltás, a következő heti Pfizer-szállítmányból is fognak oltást szervezni. Most már nem lesz külön oltási akció a 16-18 éves korosztálynak, a felnőttekkel együtt foglalhatnak ők is Pfizert a regisztrációs rendszerben.

A háziorvosok jelenleg Sinopharm, Moderna és Janssen vakcinákkal oltanak. Az oltóbuszok is úton vannak, több mint 20 ezer embert oltottak be.

Elindult a külföldön élő és határon túli magyarok regisztrációja, ők is a kormányzati portálon tudnak regisztrálni, de az oltásuk még nem kezdődött meg, csak a regisztráció zajlik. "Kellő időben" fognak tájékoztatást kapni arról, hogy miként oltathatják be magukat.

A járvány visszatérhet újabb mutánsokkal, ezért az államtitkár mindenkit arra kért, regisztráljon, pár napon belül oltást kaphat. Azokat is erre biztatják, akik átestek a fertőzésen, és van védettségi igazolványuk. Ezt azzal indokolta, hogy utóbbinak az érvényessége lejár, míg az oltottság után kapott védettségi igazolványnak nincs érvényességi ideje, de azt is hozátette: tartós védettséget csak az oltás jelent.

Kiss Róbert az Ausztriába való beutazás mai naptól érvényes szabályait ismertette. Karanténmentesen az utazhat be Ausztriába, aki 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszt-eredménnyel rendelkezik, igazoltan átesett a koronavírus-betegségen, vagy két oltással rendelkezik. Az egy oltással rendelkezők akkor utazhatnak be karanténmentesen, ha az első dózis beadásától számított 22. nap eltelt. Aki a felsoroltak közül egyikkel sem rendelkezik, az is beutazhat Ausztriába, de 24 órán belül PCR-teszten kell részt vennie. A beutazáshoz szükséges online regisztrációs felületen továbbra is szükséges a regisztráció 72 órával a beutazás előtt.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: a járványügyi adatok, a fertőzések és a kórházban kezeltek száma is arrról tanúskodnak, hogy gyorsan mérséklődik a járvány, de még az elmúlt 24 órában is elhunyt 52 beteg, akik súlyos állapotban voltak, hetek vagy akár hónapok óta ápolták őket kórházban, és jellemzően krónikus betegségben szenvedtek. Ez a járvány kezdete óta az elhunytak 95 százalékára igaz volt a tiszti főorvos elmondása szerint.

Müller Cecília aláhúzta: egy kórokozó ritkán tűnik el egyik napról a másikra, és a világban változó a járványügyi a helyzet. Európában csökkenő adatokat látunk, de sok országban súlyos a járványügyi helyzet, ezért is az oltás felvételére biztatott mindenkit, a munkahelyi közösség, az egészségügyi állapotok vagy fiatal koruk miatt nem olthatók védelme miatt is.

Az összes fertőzött húsz százaléka 40-49 éves, 19 százaléka 30-39 éves volt az év 19. hetében, tehát az aktív dolgozók jelentős részét teszik ki az új fertőzötteknek, a fertőzés az aktív, munkaképes korosztályban terjed leginkább. Őket is kérte a tiszti főorvos, hogy regisztráljanak az oltásra saját és családjuk érdekében. Pest megye területén 14, a főváros területén 13, Borsod-Abaúj Zemplénben 19 százalékát azonosították az új fertőzötteknek a 19. héten.