Gyorsasági versennyé vált a középiskolai felvételi

Gyorsasági versennyé vált a középiskolai felvételi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Gyorsasági versennyé” vált a középiskolai felvételi, a hatodikosok idei feladatsora még egy jó képességű diákon is kifogott negyvenöt perc alatt – erről beszélt az Eduline-nak Arató László, a Magyartanárok Egyesülete. Matematikából egyenesen negyven feladatot kellett megoldani a hétvégi felvételin, ráadásul három szöveges feladatot is kaptak, amelyek megoldása több időt vesz igénybe. Különösen a hatodikosok feladatsorát nehéz átrágni Arató szerint, és nem azért, mert a feladatok egyenként túl bonyolultak, hanem mert túl sok van belőlük.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola vezetőtanára hozzátette, a „részben progresszív törekvés” negatívba fordult át. Egy hétköznapi és egy irodalmi szöveget, Berg Judit Ruminijának részletét kapták, és mind a kettő két-két oldal volt. – Hatodikban tavaly is két szövegértési feladat volt, de akkor egy oldalra ráfért a szöveg és a kérdések is. Szerintem az idei két szövegértési feladatnak a megoldása önmagában fél óra, és akkor még jön a fogalmazás, amit mindenki összecsap, mert nincs rá ideje – fejtette ki Arató.

A Magyartanárok Egyesületének vezetője nem tartja szerencsésnek a nyolcosztályos gimnáziumi felvételi első feladatát sem, ahol szavak ellentétét kellett megadni, csupa e betűvel. A „finom”-é így az „ehetetlen” volt, az „örül”-lel a „kesereg” állt szemben, ami a vezetőtanár szerint vagy eszükbe jut, vagy nem, neki például nem jutott volna.

Oxfordba mentem, majd jövök | Magyar Hang

Nem olcsó, mégis megéri brit egyetemre járni. Tudósítónk három évet tanult Manchesterben, most Oxforba készül mesterképzésre, és összeszedte, mivel kell szembenéznie annak, aki brit egyetemre szeretne jelentkezni.

Aki nem készül, hogy negyvenöt perc alatt ennyi feladatot kell elvégeznie, az szinte biztosan elvérzik – erről már Baloghné Békési Beáta, a Matek Oázis portál oktatási vezetője beszélt. Szerinte egyre kevesebb az, hogy a diák felvételi feladatsorokat old meg, és ehhez tematikus készülés kell. – Ez ilyen szinten nem általános iskolai tananyag, az iskolai matematikaoktatás ehhez kevés, a felvételire külön kell gyakorolni, készülni – mondta.

Ráadásul akadt bonyolultabb feladvány is. Az Intercity-vonatról szólóhoz például fizikai ismeretekre is szükség volt, tudni kellett, hogy az út egyenlő a sebesség és az idő szorzatával. Meglepő lehetett az is, hogy nem volt százalékszámítással, arányossággal kapcsolatos feladat. – Stresszhelyzetben nehezebb jól teljesíteni, a stressz gátolja a logikus gondolkodást, ez egy ördögi kör – fűzte hozzá Baloghné Békési Beáta.