„Ég a félelem” – tanárokat fenyegető leveleket égettek, Pintérnek pedig írtak egyet

„Ég a félelem” – tanárokat fenyegető leveleket égettek, Pintérnek pedig írtak egyet

Tanárokat fenyegető leveleket égetnek 2022. október 14-én (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

A Diákok a Tanárokért Mozgalom péntek délutánra a Hősök terére hirdetett tüntetést Visszavágó – El a kezekkel a tanárainktól címmel. Innen a Magyar Tudományos Akadémiához vonult az időközben sok ezresre nőtt tömeg. Metropol-papírgalacsinokkal dobálták meg a színpadnál felállított Pintér Sándor-papírmasé figurákat, majd felolvasták a belügyminiszternek címzett levelüket. Bejelentették, hogy megalakították az Egyesült Diákfrontot és folytatják, előbb a külső-pesti tankerületi központnál, majd október 23-án.

19:40: Bejelentették, hogy vége a tüntetésnek. Sokan még mindig dobálják Pintér bábuját papírgalacsinokkal.

19:34: Ezt követően közösen elénekelték a Himnuszt.

Folytatjuk holnap a Külső-Pesti tankerületnél, és folytatjuk 23-án is – jelentették be. „Folytatjuk” – skandálták válaszul. Nagy Erzsébet (PDSZ) lépett színpadra, ő mondta el, hogy október 23-án 4 órakor találkoznak a Kálvin téren, utána pedig elmennek együtt a Műegyetemhez. A következő egységes országos sztrájknap október 27., ezt a PDSZ és a PSZ együtt hirdeti meg. A „gyalázatos törvény” alapján ehhez október 20-áig kell jelentkezni – mondta.

19:30: Egységben az erő, ezért most figyeljen a hatalom. Mi diákok, a Diákok a tanárokért csoport, a Grund csoport, a pécsiek, a szegediek, szentesiek, gyulaiak, csabaiak mind összefogtunk és megalakítottuk az Egyesült Diákfrontot (EDF). Legyen ez példa minden csoportnak, akit a hatalom megfélemlített, elnyomott. legyen példa, hogy csak közösen érhetünk el valamit, mutassuk meg, hogy nem félünk – mondta Lili, a szónok a színpadon.

19:21: Szeretem azt gondolja, hogy vannak dolgok, amik még ebben az országban sem történhetnek meg, aztán mindig csalódom. Előttünk arctalan fenyegető levelek vannak, melyek száma csak tovább nőtt ma. A levelek puszta létezése megbotránkoztató és elfogadhatatlan. Viszont biztos vagyok benne, hogy a magyarok minden nem tűrnek el – mondta az Eötvös Gimnázium 12-edikes diákja. Végtelenül büszke vagyok mindenkire, akik tiltakoztak – tette hozzá. Olyan dolgot tanítanak ennek az országnak ami a társadalom legnagyobb hiányossága, a bátorságot. Megmutatják, hogy lehet ebben az országban erkölcsösnek maradni, amikor a hatalom mindent el akar taposni. Ezét cserébe gyáva fenyegetést kapnak. Nem hagyjuk!

Most egy olyan ellenfél ellen játszunk, akiknél nincs szabály, legújabb fegyverük a levélírás, így mi is írtunk egy levelet. Ezt fel is olvasta. A Pintér Sándornak címzett levél szerint a belügyminiszter rendkívül rossz példával jár elől. Mi, diákok járunk iskolába, de ezt Ön megnehezíti, mivel tanárainkat fenyegeti. Amennyiben folytatja ezt a munkát, saját állását kockáztatja, mivel ellehetetleníti a tanári munkát, és nem biztosít oktatást. 

Egy buta országot könnyű elnyomni, ezért leszünk itt, az oktatásért, a jövőért – fejezte be beszédét. Ezt követően szólt a Pintér, gyere le. 

19:16: Ismertették négy követelésüket: azonnali megoldást a tanárhiányra, béremelést a pedagógusoknak; adják vissza a pedagógusok oktatási szabadságát; élhetőbb körülmények legyenek az iskolákban (legyen kréta, minőségi menza és ne szakadjon le a plafon); legyen tényleges nemzeti konzultáció az oktásról, a diákok, tanárok, szakértők bevonásával – követelték. Emellett pedig vegyék vissza a kölcseys tanárokat.

19:11: Több vidéki városban is van most tüntetés, a nap folyamán több mint 50 megmozdulás volt az oktatás ügyéért – mondták a  színpadon. 45 iskolából érkezett válasz, több mint 500 tanárt fenyegettek meg. De személyesen nem merték, levélben, vagy telefonon tették. A hatalom annyira fél, hogy már a diákokat is vegzálja. Ezt nem hagyjuk – mondják. Pintér elk..tad, azt hitted kirúgsz pár tanárt és mindenki megijed? Azonnal helyezzék vissza a kirúgott tanárokat”

19:09: A tanároknak küldött fenyegető leveleket egy hordóba dobálják és meggyújtják. Ezután ütemes tapsba kezdtek. „Ég a félelem” – mondják.

19:06: „Biztosan tudjátok, az utóbbi időben rengeteg fenyegető levél ment ki a tanárokhoz, hogy ki fogják rúgni őket. Ezeket most szépen beledobjuk abba a hordóba” – hangzik el a színpadon. Gyújtsuk fel – skandálja a tömeg. Majd jön újra, hogy Nincs tanár, nincs jövő.

19:02: Kétszer is megpróbálták lejátszani a tüntetések himnuszának számító Miénk a grundot, de nem sikerült, túl sokan vannak, nem működik a Bluetooth, így eléneklik inkább.

19:00: A színpadon bemondták, hogy a tömeg kétharmada még itt sincs, így várnak. „Fizessétek meg a tanárainkat”; „El a kezekkel a tanárainktól”; „Ne rúgjátok ki a tanárainkat” – skandálják.

18:57: Itt van a kezemben egy szemét papírgalacsin, ami a Metropolból van. Ezek körbejárnak, két Pintér Sándor-bábut lehet majd megdobálni velük – hangzott el a színpadról. Pintér bábuját azt est sztárvendégeként emlegették. Repülnek a Metropol galacsinná gyűrt lapjai a Pintér-képek felé. Közben azt kiabálják: szabad sajtót! Nem félünk! Megdobálták, majd folytatódott a skandálás.

18:55: „Szabad ország, szabad oktatás”; „Nincs pénz, nincs tanítás”; „Nincs hatalmad felettem” – skandálják.

18:43: Mentek tovább, az Akadémiánál felállított színpad előtt álltak meg. Itt vannak az ígért Pintér-papírmasé figurák. Elegünk van – skandálják elő a színpadról a mikrofonokba a tömegnek.

18:40: Megérkezett a tömeg eleje a minisztériumhoz, mintegy 10 rendőr ki is állt az épület elé, de nincsenek beöltözve. A tömeg eleje a molinóval viszont tovább ment, nem tudni még, hogy csak helyet csinálnak, vagy elvonulnak mind.

18:38: A József nádor téren van a tömeg eleje, hamarosan elérik a Belügyminisztériumot. Elég mérgesek – jelentette tudósítónk, hozzátéve: több százan vonulnak már a molinó előtt is.

18:35: „A sztrájk alapjog”, „Nem félünk” – skandálják.

18:30: Egy elegáns étterem teraszán az Andrássy úton kinn álltak a pincérek, egy fiatal 16 körüli fiú megszólította az egyiket, beugorhatna-e a mosdóba. A pincér csak intett a fejével, hogy nem, aztán elfordult tőle – jelentette tudósítónk.

18:27: Most ér a Deák tér elejére a tömeg, elfoglalják az egész utcát. Folyamatosan skandálnak.

18:22: Többször rázendítenek a Kossuth nótára is a tömegben.

18:18: Az Opera előtt jár a tömeg.

18:14: Gyertek velünk – skandálják a járdán sétálgatóknak.

18:04: Az Oktogonnál egy középkorú hölgy a könnyeit törölgetve figyelte a vezető molinót tartó, lelkes fiatalokat. Túlzás nélkül, a járdán ácsorgó járókelőket is magával ragadja a hangulat – jelentette tudósítónk.

18:03: Továbbindulhatott a tömeg az Oktogonról.

17:59: A tömeg folyamatosan hangos, lelkes, ez nem a békemenetek unalmas sétája, zúg a taps, a Szabad ország, szabad oktatás, egy percre sem lankad a lelkesedés. A tanárainkat fizessétek meg! – kiabálják – jelenti tudósítónk.

17:58: Az Oktogonnál a rendőrök egyelőre megállították a menetet, hamarosan indulhatnak tovább.

17:52: Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta tudósítónknak, hogy több minőségében van a tüntetésen: politikusként, szimpatizánsként és egy pedagógus férjeként. Támogatja a bérkövetelést és a szabad oktatáshoz való jogot. Arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a követeléseket a kormány, úgy válaszolt, hogy ígérni nem kerül semmibe, a béreket viszont ki kellene fizetni. Nem érti, miért nem ülnek le a kormány képviselői a tanárokkal. Úgy látja, egyeztetni kellene a pedagógusokkal. Ha fővárosi fenntartásban lennének az iskolák, nem lenne olyan, hogy kirúgnak valakit. Ő is elment hajnalban a kukásokkal tárgyalni, megtehetné ezt más is. Azt mondta, biztos benne, hogy a most elbocsátott tanárok nagyon gyorsan állást fognak kapni.

17:51: A 4-6-os villamos még jár az Oktogonnál, ahol sokan várják a tüntetők menetét, hogy csatlakozzanak.

17:47: A kormány tegnapi bejelentése nincs hatással a megkezdett tiltakozáshullámra, egyértelmű, hogy elégtelen reakció volt – mondta tudósítónknak Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője, és az egyik elbocsátott kölcseys tanár. Hozzátette: úgy csinál a kormány, mintha csak bérköveteléseik lennének, holott a közoktatást át kell alakítani, számos más követelés is van a béren kívül. Szerinte látszik, hogy a hangjuk elérte a kormány ingerküszöbét, nem lehet tovább elhallgatni a tiltakozáshullámot, muszáj volt már mondaniuk valamit. Ami az ő jövőjét illeti szemelyesen, a szintén kirùgott kölcseys tanárokkal munkaügyi per indítására készülnek, a TASZ nyújt nekik jogi segítséget

17:42: Most éri el az Oktogont a tömeg eleje pár perc múlva, az elsők egy Tanárainkkal vagyunk molinót feszítettek ki, a mögött vonulnak.

17:38: Ésik Sándor, a Diètás Magyar Múzsa vezérszerkesztője is részt vesz a tüntetésen. Azt mondja, fantasztikus ez a tömeg, 15 perce áll az Andrássy út mentén és végeláthatatlanul hömpölyög a tömeg. Úgy látja, végre valami megmozdult, ez a tüntetés hangos, kreatív, figyelemfelkeltő, nem olyan, mint az eddigi kissé álmos vonulások. Hogy lesz-e belőle valami? Ki tudja, de gól is csak lövésből lehet – tette hozzá tudósítónknak.

17:34: Mind a négy sávot elfoglalták a tüntetők az Andrássyn, a vége még mindig a Hősök terén van

17:30: A tömeg eleje már a Kodály köröndnél jár. Szabad ország, szabad oktatás, Nincs tanár, nincs jövő – skandálják. Karácsony Gergely főpolgármester is megjelent a tüntetők között.

17:23: Az Andrássyn egy sávban haladnak a tüntetők, a szembejövő sávban sok autó dudál és integet nekik – jelentette tudósítónk. Másik tudósítónk a tömeg hátulján van, ő arról számolt be, hogy még ott vannak a téren, métereket tudtak csak haladni eddig. Közben zúg, hogy Nincs tanár, nincs jövő.

17:20: Egy Németországból Magyarországra költözött férfi mondta kollégánknak, hogy ökölbe szorul a keze mindig, ha azt látja, hogy mit tettek Orbánék az országgal. Közben zúg a Szabad ország, szabad egyetem skandálás.

17:14: Elegünk van, skandálja a tömeg. Megtelt a Hősök tere, indulnak az Akadémiához, majd a BM-hez – jelentette tudósítónk. A tér fölött egy viszonylag nagy drón pásztázza a tömeget.

17:10: Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt mondta, a helyszínen kollégánknak, hogy számára katartikus élmény, hogy a diákok ilyen nagy számban eljöttek és kiállnak a tanáraik mellett. Ennél nagyobb elismerés egy pedagógusnak nem is kell, mondja. Nem találkozott olyan kollégájával, akit a tegnap a kormányinfón bejelentett ígéretek elbizonytalanítottak volna.

17:05: Jámbor András országgyűlési képviselő a helyszínen azt mondta kollégánknak, egyrészt szülőként is kiáll a tanárok mellett, másrészt az ó választókerületéhez tartozik a Kölcsey gimnázium, ahonnan elbocsátották a tanárokat, és mellettük is kiáll. Egyébként pont ma mondott fel a gyereke egyik pedagógusa. Arra a fideszes vádra, hogy az ellenzék szervezi a tiltakozásokat, úgy reagált, hogy szerinte természetes, hogy az ellenzéki politikusok részt vesznek azokon a tüntetéseken, amelyekkel egyetértenek. Egyébként szerinte pont az a Fidesz ne kérje számon az ellenzéket, amely korábban kivezényelte az egyházi iskolák diákjait tüntetni.

16:55: Képeink a tüntetésről

16:42: Lassan megtelik a tér. Most kiérkezett kollégánk 15-20 készenléti rendőrt látott az Orosz Nagykövetség előtt, de a környező utcákban több rendőrfurgont is látott.

16:40: „A hatalom nem csak a pedagógusokat, de több csoportot sértett már meg az elmúlt években: azokat az embereket, akik nem féltek kimutatni nemtetszésüket. Mutassuk meg mit gondolunk a fenyegető levelekről és a mögéjük bújó nagyokról! Kiállunk magunkért, egymásért, a jövőért, mert nem félünk” – üzenték a szervezők a Facebook-esemény leírásában.

16:30: Gyűlik a tömeg a Hősök terén, többségében diákok, fiatalok vannak jelen – közölte tudósítónk.

A tüntetők a Hősök teréről 17 óra után az Andrássy úton és a József Attila úton át a Belügyminisztériumhoz vonulnak. A tervezett program szerint itt mindenki megmutathatja a kiállított karton Pintér bábuknak, hogy „mit gondol a jelenlegi oktatási rendszerről, a kirúgott tanárok helyzetéről, a folyamatos megfélemlítésekről, ami most már nem csak a tanárokat érinti, hanem a diákokat is”. Emellett beszéddel is készülnek a tárca épülete előtt, majd várhatóan 19 órakor véget ér a rendezvény.

A nap folyamán számos vidéki és budapesti helyszínen tartottak tiltakozóakciókat, élőláncokat, tüntetéseket. a Pedagógusok Szakszervezet pedig sztrájkot szervezett több intézményben. Ezekről itt olvashat.