Gyurcsány Ferenc: Fizessenek a gazdagok!

Gyurcsány Ferenc: Fizessenek a gazdagok!

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke politikai évadnyitó beszédet tartott a DK rendezvényén 2023. szeptember 22-én. (Képernyőfelvétel: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken évadnyitó politikai beszédet tartott a DK rendezvényén Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, aki saját bejegyzése szerint a szociáldemokraták ajánlatát közvetítette egy emberibb világra. Mondandója felvezetésére egyébként még délelőtt sejtelmes üzenetet posztolt a Facebook-oldalán, azzal a címmel: „A haza vigyáz rád”. 

A DK elnöke beszédét valóban a hazával kezdte, szerinte nem ilyen Magyarországot szeretnénk, mint amilyen ma van. „A haza” már nem vigyáz az állampolgárokra, majd arra szólította fel a nézőket, hogy „foglaljuk vissza a hazát!”, az emberek államára van szükségünk, ezért „teremtsünk egy olyan hazát, amely nem basáskodik felettünk”.

Szóba hozta a fideszes vagyonosodást: „lecsorgott a vagyon a gazdagok zsebéig”, de nem tovább, eközben a hatalom maga alá hajtotta a közvélemény befolyásolását. – A miniszterelnökkel a lelátókon sustorgók nem a tanárok mellett kampányolnak, hanem a saját zsebüket akarják tömni. Vagyis a kormányfő magánköreiben dőlnek el a fontos kérdések, és nem a demokráciában – fejtegette Gyurcsány. Ezért szerinte fel kell mondani ezt, birtokba kell venni a hazánkat, annak jövedelmét, a közösen termelt gyümölcsöket. – Azt kell mondani, hogy újraosztjuk a közös jövedelmet, a közös vagyont – tette hozzá. – Nem a szabadság világa ellen érvelnék, hiszen a közösen kiküzdött szabadságot kell kibélelni felelősséggel és lehetőséggel – folytatta. „Jobban kell annak hozzájárulni, akinek többje van” – fejtegette, hangsúlyozva a „fizessenek a gazdagok” gondolatát. 

Sokat foglalkozott a hazafiság fogalmával, szerinte ez nem egyenlő a hazafias dalok éneklésével, „hazafias dalokból nem lesz hazafias politika”,  ugyanakkor az ő hazafiságuk „nem a múltba révedés hazafisága, hanem a tett hazafisága”. – Attól valaki nem lesz jó konzervatív, hogy ha a megyei kormányhivatal vezetőjét főispánnak hívja, a főispán és vármegye szavak használata nem konzervativizmust, hanem bugrisságot jelent – fogalmazott. Mi nem a haza felemelkedését látjuk, hanem a szétzilált gazdaságot és a megélhetési válságot, a forint értéke szétporlad a kormány kezei között, gyorsabban veszít értékéből, mint bármely uniós ország valutájáé.

Az „Orbán-árak” kapcsán a politikus kijelentette: „Kétharmaddal sikerült a forint értékének egyharmadát elveszíteni”. Itt a magas infláció, amikor tíz tojásból már csak kilenc marad, a kilós kenyér csak 90 deka, és ezt nem „Gyurcsány, Soros vagy Brüsszel vette el”. – Nincsenek szülészetek sok helyen, a fizikát a korábbi alsótagozatos napközis tanár tanítja, az állam 270 beruházást elhalasztott, a legfontosabb vasútvonalon pótlóbuszok szállítják az embereket – sorolta tovább az Orbán-kormány bűneit a pártelnök. 

A politikus szerint fel kell készülni arra, hogy tisztességesen kormányozzák az országot, erről szól az az erőfeszítés, amit közösen tesznek, és amit az árnyékkormány tesz, ezért gyűlnek köréjük a szakértők. Végül mondandóját azzal zárta: el kell mondani Magyarországnak, hogy van ennek a kormánynak alternatívája”, és „nem kívánunk a háború útján együtt menni ezzel a kormányfővel”. Mint hozzátette: „A mi háborúnkat valójában ez a kormány és kormányfő okozza”.

 

Címkék: Gyurcsány Ferenc, DK