Gyurcsány a határkerítésről: Nem bontjuk le. Maradjon

Gyurcsány a határkerítésről: Nem bontjuk le. Maradjon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ellenzéki és kormánypárti politikusok is a határkerítés ügyét választották szerda reggeli Facebook-bejegyzéseik témájául. – Nem bontjuk le a kerítést. Maradjon. Mert nagyon sokan ezt hiszik biztonságuk garanciájának. Akkor legyen. Bármeddig. Nincs helye racionális érvelésnek. Nincs rá szükség. Ha kerítés kell, legyen! – írta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

A határkerítés ügye időről időre előkerül politikai furkósbot formájában. Kedden a DK-s Niedermüller Péter dobta be a témát az ATV Start című műsorában, ahol morálisan tarthatatlannak nevezte a határkerítést. Gyurcsány szerda reggeli posztja tehát erre – illetve a propagandasajtóban tapasztalható felzúdulásra – adott válaszként is értelmezhető.

Niedermüller megnyilatkozása megihlette Dömötör Csaba parlamenti államtitkárt is. – A képlet egyszerű. Kerítésbontók voltak hat éve a határzár építésekor, kerítésbontók voltak négy éve a választások idején, és kerítésbontók lennének most is, ha kapnának rá lehetőséget – fogalmazott. A fideszes politikus kijelentését az ellenzék szereplőinek korábbi megnyilvánulásaira alapozta, amelyekből kis gyűjtést is közölt:

„Minden nemzetközi normát és emberiességi szabályt megsért a kormány a határzárral” (Gyurcsány F.)
„Természetesen azon leszünk, hogy a kerítés minél gyorsabban lebontható legyen” (Botka László)
„Hogy egy négyméteres drótkerítés – legalább Magyarország vonatkozásában – megoldja a problémát? Épp ellenkezőleg, gellert ad neki.” (Ujhelyi István)
„Vesztébe rohan az az ország, amely falat húz határainál és ezzel gettóba zárja magát.” (Kunhalmi Ágnes)
„Teljesen értelmetlen megoldás” (Mesterházy Attila)
„Összességében inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorolt a nagyszámú, egy időben történő bevándorlás a térség gazdasági fejlődésére” (Márki-Zay Péter)
„Semmiképp se kerüljön sor a határmenti kerítés építésére… A kormány azonnal hagyja abba a kerítés építését!” (Karácsony Gergely-féle Párbeszéd)
„Magyarországon megépült ez a nyamvadt kerítés. … Én nem építettem volna meg.” (Karácsony Gergely)