Gyurcsány Ferenc: Merjetek beszélni

Gyurcsány Ferenc: Merjetek beszélni

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció kongresszusán (Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra klaviatúrát ragadott Gyurcsány Ferenc, ezúttal a hitről és meggyőződésről, illetve a pártokról és hatalomról írt. Ahogy nála gyakran előfordul, most sem konkrétumokat vett sorra, inkább moralizálónak ható szöveget tett közzé, egy-egy homályos utalással. A szövegéhez közzétett fotón mindenesetre azt egyértelművé tette: szerinte a Demokratikus Koalíció a hitet, a Fidesz pedig a hatalmat képviseli.

A Demokratikus Koalíció elnöke azzal kezdte, hogy amikor a hit, a meggyőződés intézményesül, utat enged az elfajzásnak is. Mert eljöhet a pillanat, mikor dönteni kell: hitedet, meggyőződésedet követed, vagy annak képviseletére létrejött, sokszor önálló utat járó intézményeit.

Hit vagy hatalom, szerinte tehát ez itt a kérdés. Létező dilemmája ugyanis ez – mint írta – az istenhívő emberek egyházukhoz fűződő viszonyának, de hasonlóképpen a politikai meggyőződés és a pártkötődés között sokszor feszülő ellentmondásnak is. – A hit, a meggyőződés tartja fenn az egyházat, a pártot, a szervezetet, vagy fordítva? – tette fel a kérdést, hozzáfűzve, hogy az intézmény, az egyház, a párt a hit, a meggyőződés letéteményese, hivatott őrzője, vagy inkább ellenkezőleg, azok elkorcsosulásnak valódi oka.

Gyurcsány Ferenc szerint jöhet egy pillanat, mikor egyház és párt lesz az ellensége, árulója az eredetileg saját értelmét magyarázó, bizonyító hitnek, meggyőződésnek, eszmének. Lát erre példát mostanában, „itt is, ott is”.

Véleménye szerint minden lélek vívódik ezzel a kérdéssel, a súlyos ellentmondások pedig felszabaditó igazságot teremthetnek. – Csak ki kell mondani. Merjetek beszélni. Aztán cselekedni – zárta sorait.

Címkék: Gyurcsány Ferenc