Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor magát nagy stratégának tartva böszmeségeket beszél

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor magát nagy stratégának tartva böszmeségeket beszél

Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Böszmeség – így foglalta össze Gyurcsány Ferenc azt, ahogyan Orbán Viktor a jövőről és Magyarország pozícióiról gondolkozik.

A következő évtizedben a Magyarország előtt álló legnagyobb stratégiai kihívás az, hogy kikerüljön a közepes fejlettségű országok köréből, és felzárkózzon a fejlett államokhoz, Közép-Európán belül pedig regio­nális középhatalmi státuszt érjen el – erről írt a Mandíneren Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki Orbán Viktor egy még karácsony előtt elhangzott beszédét foglalta össze. Kiderült az írásból az is, hogy Magyarországnak ki kell maradni a „blokkosodásból”, és inkább összekötöttségen alapuló modellre van szükség, ennek lényege, hogy egy országnak arra kell törekednie, hogy minél több ponton kapcsolódjon más országokhoz és piaci szereplőkhöz.

Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalán reagált „az Orbán nevű még hivatalban lévő kormányfő” regionális középhatalmi törekvéseire. Úgy értette, hogy a miniszterelnök szerint ez akkor érhető el, ha nem leszünk része a nyugati világnak, ha a bank- és energiaszektorunkra támaszkodva kiterjesztjük regionális befolyásunkat. Ugyanakkor véleménye szerint a nagyotmondás nem takarja el az alkalmatlanságot, a teljesítmény nyilvánvaló hiányát. Magyarország az elmúlt tizenhárom évben minden mutatóban lemaradt a régióban, minden tekintetben gyengébbek vagyunk, mint 2010-ben. Egy tőkehiányos országban, amely az önmaga által felhasznált energia túlnyomó részét is importálja a DK elnöke szerint nem lehet a bank- vagy az energiaszektor a hatalmi ambíció alapja. – Lássuk be, ez böszmeség – írta.

Az ellenzéki politikus azt írta, hogy az az ország lesz erős, melynek polgárai sok nyelvet beszélnek, értik a tudomány, a művészet nyelvét, nyitottak mások véleményére, kultúrájára, élen járnak a digitalizációban. Erős országhoz emellett tisztességes, átlátható, felelősen gazdálkodó, számon kérhető kormány kell, szabad sajtó, független igazságszolgáltatás. A kormány pedig ma – írta – mindennek az ellenkezőjét erőszakolja ránk. – A kormányfő magát nagy stratégának tartva böszmeségeket gondol, beszél. Tönkretesz bennünket – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy van más út, azt Demokratikus Koalíciónak hívják.

Ungár Péter is reagált a kormányfő elképzeléseire, az LMP társelnöke a hazai ipar fejlesztését, az önellátást és a klímaváltozás figyelembevételét hiányolta.