Gyurcsány Ferenc: Márki-Zay Péter szenvedett történelmi vereséget, „nem mi”

Gyurcsány Ferenc: Márki-Zay Péter szenvedett történelmi vereséget, „nem mi”

Gyurcsány Ferenc a Partizán című műsorban (Forrás: Partizán/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dobrev Klárának nincs köze az április 3-i választási vereséghez és a Demokratikus Koalíciónak sincs megkülönböztetett felelőssége a kudarcban – erről beszélt Gulyás Mártonnak a Partizán című műsorban kedden kora este Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke először adott interjút a választások óta és hosszan ekézte Márki-Zay Pétert, „történelmi politikai tévedésről” beszélt. Azt is mondta, hogy véleménye szerint jövő tavaszra a Fidesz jelentősen veszít majd a támogatottságából, míg az ellenzék, benne a DK erősödni fog. Az ország következő miniszterelnökét pedig Dobrev Klárának hívják és nem biztos, hogy csak 2026-tól.

Az április 3-i újabb, minden korábbinál jelentősebb kétharmados Fidesz-győzelem okait kezdte először firtatni Gulyás Márton, amikor lehetősége nyílt Gyurcsány Ferenccel interjút készíteni. (Lapunk eddig hiába kért interjút a DK elnökétől.) A pártelnök mindenekelőtt arról beszélt, hogy a Fideszt valójában nem lehet jobboldali, konzervatív politikával leváltani, majd hosszasan bírálta Márki-Zay Pétert. Mindezt úgy, hogy a nevét egyetlen alkalommal sem mondta ki, rendre csak jelöltnek hívta.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a politika főszereplői a pártok, és nem hitték el – ő maga sem –, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester győzni tud az előválasztáson. Egyúttal teljesen abszurdnak nevezte, hogy egy választáson nem a legnagyobb frakcióval rendelkező párt adja a miniszterelnök-jelöltet, az előválasztásról pedig úgy fogalmazott, hogy „önmagában egy félreértés”. Később azt is mondta, a mai napig rejtély, hogy mi volt a választók fejében, hogy ezt akarták.

Szavai szerint onnantól, hogy vége lett az előválasztásnak, már látta, hogy nagy a baj a kampánnyal. Saját magának – mint fogalmazott – zsigereiben van a kampány, ezúttal azonban tele volt kétellyel. Annak kapcsán, hogy mindent bevetettek-e, azt mondta: annyit tettek, amit kértek tőlük, nem többet, nem kevesebbet. – Ő mind a mai napig azt képviseli, hogy egy ármány vagyok, miattam vesztünk, én akkor nem tolhatom túl – mondta. Azt azért egyértelművé tette, hogy ő mást gondol a saját szerepéről, „a gyurcsányozáson már túlvan”.

A DK elnöke arra a kérdésre, hogy mi volt a pártja megkülönböztetett felelőssége az eredményben, annyit válaszolt, hogy semmi. Amit ugyanis tehetett – közölte – azt megtette. Majd ismét Márki-Zay Péterről beszélt – továbbra sem kimondva a nevét –, hogy hatalmas csalódással figyelte, amit a jelölt csinált. – Történelmi politikai tévedés, amit a jelölt úr szerepével mi ott elkövettünk az én szándékom, meggyőződésemmel szemben – fogalmazott, hozzátéve, hogy amit ő képviselt, az nagyon messze van attól, amit az országról gondol. Egyáltalán nem bánta meg azt sem, hogy nem állt ott Márki-Zay Péter mögött a választás estéjén, állítása szerint akkor sem lett volna ott, ha győz az ellenzék. Ezt azzal indokolta, hogy Márki-Zay Péter kérte tőle korábban, hogy ne kampányoljon, Dobrev Klárát pedig közösen beszélték le róla, hogy odamenjen. – Történelmi vereséget szenvedett ő. Nem mi, ő – fogalmazott. Arra hivatkozott, hogy még ősszel sokkal több szavazója volt az ellenzéknek, miután azonban Márki-Zay Péter jelölt lett, csak veszítettek. – Dobrev Klárának nincs köze a vereséghez – mondta.

A választások után egyébként az ellenzéki pártok vezetői egyetlen alkalommal ültek össze, a voksolást követő hétfőn. Azóta nem.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy a Fidesszel szemben egy tömbnek kell állnia, a DK mozgása pedig abba az irányba hat, hogy centruma legyen ennek. Azzal is érvelt, hogy pártjuk minden választáson, amin részt vett, egyre jobban szerepelt, „ma a DK közjogilag a legnagyobb ellenzéki párt”. Ez is indokolja, hogy nem volt tisztújítás a választás óta sem és folyamatosan ő a pártelnök. Neki az a dolga, hogy a főbb politikai irányokban együtt tartsa a csapatot, a többiek pedig vezetik a közösséget.

A pártelnök arra nem tudott válaszolni, hogy vajon van-e képességük bizonytalan vagy nem elkötelezett Fidesz-szavazókat megszólítani. Azt mondta, hogy ő képvisel valamit, a választók pedig eldöntik, hogy ez tetszik-e nekik. Most egymillió szavazójuk van és csalódna, ha ez tavasszal nem lenne magasabb. Véleménye szerint ugyanis tavasszal az ország jelentős része azzal fog szembesülni, hogy nem tud megélni. – Ez dráma – fogalmazott, kiemelve, hogy jövő tavasszal ennek a kormánynak a támogatottsága lényegesen kisebb lesz a mainál, az ellenzéké pedig, benne a DK-val, lényegesen magasabb. 

Gyurcsány Ferenc leszögezte, hogy csak választással szabad megpróbálni ezt a rendszert leváltani. A másik megoldás az lenne, hogy „megindul a nép”, de akkor tragédiák történnének és azt nem szabad akarni. Szerinte az nem hat ebbe az irányba, hogy törvénytelennek nevezik a kormányt.

– Én nem akarok kormánytag lenni – így válaszolt arra, hogy miért nincs benne a DK árnyékkormányában. Feltette a kérdést, hogy vajon milyen tárcánál lehetne őt elképzelni, majd annak felidézésére, hogy volt például sportminiszter is, azt mondta, hogy „az egy vicc volt”. Az árnyékkormánnyal szerinte a reményt teremtették meg, hogy van választás, a következő miniszterelnököt pedig úgy hívják, hogy Dobrev Klára. Azt sem zárja ki, hogy nem 2026-tól.

– A DK nem fél alkalmazni az erejét – mondta annak kapcsán, hogy a többi ellenzéki párttal közösen képzelik-e el a jövőt. Nem azt mondják, hogy a többiekre nincs szükség, hogy le akarnak velük számolni, de azt állítják, hogy az árnyékkormány lesz a közép. – Amit Dobrev Klára az árnyékkormányban képvisel, az a magyar jövő – mondta.

Kiderült az interjúból, „nem alapértelmezett”, hogy támogatnák Karácsony Gergely újraindulását a főpolgármesteri posztért, a politikussal szembeni kritikáit azonban neki mondta el, nyilvánosan nem fogja. Éppen pár héttel ezelőtt beszélt vele utoljára arról, hogy a pártelnök szerint hogyan kellene Budapestet vezetni. Arra a kérdésre, hogy lesz-e a DK-nak saját főpolgármester-jelöltje, csak annyit mondott: ha lesz, azt elmondják majd. Ennek 2023 őszére számításai szerint ki kell alakulnia.

A beszélgetés végére maradt, hogy Gyurcsány Ferenc előfeltétele-e Orbán Viktor hatalmon maradásának és hogy „hasznos hülyéje-e” a rendszernek. Ez utóbbit a DK elnöke visszautasította. Azt mondta, hogy ő nem gátolja meg egyik ellenzéki kollégáját sem, hogy jó legyen, a többiek nem miatta tartanak ott, ahol. – Aki Gyurcsánnyal szemben akar politizálni, annak azt tudom mondani, hogy tessék jobban csinálni – mondta, majd arról is beszélt, hogy egy-két ciklust szerinte még végigcsinál.

Azt is elmondta, hogy a sokat kritizált Apró-villát egy éven belül el fogják adni.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.