Gyurcsány Ferenc is üzent Magyar Péternek

Gyurcsány Ferenc is üzent Magyar Péternek

Gyurcsány Ferenc 2024. április 14-én, az újabb összefogás bejelentésekor (Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hablaty-embernek minősítette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét, miután szerdán a Tisza képviselői tartózkodtak az Európai Parlament Ukrajna támogatását rögzítő, ám az Orbán-kormányt elítélő állásfoglalása kapcsán.

Emlékeztetőül: a deklaráció azt tartalmazza, hogy az EP továbbra is támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását az ország nemzetközileg elismert határain belül. Az állásfoglalás felszólítja az EU-t, hogy tartsa fenn és terjessze ki Oroszországgal és Belarusszal szembeni szankciós politikáját, ellenőrizze és vizsgálja felül hatékonyságát és hatásait, és akadályozza meg a korlátozó intézkedések kijátszását. Az állásfoglalásban olvasható az is, hogy Oroszországnak jóvátételt kell fizetnie az Ukrajnában okozott pusztításért. A képviselők felszólítják ugyanakkor az EU-t és a tagállamokat, hogy növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásukat, a szükséges ideig és bármilyen formában. A megszavazott dokumentum elítéli Oroszország „barbár rakétatámadását” a kijevi gyermekkórház ellen. A képviselők ugyancsak elítélték Orbán Viktor magyar miniszterelnök közelmúltbeli látogatását Oroszországban, amely véleményük szerint nem képviseli az EU-t, sérti az uniós szerződéseket és a közös külpolitikát, beleértve a lojális együttműködés elvét is. Az állásfoglalás szerint – idézzük – ennek a jogsértésnek Magyarországra nézve következményeket kell vonnia maga után.

A Tisza Párt az állásfoglalással kapcsolatban közölte, képviselőik a szavazáson elítélték az Ukrajna elleni orosz agressziót, különösképpen a kijevi kórház elleni rakétatámadást, illetve kiálltak Ukrajna önvédelemhez való joga mellett. Ugyanakkor nem tudtak támogatni egy olyan állásfoglalást, amely Magyarországot fenyegeti káros következményekkel Orbán Viktor elhibázott politikája miatt, valamint a háború végső győzelemig tartó folytatására és fegyverszállításra szólít fel minden tagállamot – áll a Tisza közleményében.

Mindenesetre a DK EP-listavezetője, Dobrev Klára már szerdán reagált a történtekre, s felháborodott hangú Facebook-posztban fejtette ki, hogy a Tisza képmutató. „Egy politikus, aki gyerekekre hivatkozva elmegy Ukrajnába, teleszórja posztokkal a közösségi médiát, majd elutazik Strasbourgba, az Európai Parlament plenáris ülésére és nem szavazza meg azt a segítséget Ukrajnának, amivel az ország megvédheti magát. Megvédheti az iskolákat, az óvodákat, a gyermekkórházakat, vagyis éppen azokat a gyerekeket, akik miatt ez a kirakatutazás megvalósult. Mert ez csak az volt, a mai EP-szavazás után ez teljesen egyértelmű" írta, amit Magyar Péter sem hagyott szó nélkül: Magyar Péter nem hagyta szó nélkül a posztot, a Dobrev által írtakat ócska hazugságnak minősítette, fölhívva a figyelmet arra, hogy a Tisza támogatta a határozat azon részeit, amelyek elítélték az orosz agressziót és különösen a gyerekkórház elleni támadást. „Viszont ellentétben önökkel, a Tisza Párt soha nem fog elfogadni olyan döntést, amely nem a magyar kormányt, hanem Magyarországot fenyegeti Orbán politikája miatt súlyos következményekkel” – írta.

Mindezek után a DK elnöke csütörtökön úgy kommentálta az eseményeket, hogy szembejött a valóság, „kiderült, hogy Strasbourg nem azonos a kisteherautó platójával. (...) Magyar első valódi politikai megmérettetésén elbukott. Kiderült, hogy a politikai hablaty nem egyenlő a politikával." A DK elnöke úgy véli, Magyar és párttársai a tartózkodással elfutottak a felelősség elől, hogy világosan szembeforduljanak Orbánnal, Orbán orosz politikájával. „Amikor pár nappal ezelőtt azt írtam, hogy Magyar nem több, mint Orbán gyenge utánzata, epigonja, akkor nem tudhattam, hogy ilyen gyorsan megérkezik a bizonyíték” – írja a DK elnöke, aki szerint Magyart a valóság fogja helyre tenni, s fölhívja a figyelmet arra, hogy a legnagyobb próbatétel még a Tisza előtt áll, ez pedig Budapest. „Budapestet vezetni kell, és Karácsony, a megválasztott főpolgármester, azt csak a Tiszával közösen tudja megtenni. Ismerik a szöveget: „ügyeskedhet, nem fog a macska egyszerre kint s bent egeret.” (Az, amit Gyurcsány Ferenc „szövegként” aposztrofál, József Attila-idézet – a szerk.) „A politika végső célja és értelme, hogy a hazánk jobb hely legyen. Ahhoz, hogy ez így legyen, ahhoz politikusként (is) jó minőségű emberek kellenek. Magyar mostani próbája az emberi, politikusi minőség próbája” – így zárja sorait Gyurcsány Ferenc, akitől nem áll távol, hogy személyeskedő megjegyzésekkel illessen más politikusokat; emlékezetes, hogy annak idején, még az MSZP-ben vívott  kiszorítósdi során Szekeres Imréről nyilatkozott úgy, hogy gyenge minőségű ember, de nem sikerült elérnie a célját.

Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint egyébként „a nemzeti érdeket tekintve helyesen szavaztak a Tisza Párt képviselői az Európai Parlamentben”, úgy véli, „a Tisza eleve ezt ígérte, a magyar ellenzéki szavazók 1,3 milliós tömege tudottan arra a Magyar Péterre adta a szavazatát, aki nem akarja elvenni a magyaroknak járó uniós pénzeket, nem akarja feltétel nélkül folytatni az orosz-ukrán háború finanszírozását, és nem akar Magyarország nemzetközi pozíciónak gyengítésével ártani az országnak. Sőt, kétmillió kormánypárti is erre szavazott, szóval itt talán épp megvalósul egy széles nemzeti konszenzus, amire régóta várunk. Kifejezetten ígéretes perspektíva a hazai politikai csatákból a hazaárulás eliminálása, és végre valódi, tartalmi viták elindítása” – írta a Facebookon.