Gyurcsány: Nem alkudozunk pozíciókon – percről percre

Gyurcsány: Nem alkudozunk pozíciókon – percről percre

Kiborítják a szavazólapokat egy urnából a szavazatszámláló bizottság tagjai az önkormányzati választáson az 59. számú szavazóhelyiségben Pécsen 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonhárom megyei jogú városból csak 13-at tudott megtartani a Fidesz, hetet megszerzett tőle az ellenzék, és kisebb városokban is sikerült leváltani a korábbi kormánypárti jelöltet. Karácsony Gergely az új főpolgármester, a közgyűlésben is többséget szerzett az ellenzék. Kövesse velünk az eseményeket percről percre.

Korábbi, az önkormányzati választással kapcsolatos cikkeinket ide kattintva tudja olvasni.

18:53: Nem szerzett többséget a Lungo Drom az országos Roma Önkormányzatban: a 47 tagú testületben 20 mandátumot szerzett, öt évvel ezelőtt 29 mandátuma volt szervezetnek. A Lungo Drom listáját a fideszes parlamenti képviselő Farkas Flórián vezette, akinek ÖRO-elnöksége alatt nagy visszhangot kiváltott visszaélések történtek uniós forrásokkal. A nemzetiségi választópolgárok vasárnap egyszerre választották meg települési, megyei és országos önkormányzataikat. 98,13 százalékos feldolgozottságnál a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség listája 20, a Fiatal Romák Országos Szövetsége listája 18, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete 5, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete – Központi Szervezet listája 4 mandátumot szerzett. Az indulókról korábban itt írtunk. A 24.hu úgy tudja, választási együttműködés született a három, mandátumot szerzett szervezet között, akik elszántak arra, hogy megtörik a Lungo Drom dominanciáját.

18:20: A Magyar Nemzet úgy tudja, Borkai Zsolt hétfőn Orbán Viktorral, Kubatov Gáborral és Kövér Lászlóval „konzultált”, ennek eredményeként a győri polgármester kedden jelenti be, hogy elhagyja a Fideszt.

Magyar Nemzet: Borkai kilép a Fideszből | Magyar Hang

Ismét cikket közölt Borkai Zsolt sorsával összefüggésben a Magyar Nemzet címen megjelenő kormánylap online változata. Ezúttal azt írják, „a külföldön tartózkodó Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kérésére Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke és Kubatov Gábor alelnök budapesti konzultációra hívta Borkai Zsoltot, a botrányba keveredett, ám vasárnap újraválasztott győri polgármestert."

16:41: „A megválasztott főpolgármester, Karácsony Gergely bírja a budapestiek bizalmát és a DK támogatását” – mondta hétfői választásértékelő sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc az MTI tudósítása szerint. Gyurcsány Ferenc a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: a budapestiek korábban is úgy látták, hogy Karácsony Gergely Tarlós István legjobb kihívója, mert két előválasztáson döntöttek a Párbeszéd politikusa mellett. „Vasárnap kiderült, hogy a budapestiek bölcsek voltak, ami azt jelenti, hogy Karácsony Gergely alkalmas a főváros vezetésére” – mondta, amikor azt firtatták, miért hátrált ki a nyári előválasztás előtt a DK Karácsony Gergely mögül. Arról, hogy ki lehet az ellenzék vezetője ereje, Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett, hogy valamennyi pártnak van legitim vezetése, és egyik sem vágyik arra, hogy bárki más vezesse.„Az ellenzéknek nem vezető erőre, hanem közös fellépésre van szüksége” – tette hozzá. A kampányt a gyakorlati együttműködés kitűnő példájának tartja, amit továbbra is folytatni fognak. Kijelentette: nem alkudoznak a pozíciókon, a megválasztott városvezetők állítják össze a települések csapatait.

15:42: „A szavazólapok újraszámlálását fogja kezdeményezni a győri ellenzéki összefogás” – jelentette be a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Jobbik alkotta összefogás hétfőn Győrben az MTI tudósítása szerint. Glázer Tímea, a DK győri szervezetének elnöke felidézte, hogy Borkai Zsolt és közte mindössze 641 volt a szavazatkülönbség, az érvénytelen szavazatok száma pedig 1381 volt. Meglátása szerint tartozik annyival a választópolgárainak, hogy kezdeményezi a polgármesteri szavazatok újraszámlálását, emellett néhány olyan választókörzetben is, amelyben szoros eredmény született. Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke elmondta, hogy az újraszámolandó választókerületek számát még nem tudják, egyelőre a jegyzőkönyvek átvizsgálásánál tartanak.

11:57: Időközi országgyűlési választás jöhet Dunaújvárosban azok után, hogy polgármester lett az ellenzéki összefogás jelöltje, Pintér Tamás. A politikus volt tavaly az egyetlen jobbikos, aki egyéniben mandátumot szerzett. Az Indexnek azt mondta, lemond parlamenti mandátumáról, és már egyeztettek is arról, ki legyen ezen majd az ellenzéki jelölt.

11:35: Nem sikerült nyernie vasárnap Klausmann Viktor egykori tévés műsorvezetőnek sem, aki a Fidesz képviseletében indult polgármesternek Gyöngyösön. Az első helyre az ellenzéki összefogás jelöltje, Hiesz György futott be 5699 szavazattal, ami 47,26 százalékot ért. Klausmann 5220 szavazatot és így 43,27 százalékot kapott. Külön jelöltet indított a Jobbik, de Kévés György csak 1141 voksot (9,46 százalék) gyűjtött össze. Az ellenzékiek 9 egyéni helyet szereztek, a fideszesek 5-öt.

10:34: Nem jutott be a XXIII. kerületi képviselő-testületbe a Barátok közt színésze, Rékasi Károly, aki a Soroksári Civil Szervezetek, Személyek Egyesülete jelöltjeként indult. Rékasi 208 szavazattal 19,46 százalékot kapott, így harmadik lett a Fidesz és az ellenzéki összefogás jelöltjei mögött. Rékasival és fiával, Rékasi Zsigmonddal idén készítettünk páros interjút. A közös ellenzéki Bereczki Miklós polgármesterjelölt egyébként itt kicsivel több mint kétszáz szavazattal maradt el a győztes Bese Ferenctől, akit a Fidesz támogatott. Soroksárnak a megalakítása óta volt Geiger Ferenc a polgármestere, utódjának pedig ő javasolta Besét.

10:24: Elvesztette a pásztói választást Dömsödi Gábor, akivel nemrég interjút is készítettünk. Az ezúttal a Varázsvölgy Egyesület színeiben induló politikus 1320 szavazatot kapott, így 32,08 százalékot ért el. Ellenfele, a fideszes Farkas Attila 2795 szavazatot és 67,92 százalékot kapott. A képviselőtestület nyolc helyét is a Fidesz jelöltjei szerezték meg. Dömsödi indult képviselőjelöltnek is, egyéniben 35,01 százalékot szerzett, de nem került be.

10:10: Lapunk választ kapott a horvátországi hatóságtól a Borkai-üggyel kapcsolatban. Eszerint a dubrovniki–neretvai rendőrség közlése szerint nem pontos az információ, miszerint Borkai ellen nyomozást folytatnak, „azonban a médiaközlések alapján, amelyek Borkai úr dubrovniki tartózkodását lehetséges törvénytelenségekkel hozzák kapcsolatba, bűnügyi vizsgálat indult, hogy hitelesek-e az állítások az összes releváns körülménnyel és tényezővel kapcsolatban”. Cikkünket alább olvashatják:

Vizsgálja a horvát rendőrség Borkai Zsolt dubrovniki útját | Magyar Hang

Válaszolt a horvát rendőrség a Magyar Hang levelére.

9:11: Mit ír a nemzetközi sajtó, hogyan értékelik a magyar önkormányzati választásokat? Ebből a cikkünkből megtudhatja!

Mark Ruffalo és Dacian Cioloș is gratulált az ellenzéknek | Magyar Hang

A Bloomberg szerint Borkai Zsolt is hozzájárult a Fidesz erodálódásához.

8:50: Teljesen megbukott a MIÉP, az országosan régóta tetszhalott állapotban lévő párt polgármestere megbukott Tiszaeszláron. A zsidóellenes vérvádról ismertté vált községben öt éve még a MIÉP-es Nagy Tibor Barnabás volt az egyetlen jelölt, 968 szavazattal a falu élére kerülve. Most már egyenesen a MIÉP, a Mi Hazánk és az Összefogás Tiszaeszlár Jövőjéért Egyesült közös jelöltjeként indult. Mindez csak a második helyre volt elég 40,34 százalékkal és 595 szavazattal. A győztes a független Vajda László, aki szoros versenyben győzte le őt. (42,98 százalék, 634 szavazat.) A képviselők közt három-három lesz az arány, az egyesület olyan politikusokat juttatott be, mint Meleg Barnabás, Aleksza Pál és Rácz Tibor.

8:32: Tapolcán is a korábbi vezető, a 2014-ben a Jobbik színeiben megválasztott Dobó Zoltán nyerte a polgármester-választást. A politikus most az Egységben Tapolczáért Egyesület képviseletében indult, és kapott 5032 szavazatot, ezzel 68,24 százalékot. Vele szemben a fideszes Bognár Róbert mindössze 1824-et és 24,74 százalékot. A képviselő-testületben is egyesületi többség van, mind a nyolc egyéniben Dobos társai nyertek, a Fidesz pedig három kompenzációs helyet húzott be. Öt évvel ezelőtt még három felé osztódtak a szavazatok, Dobó akkor 39,34 százalékot kapott, vele szemben a fideszes Császár László 36,4-et, az MSZP-s Lévai József pedig 24,26-ot. Akkor a Fidesznek még négy egyénit is sikerült vinnie, szemben a mostani nullával.

8:16: Ózdon maradt a korábbi ellenzéki polgármester, Janiczak Dávid, aki ezúttal nem a Jobbik, hanem az ellenzéki egység kifejezéseként az Ózdiakért és Ózdért Egyesület színeiben indult. Janiczak 6353 szavazatot és 55,81 százalékot szerzett, vele szemben a fideszes Eke István 4428-cal 38,90-et. A képviselő-testületben is többségben van az egyesület, kilenc helyet sikerült elvinni, míg a Fidesznek csak ötöt. Janiczak szövetségesei közül újrázik Zsuponyó Anett és Fidrus Péter. Független polgármester-jelöltként elindult most az a Vitális István is, aki korábban kilenc évig volt az ózdi Fidesz elnöke, de 2015-ben kilépett a kormánypárt frakciójából. Emlékezetes, 2014-ben nagy meglepetést okozott a jobbikos polgármester megválasztása, a Fidesz pedig kiharcolta a megismételt választást, ahol még nagyobb arányban, 64,44 százalékkal győzött Janiczak.

8:09: Pálffy Ilona az informatikai átállással indokolta, miért volt szolgáltatáskiesés vasárnap este a választási oldalon. Közlése szerint a napközbeni részvételi adatokat közlő portálról kellett átállni az eredményeket bejelentőre, ez okozta a fennakadást. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap késő este tartott sajtótájékoztatót, itt pedig kiemelte azt is: hivatala az átállás alatt is kiemelt feladatként kezelte a médiának és a pártoknak való adatszolgáltatást. A sajtótájékoztatóról az MTI számolt be.

0:35: „Rengeteg teendőnk lesz, felkészülünk az átadás-átvételre. Egy ilyen elsöprő győzelem után a Fidesznek semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy rosszban legyen a budapestiekkel – mondta a főpolgármester-választást megnyerő Karácsony Gergely a 24.hu-nak adott villáminterjújában. – Méltányos, egyenrangú partnerek közötti viszony kialakítására fogok törekedni a kormánnyal. A legszigorúbb átláthatósági rendelkezéseket fogjuk bevezetni, az elmúlt öt év össze szerződését nyilvánosságra fogjuk hozni, kihirdetjük a klímavészhelyzetet, és elindítjuk Budapest zöldítési programját, betiltjuk a budapesti cégeknél a rabszolgatörvény alkalmazását. Készülnek az előterjesztések az első közgyűlésre” – fogalmazott.

0:27: Ellenzéki többség a fővárosi közgyűlésben Részletek itt!

0:26: Tíz megyei jogú városban ellenzéki győzelem született. Részletek itt!

0:25: „A mostani választás üzenete egyértelmű: a történelem Magyarországon sem ért véget, a Fidesz verhető, az Orbán-rendszer sebezhető.” Szerető Szabolcs értékelése itt olvasható.

0:22: A megyei közgyűlések mindegyikében a Fidesz–KDNP szerzett többséget.

23:23: Budapest vesztett egy főpolgármestert, ő nyert egy kiváló tanácsadót – kezdte szavait 23 óra körül Orbán Viktor. Hozzátette rögvest: a választás nem csak Budapestről szólt. Tarlós István szerint nem érdemes túl sokat beszélni, Budapest népe Karácsonyt választotta. Részletek itt!

23:22: Történelmi győzelem született ma Budapesten, ez a budapestiek győzelme, amit azért vívtak, hogy visszaszerezzék a városukat a hatalomtól – kezdte sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere. Részletek itt!

23:17: Hihetetlenül boldog vagyok, hogy győztünk, Miskolc győzött – ismételte meg sajtótájékoztatóján Veres Pál, a borsodi megyeszékhely új polgármestere. Örül annak, hogy eljutott a miskolciakhoz a kampányának az üzenete. Győzelmét nagy felelősségnek tartja, akkorának, hogy ez az első pillanatban meg is rémíti.

„Most veszünk egy mély levegőt, és nekifogunk egy nehéz munkának” – mondta Veres, aki integráló polgármester szeretne lenni, aki együttműködik minden politikai erővel, aki a városért tenni akar, hogy Miskolc olyan szintre jusson ismét, amit megérdemel a megyeszékhely.

Veres a kampányról úgy vélekedett, hogy az sötétebbre sikeredett, mint szerette volna, „meccset szeretett volna, nem harcot”. Számított rá, hogy a korteskedés során érik majd támadások, hogy lesznek majd kisebb csínytevések, „de itt bűnök is voltak” – jelentette ki.

„Miskolcon új időszámítás kezdődik, amivel szeretnénk példát mutatni, elsősorban azzal, hogy újra várospolitika lesz. Virágozzon nagy Miskolc!” – fejezte be tájékoztatóját az új miskolci polgármester. (Tompos Ádám)

23:15: Fideszes polgármester, ellenzéki többség Szekszárdon
Kettő százalékkal, 49-47 arányban nyert az eddigi fideszes polgármester Szekszárdon az ellenzéki összefogás jelöltje, Bomba Gábor ellen. A városi közgyűlés azonban ellenzéki többségű lesz, ugyanis a tíz választókörzetből hatot nyert az ellenzéki összefogás, és csak négyet a Fidesz–KDNP jelöltje. A kompenzációs listáról egyaránt 2-2 jelölt került be a Fideszből és az ellenzékből, így a polgármesterrel együtt a Fidesznek 7 az ellenzéknek azonban 8 képviselője lesz a testületben. Ács Rezsőnek tehát úgy tűnik, nagyon nehéz dolga lesz Szekszárdon.

22:41: Csőzik László az Ellenzéki Összefogás jelöltje nyerte meg a polgármester-választást Érden a fideszes T. Mészáros András előtt.

22:39: Mirkóczki Ádám Eger új polgármestere, 47 százalékos eredménnyel. Az eddigi városvezető, Habis László 43 százalékkal lett második.

22:36: Túrkevén győzött Sallai Róbert Benedek egykori LMP-s országgyűlési képviselő, a zöldpárt korábbi elnöke, Schiffer András már gratulált neki.

22:35: „A Fidesz kapta a legtöbb szavazatot országszerte, ami az elkövetkező időszak nagy nemzetközi küzdelmeihez fontos erőforrást jelent” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Fidesz eredményváróján az MTI-nek. A tárcavezető köszönetet mondott minden magyar embernek, aki részt vett az önkormányzati választáson, hiszen fontos, hogy magas volt a részvétel. Úgy fogalmazott: „Demokráciában mindig jó hír, hogy az emberek minél nagyobb arányban gondolják”, a szavazás „fontos és számít a döntéshozatalban, pláne, hogy ha helyi vezetőket választanak”. Közölte: külön köszönet illeti azokat, „akik ránk szavaztak, akik minket támogattak”.

22:22: Nemény András győzött Szombathelyen.

22:20: Baján is győzhet az ellenzéki polgármesterjelölt, Nyirati Klára.

22:16: Gödöllőn Gémesi György győzött, 47,5 százalékot szerzett.

22:14: Szekszárdon 68 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Ács Rezső 49,77 százalékon áll, Bomba Gábor 47,43 százalékkal követi.

22:06: „Öt százalékos támogatottságot vártunk, de a 4,5 százalékkal is elégedettek vagyunk” – mondja Puzsér Róbert az újságíróknak arra reagálva, hogy a legújabb adatok szerint a szavazatok 4,49 százalékát szerezte meg. „Tarlós megérdemelte, hogy veszített, de a város nem érdemelte meg Karácsony Gergelyt” – fogalmaz Puzsér.

22:05: Karácsony Gergely 50 százalékon áll Budapesten, Tarlós István 44-en. A 24.hu szerint a főpolgármester telefonon gratulált Karácsonynak.

21:49: A fővárosi Ferencvárosban az ellenzéki Baranyai Krisztina vezet (57,81 százalék) a fideszes polgármesterrel, Bácskai Jánossal (39 százalék) szemben. A feldolgozottság 62 százalék.

A főpolgármesteri versenyben Karácsony Gergely (49,87 százalék) áll jobban, Tarlós István 45,01 százalékon áll. Puzsér Róbert (független) 4,48 százalék, Berki Krisztián 0,64 százalékon áll.

21:42: Információink szerint Szombathelyen Nemény András 700 szavazattal vezet, Egerben 4 szavazókor hiányzik már csak, és Mirkóczki Ádám több mint 600 szavazattal vezet.

21:40: Szegeden Botka László, Tatabányán Szűcsné Posztovics Ilona győzött az ellenzék részéről.

21:36: Dunakeszin a fideszes Dióssi Csaba vezet (56,03 százalék) az ellenzéki Gerner Péter előtt (43,97 százalék). A feldolgozottság 30 százalék.

Vácon az ellenzéki Matkovics Ilona vezet (43,18 százalék), a fideszes polgármester Fördős Attila 27,78 százalékon áll. A független Vásárhelyi Tamás 15,55 százalékon áll 30 százalékos feldolgozottságnál.

21:34: „Miskolc győzött” – mondta el újságíróknak Veres Pál, az összellenzék polgármesterjelöltje, akinek tájékoztatása szerint Alakszai Zoltán is gratulált már telefonon. Veres megköszönte a miskolci választópolgárok bizalmát, „ez nagy felelősség” – fogalmazott. Elmondta, hogy egy becsületes kampányt folytattak, amelynek során világossá tette, hogy Miskolc valamennyi lakosával szeretnének azon dolgozni, hogy a borsodi megyeszékhely újra nagy és büszke legyen.  

21:13: Budapesten 34 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely 49, Tarlós István 45 százalékon áll.

21:08: Berettyóújfaluból végeredményt hirdethetünk: A fideszes Muraközi István (56,46 százalék) megőrizte polgármesteri székét az ellenzéki jelölt Zákány Zsolttal szemben (43,54 százalék). A feldolgozottság száz százalékos.

Nagykanizsán vezet a Fidesz–KDNP indulója, Balogh László (49,68 százalék). Az ellenzéki Hári Tibor a második 46,08 százalékkal. A feldolgozottság 57,50 százalék.

21:04: Hajdúszoboszlón magasan vezet a független, de fideszes támogatottságú Czeglédi Gyula (60,82 százalék). Holoda Attila, az ellenzéki jelölt 39,18 százalékon áll. A feldolgozottság 80 százalékos. 

A szexbotrány ellenére fölényesen vezet Budaörsön az ellenzéki Wittinghoff Tamás a Budaörs Fejlődéséért Egyesület nevében. Wittinghoff a rendszerváltás óta vezeti a várost, és 75,43 százalékon állt a Fidesz–KDNP színeiben induló Czuczor Gergellyel szemben.  

21:03: Szekszárdon információink szerint az ellenzéki Bomba Gábor vezet 100 szavazattal 76 százalékos feldolgozottságnál.

21:01: Budapesten, Kőbányán (X. kerület) a fideszes D. Kovács Róbert Antal (51,37 százalék) vezet némileg az ellenzéki Somlyódy Csabával (45,03 százalék) szemben. A feldolgozottság 22 százalék.

21:00: „Be nem égünk, az biztos” – mondta az előbb Nemény András Szombathelyen. (Grimm Balázs)

20:58: Információink szerint a II. kerületben már vezet az ellenzéki Őrsi Gergely.

20:53: 24 százaléknál 52–48 százalék Láng Zsoltnak a II. kerületben. Székesfehérváron Cser-Palkovics András (Fidesz–KDNP) vezet (61,80 százalék) Márton Roland ellenzéki jelölt előtt (32,34 százalék). A feldolgozottság 5,43 százalék. Ugyancsak 3,81 százalékos feldolgozottság mellett a dunaújvárosi polgármesterségre pályázó Pintér Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője vezet, 57,99 százalékkal. A kormánypárt támogatását élvező Cserna Gábor egyelőre 40,23 százalékon áll. Szombathelyen 36 százalékos feldolgozottságnál vezet Nemény András ellenzéki jelölt (50,16 százalék) Balázsy Péter (Fidesz–KDNP) (46,54 százalék) előtt. A függetlenként induló Kocka Tibor (független) 3,29 százalékon áll.

A fővárosban a VIII. kerületben (Józsefváros) fej-fej mellett a fideszes Sára Botond (49,23) és az ellenzéki Pikó András (49,21 százalék). A feldolgozottság 22 százalék.

20:51: 24 százaléknál Győrben Borkai–Glázer 45:43

20:48: Információink szerint Karácsony Gergely több kerületben vezet, olyan szavazókörökben is, ahol a kormánypártok kifejezetten erősek. 24 százalékos feldolgozottságnál 49 százalékon áll Karácsony, Tarlós 45-ön.

20:47: Gödöllőn még csak 3,81 százalékon áll a feldolgozottság, ez alapján a Fidesz–KDNP jelöltje, Kolozs Csaba vezet, 51,45 százalékkal. Gémesi György, aki a rendszerváltás óta áll a Pest megyei város élén egyelőre 39,86 százalékkal áll a második helyen.  

20:47: Veszprémben Porga Gyula (Fidesz–KDNP) polgármester vezet 55,35 százalékkal. Az ellenzéki összefogás jelöltje, Katanics Sándor – aki különben DK-s közgyűlési képviselő volt – 44,65 százalékon áll. A feldolgozottság 8,93 százalék.

20:46: Egerben 18 szavazókör adatai szerint a jobbikos Mirkóczki Ádám 150-200 szavazattal vezet – értesült a Magyar Hang. Hátravan azonban még 30 szavazókör, azok között vannak olyan körzetek, ahol a kormánypártok kifejezetten erősek. Mirkóczki Ádám az összes ellenzéki párt támogatásával indul, ellenfele a várost vezető fideszes Habis László.

20:44: Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármesterjelöltje 55,65 százalékkal vezetett 23,13 százalékos feldolgozottságnál, a Fidesz–KDNP színeiben induló Alakszai Zoltán előtt, aki 40,25 százalékon áll jelenleg, tehát 15 százalék a különbség a két jelölt közt.

Siófokon, 16,67 százalékos feldolgozottság mellett Lengyel Róbert, a Becsülettel Siófokért Egyesület elnöke vezet, 55,17 százalékkal. A Balaton parti város vezetője az ellenzék támogatásával jutott hatalomra 2014-ben, és egyelőre őrzi előnyét a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjével szemben. Gruber Attila 40,58 százalékon állt esete nyolc órakor.  

20:44: „Orbán Viktort és Tarlós Istvánt csakis a centrumból lehet leváltani, a baloldalról ez lehetetlen” – mondja Puzsér Róbert az újságíróknak az eredményváróján. A független polgármesterjelölt úgy látja, előbb az ellenzéket kell leváltani, és csak utána lehetséges a kormányváltás Magyarországon. A politikus szerint a magyar társadalom elég siralmas állapotban van, a zsák krumplikkal vásárolt szavazatok is ezt jelzik.

20:43: Percről percre változnak az eredmények, borzasztóan feszült mindenki Szombathelyen. (Grimm Balázs)

20:42: Elkezdtek jönni az eredmények a választási iroda honlapján.

20:40: Karácsony Gergely vezet Budapesten 3,8 százalékos feldolgozottságnál.

20:40: Leállt a választási iroda honlapja.

20:37: Pécsen 52:41-re vezet az ellenzéki Péterffy Attila. 58:41 arányban Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen. Salgótarjánban 12,5 százalékos feldolgozottságnál az ellenzéki jelölt, Fekete Zsolt vezet (52,18%) a fideszes Szabó Csabával (45,1%) szemben.

20:22: Öldöklő küzdelem Szekszárdon. Az eddigi részeredmények szerint rendkívül szoros a küzdelem Szekszárdon a jelenlegi fideszes polgármester és kihívója, az ellenzéki összefogás által támogatott civil jelölt, Bomba Gábor között. Az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) eredményváróján ülünk, ahová folyamatosan érkeznek az információk a szavazókörökből. Az eddigi eredmények szerint szinte minden körben egy-két szavazat a különbség a két jelölt eredménye között, úgyhogy még az sem kizárt, hogy polgármestert vált Szekszárd. A fideszes önkormányzati képviselőjelöltek és az ÉSZ képviselőjelöltjei között is nagyon szoros a küzdelem, az eredmény hasonlóan alakul, mint a polgármesterjelöltek csatája. (Farkas Melinda)

20:16: Értesüléseink szerint jelentősen, bő húsz százalékkal vezet Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter fideszes kihívójával, Grezsa Istvánnal szemben. Márki-Zay eredményvárójában már ünnepelnek.

20:15: 980:936-ra vezet Nemény András, az ellenzék közös jelöltje Szombathelyen., szoros a mérkőzés.

19:48: Kósa Lajos szerint ez a választás legitim, sehol nem kellett megszakítani az eseményeket. Sajtótájékoztatóján azt mondta, két, két és fél óra múlva megtudjuk, hogy a választók kinek a kezére bízták a településeket. Kósa szerint ma a demokráciát ünnepelték a választók.

19:45: Izgatottság Karácsony Gergelyéknél.
Örülünk és izgatottak vagyunk – ezt mondta kérdésünkre a Párbeszéd szóvivője azután, hogy megjöttek a legfrissebb részvételi adatok is. Budapesten este fél hétig a választópolgárok 49,19 százaléka adta le szavazatát, ez már több, mint öt éve a végleges számok. Barabás Richárd reményei szerint azzal, hogy egységes kampányt csináltak a fővárosban és bevonták a budapestieket is a döntéshozatalba, sikerült maguk mellé állítaniuk az embereket. Ide sorolta a Borkai-botrány kirobbanását is, amely szerinte aláásta a Fidesz erkölcsi és politikai legitimációját, még úgy is, hogy Tarlós István Borkai Zsolt visszalépést tartotta volna jónak. – Amikor Győr polgármesterének luxusdőzsölését az ország egyetlen kattintással meg tudja nézni, akkor nem lehet kérdés, hogy érzékeltetheti-e a hatását az ügy Budapesten is – mondta. (Katona Mariann)

19:34: Nemény András a főhadiszállása előtt. „Még soha nem kellett annyi szavazat a győzelemhez, mint most, ezért ha nyerünk, az komoly legitimációt jelent” – válaszolta a milyen eredményt tippel kérdésemre. (Grimm Balázs)

19:26: Megkezdődött Puzsér Róbert eredményvárója, azonban a független főpolgármester-jelöltet egyelőre nem látni. A József körúti Krak'n Town gasztropub előtt parkol a híressé vált narancssárra kampánytargonca, ami körül fiatal aktivisták várják az eredményeket. A gasztropubban tucatnyi újságíró várja a fél nyolcra meghirdetett sajtótájékoztatót. (Majláth Ronald)

19.20. A szavazásra jogosultak 47,2 százaléka (3 787 857 szavazó) voksolt 18.30-ig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A fővárosban a szavazók 49,19 százaléka, 672 881 választópolgár adta le szavazatát 18.30 óráig. A megyék közül a részvételi arány 18.30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 53,82 százalék, ami 112 351 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 40,79 százalék, 176 704 szavazó.

19.10. Vasárnap este 7 órakor befejeződött az önkormányzati és nemzetiségi képviselők választása. A 10 278 szavazókört este 7 órakor be kellett zárni. Abban az esetben, ha este 7 órakor még sorban álltak választópolgárok a szavazáshoz, a 19 órakor már sorban állók még szavazhatnak, a később érkezők azonban nem.

19.06. Fényképpel jelentkezett Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere a közösségi oldalán. A képet 10 perccel a 19 órai urnazárás előtt tette közzé. A felvételen a feleségével látható, amint szavaznak.

18.52: Délután Gödöllőn telefonos mozgósításba kezdett a Fidesz–KDNP – számolt be a közösségi oldalán a független Gémesi György polgármester. A kihívó, a fideszes Kolozs Csaba gyermekeivel szavazott – derül ki az oldalából.

18:48: Kétharmad, vagyis 66 szálak közeli részvétel lesz Pestszentlőrinc egyik szavazókörében – tudtuk meg.

18:26: Miközben még bőven zajlik a voksolás, Karácsony Gergely eredményvárója már lényegében megkezdődött. Az újságírók és a média munkatársai egymás után érkeznek a belvárosi szórakozóhelyre, politikusok azonban egyelőre nincsenek a helyszínen. Mindenesetre az ellátásról gondoskodtak, kávét és üdítőt lehet kérni, az alkoholért kell fizetni. A tervek szerint az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje majd csak az eredmények birtokában áll a sajtó elé, addig a Párbeszéd, az MSZP és a Momentum politikusa fognak nyilatkozni.

18:15: Egész nap nagyüzemben megy a szavazók szállítása a Ferencvárosban, a Balázs Béla utca és a Lenhossék sarkánál például gátlástalanul hozták-vitték az embereket, miközben nagy hangon listákról, pártokról kiabáltak. Mint annak fültanúi lehettünk, komplett lista alapján szervezik, kit, hova kell vigyenek. Hasonló esetek sora zajlott a kerület más részein is. Délután öt óra körül a Momentum önkéntesei is megjelentek, hogy kérdőre vonják a sarkon tevékenykedőket, akik meglehetősen agresszíven reagáltak. Videónk is van az esetről

18:06: „Vagy nagyot nyer Nemény András, vagy nagyot bukik” – jósolja egy jól értesült szombathelyi. Információim szerint itt nem történt eddig semmiféle atrocitás a választási helyszíneken. (Grimm Balázs)

17:37: 42,69 százalék a 17 órai részvételi adat a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A fővárosban a szavazók 44,07 százaléka, 602 899 választópolgár adta le szavazatát 17 óráig. A korábbi önkormányzati választásokon az utolsó részvételi adatot 17 óra helyett 17.30-kor tették közzé. Az 1998-as önkormányzati választáson 39,74 százalék, a 2002-es választáson 45,78 százalék szavazott 17.30 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 46,53 százaléka, kilenc évvel ezelőtt 41,77 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 39,82 százalék voksolt 17.30 óráig. A megyék közül a részvételi arány 17 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 48,66 százalék, ami 101 567 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 37,04 százalék, 160 454 szavazó.

17:33: A kispládihoz hasonló jelenetek játszódtak le Jándon és Gulácson is (az ukrán–magyar kettős állampolgárokat a helyeik várták a szavazóhelyiségnél). Ukrán rendszámú emeletes buszt fotóztak ellenzéki jelöltek Vásárosnaményban. Ukrán rendszámú autók feltűntek Ajakon is – jelentette tudósítónk.

17:30: Hangos szóváltás alakult ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kispaládon a helyiek és az Ukrajnából érkezett voksturisták között. A 444.hu-nak Ábri Norbert ellenzéki polgármesterjelölt – a fideszes Magyar Barnabás kihívója – azt mondta, hogy egy nagy csoport helyi folyamatosan ott van a szavazóhelyiségnél, és nem engedik be a kettős állampolgárokat, akiket különben folyamatosan hordanak oda. Azt állította, hogy először azokhoz a házakhoz viszik őket, ahová be vannak jelentve, utána szavazni. Ábri azt is mondta, hogy akadt köztük, aki a kérdésekre nem tudott magyarul válaszolni.

17.23: Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester élő adásban beszélt arról, hogy Vásárhelyen baj érez a Fidesz, ezért már Lázár János is hívogatja a szavazókat, hogy menjenek el és szavazzanak a Fidesz polgármesterjelöltjére, Grezsa Istvánra. A polgármester saját híveit is szavazásra buzdította.

17:00: Kisütött a Nap Szombathely egén! Ez nem választási jóslat, sokkal inkább meteorológiai tény. Az emberek ráérősen korzóznak a Fő téren és környékén. – Voltak már szavazni? – kérdezek két békésen borozgató hajléktalant. – Nem – válaszolják – tudja, mi szegények vagyunk. (Grimm Balázs)

A szombathelyi Fő tér 2019. október 13-án (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

16.44: Lelkesen szavaznak a Pest megyei Aszódon is, a 15 órás 37,79 százalékos részvételi adat meghaladja a 34,69 százalékos országos átlagot. Aszódon a független jelöltként a Szeretünk Aszód és a Fidesz támogatásával újrainduló Sztán Istvánról érdemes tudni, hogy Bukarestben 1998-ban végezte el a Nemzetvédelmi Kollégium vezetői szakát. Ami érdekes, hogy a román tanintézmény nem egyszerű oktatási központ, a hírhedt Román Hírszerző Szolgálat (SRI) legutóbbi két vezetője, Eduard Hellvig és Gabriel Vlase is innen került ki. Mint az Alfahír.hu megírta, Sztán István lelkesen lájkolgatta a Facebookon Anton Ardelean, a román testvérváros, Miszmogyorós polgármesterének Erdély és Románia egyesülését támogató megnyilvánulásait. Ezek mára már eltűntek a közösségi médiából. Sztán István, a regnáló polgármester is egyben, rajta kívül hárman indulnak a polgármesteri székért. Köztük van az ellenzék közös jelöltje, Végvári Tamás, 44 éves gépészmérnök. A mögötte létrejött összefogásban részt vesznek a civil szervezetek, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd is, valamint támogatja az együttműködést a Mindenki Magyarországa Mozgalom.

16.35: Ordítozva tépkedték Ferencvárosban Baranyi Krisztina ellenzéki polgármesterjelölt plakátjait – számolt be a jelölt a Hvg.hu-nak. Az eset a Mester utcán történt. Egy delegáltja levideózta, ahogy rángatja le a kihelyezett hirdetéseket. Mikor a vandál meglátta a kitűzőjét, fenyegetni kezdte, hogy megkéseli, aztán leköpte. El tudott szaladni, majd a kihívott rendőrök igazoltatták a támadóját – mondta el a portálnak Baranyi.

16:11: Szokás szerint újra történelmet írt az Isten háta mögötti kis zalai falu, Iborfia: délután három órára már 100 százalékos volt a részvétel, vagyis mind a 13 lakos elment szavazni. Ketten közülük a polgármesteri címért indultak, hárman pedig a képviselői helyekért. Vagyis a lakosság 38 százaléka indult a választáson.

16:02: Hódmezővásárhely nagyon aktív. Délután három óráig már a választásra jogosultak több mint fele leadta a voksát. Miközben az országos átlag 34,69, a csongrádi városban már 50,5 százalékos a választási részvétel. Hódmezővásárhelyen újraindul a polgármesteri posztért a 2018-as időközi választáson meglepetésgyőzelmet arató Márki-Zay Péter, kihívója pedig az elvileg független, de a helyi Fidesz-frakcióban ülő Grezsa István.

15:45: Vasárnap 15 óráig a szavazásra jogosultak 34,69 százaléka adta le szavazatát a fővárosban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Ez négy és fél százalékkal magasabb, mint az öt évvel ezelőtti az adat, amikor a szavazók 30,11 százalék vett részt a választáson délután 3-ig.

15:35: Legkésőbb vasárnap 16 óráig meg kell semmisíteniük az önkormányzati, illetve a nemzetiségi választáson induló jelölteknek, jelölőszervezeteknek a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok (választási irodától kapott) név- és lakcímadatait – írja az MTI. A választási eljárásról szóló törvény szerint a választásra nyilvántartásba vett jelöltek és listát állító jelölőszervezetek kérhették a választási irodáktól a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok név- és lakcímadatait azért, hogy közvetlen politikai kampánytevékenységet folytathassanak.

Ha a jelölt kérte az adatokat, akkor igazolnia kellett, hogy a 149 ezer forint adatszolgáltatási díjat befizette a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számlájára. Ha a listát állító jelölőszervezet kérte, akkor az adatszolgáltatási díj a listás választókerületben megválasztható képviselőnként 149 ezer forint volt. A nemzetiségi választáson induló jelölőszervezetek térítés nélkül juthattak hozzá az adatokhoz. Az NVI adatai szerint országszerte 80 jelölt és jelölőszervezet vásárolta meg az adatokat a közvetlen kampányhoz. A választók így megszerzett adatait a jelöltnek, valamint a listát állító jelölőszervezetnek legkésőbb a szavazás napján 16 óráig meg kell semmisítenie, és az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adnia az adatokat szolgáltató választási irodának.

15:25: A 24.hu arról írt, hogy az érdi ellenzék megszerzett egy több száz helyi választó adatait tartalmazó listát, amelyet el is keresztelt Kubatov-listának. A Fidesz Érden a T. Mészáros András polgármester mögött álló aktivistákat egy 80 oldalas adatbázissal szerelte fel, amelyet az önkormányzati választás ideje alatt a mozgósításában kell használniuk. Vasárnap délelőtt a Csőzik László ellenzéki polgármesterjelölt és jelölő pártjai a helyi választási bizottsághoz fordultak a lista miatt. Csőzikék szerint, az adatbázisok törvényes úton nem jöhettek létre, a választási kampányban való felhasználásuk pedig egyértelműen sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét.

15:10: Feljelentést kezdeményez a Fidesz érdi szervezete, mert álláspontja szerint az érdi ellenzék megsértette a választások tisztaságát. Simó Károly, a Fidesz érdi szervezetének szóvivője az MTI-hez vasárnap eljuttatott  közleményében azt írta, Csőzik László ellenzéki polgármesterjelölt és jelölőpártjai vasárnap több alkalommal megsértették a választások tisztaságát: szavazóhelyiségek előtt kampányoltak, plakátokat rongáltak és személyes adatokkal is visszaéltek.

15:05: Szavazatvásárlás gyanúja merült fel a Józsefvárosban és a Ferencvárosban is. – Aktivistáink kint vannak Józsefváros utcáin egész nap. Saját szemükkel látják, ahogy folyik a fideszes szavazatvásárlás. Természetesen a rendőrségnél megtettük a szükséges bejelentéseket – írta Pikó András, az ellenzék józsefvárosi polgármesterjelöltje a Facebook-oldalán. Az Index információi szerint a Pikó-csapathoz több VIII. kerületi helyszínt, így a Blaha Lujza teret, a Csobáncz utcát, illetve a Fecske utcát is érintő bejelentés érkezett arról, hogy ismeretlen férfiak azt kiabálták: 8 ezer forintért vesznek szavazatot. Mindeközben a Magyar Hang tudomására jutott, hogy a IX. kerület 23. számú szavazókörénél is szavazatvásárlás gyanúja merült fel. A kerületi ellenzék tájékoztatása szerint a Haller utcai helyszínen délelőtt kiugróan magas volt a részvételi arány, ami feltehetően egy, a szavazókör előtt táborozó népes csoport közreműködésnek volt köszönhető, akik a szemtanúk szerint, pénzért vásároltak szavazatokat. A helyi képviselő értesítette a rendőrséget, akik kiérkezése után a társaság váratlanul feloszlott, ám többük adatait felvették a rendőrök. A délelőtti rekordmagas részvétel ezt követően látványosan visszaesett.

14:25: És egy tökéletesen dokumentált jogsértés. – Jó reggelt, Budapest, jó reggelt, Magyarország! Köszönöm a rengeteg fotót és üzenetet tudom, hogy ma az a bizonyos X a legjobb helyre kerül általatok – írta Facebook-oldalán Berki Krisztián független főpolgármester-jelölt. Köszönetét képpel is illusztrálta, lefotózta a szavazólapját, amelyen saját magára voksolt. Ez azonban, ahogy arra az NVI többször is felhívta a figyelmet, legutóbb vasárnap délelőtt, a Kúria 2016-os döntése értelmében jogsértés. Szelfit készíthetett volna magáról a celebritásból lett főpolgármester-jelölt, de ilyen fotó nem engedélyezett.

Krisztian Berki #aberki

Csak mi embereken vagyunk felelősek saját és környezetünk sorsáért! ... Én megmutattam és kimondtam azokat gaztetteket, amikről senki nem beszélt. Vagy nem akart vagy nem mert! Zugló csődben van, csak a parkolási programján 300 milliót bukik évente. Aki egy kerületet sem tud vezetni, hogy tudna az egész fővárost.

14:09: Listák és gyanús autók a Ferencvárosban. A ferencvárosi Momentum információi alapján a IX. kerületben több helyen is listával a kezükben, szavazásra buzdító aktivisták járják az utcákat. A párt munkatársainak egy hölgy lelkesen be is vallotta, hogy Bácskai Jánosnak, a kerület fideszes polgármesterének a kérésére érkeztek a Ferencvárosba, hogy a helyieket a polgármester melletti szavazásra buzdítsák. (Korábban mi is írtunk róla, hogy például Pusztaszabolcson a város fideszes polgármestere a központból kapott lista alapján szervezi az agitációt a választás napjára; Csányi Kálmán szerint betartva az adatvédelmi előírásokat.)

A képen egy olyan állítólagos lista látható, amely alapján szavazásra buzdítanak a Ferencvárosban (Fotó: Momentum)

Lapunk munkatársai is több helyen találkoztak olyan autókkal, amelyek a Belső-Ferencvárosban körözve feltűnnek a szavazókörök környékén, újabb és újabb utasaik bemennek a szavazni, majd távoznak.

14:01: Vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 28,36 százaléka adta le szavazatát a fővárosban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1,367 millió választópolgárból 0,92 százalék, 12 555 választó adta le szavazatát. Délelőtt 9 órára már a jogosultak 5,72 százaléka (78 257 választó), 11 órára a jogosultak 17,48 százaléka (239 057 választó), 13 órára a jogosultak 28,36 százaléka (387 905 választó) járult az urnákhoz.

13:25: Szavazatokat semmisítenek meg a Terézvárosban. – Az ellenzék legerősebb szavazóköreiben 150 választónak duplán osztottak szavazólapot, így ezeket megsemmisítik, és mindkét oldalról ugyanennyi szavazatot fognak levonni – írta a Momentum képviselőjelöltje, Soproni Tamás a Facebook-oldalán.

12.48: Az NVI elérhető adatai szerint Győrben igen aktívak a szavazok az öt évvel korábbi voksoláshoz képest. A mostani 11 órás statisztika szerint 17,04 százalék, azaz 17 355 fő ment el szavazni, míg 2014-ben ez az arány ekkor 12 százalékon állt. Öt éve egyébként a végén Győrben összesen 34 215 szavazópolgár adta le a voksát.

12:45: „Sanyi lista”. Újabb különös dokumentum látott napvilágot. Soroksár ellenzéki polgármesterjelöltje, Bereczki Miklós posztolt a Facebook-oldalán egy választó által készített fotót, amelyen egy pénteki ételosztás résztvevőinek neve és lakcíme található – vette észre az Alfahír. A XXIII. kerületi papírt, amely egyszerűen csak a „Sanyi lista” nevet kapta, egy BMW szélvédőjén fedezte fel egy választó. A listán szereplők vélhetően korábban élelmiszert kaptak, és most felkeresik őket, jelezve számukra, hogy mit várnak el az adományért cserébe. A helyi roma nemzetiségi önkormányzat vezetője, Bokor Sándor többször hangoztatta, hogy Bese Ferencre, a Fidesz által támogatott „független” jelöltre fog szavazni.

Bereczki Miklós 250 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki hitelt érdemlően bizonyítani tudja, hogy Soroksáron választási csalás történik. A felhívást tegnap este tették közzé a Facebookon. 

12:05: A korábbi évek tapasztalatai alapján nem érdemes jósolni a mostani önkormányzati választás részvételi adataiból – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke vasárnap, miután családja kíséretében leadta szavazatát Budapesten. Amikor a magas választási részvétel az ellenzéknek kedvezett, volt amikor a kormányoldalnak, „ezért aztán volt is, amikor el is tévedtünk ebben az elemzésben” – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva a győri polgármester-választással kapcsolatban sem kívánt találgatásokba belemenni. Elmondta, a napokban mindent elmondtak az ügyben, most a választókon a sor, hogy döntsenek.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti (EP) képviselője, az EP alelnöke gyermekeik társaságában szavaznak az önkormányzati választáson a II. kerületi Áldás Utcai Általános Iskolában kialakított 5-ös számú szavazókörben 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Dobrev Klára, az DK EP-képviselője azon reményének adott hangot, hogy a választók megértették, milyen gátlástalan és erkölcstelen a „Fidesz uralta önkormányzatiság”. Hangsúlyozta, arra számítanak, hogy az ország számos helyén vissza tudják venni a falvakat, városokat és az embereknek járó európai uniós támogatásokat a Fidesztől.

11:53: Hajrá Borkai, hajrá Győr! Orbán Viktor vasárnap délelőtt úgy fogalmazott, hétfőn dönt a videós botrányba keveredett Borkai Zsolt sorsáról. Tarlós István a Kossuth rádió műsorában ismételten elítélte a győri polgármestert, akinek szerinte le kellene mondania, a győri Fidesz azonban teljes mellszélességgel kiáll Borkai mellett.

Dr. Fekete Dávid

Én már szavaztam! ?Hajrá Borkai, hajrá Győr!??

11:45: Vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 18,25 százaléka (1 464 602 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A fővárosban a szavazók 17,48 százaléka, 239 057 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig. A megyék közül a részvételi arány 11 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 20,96 százalék, ami 51 045 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 16,64 százalék, 72 073 szavazó.

Az 1998-as önkormányzati választáson 15,51 százalék, a 2002-es választáson 17,91 százalék szavazott 11 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 18,53 százaléka, kilenc évvel ezelőtt 16,31 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 16,50 százalék voksolt 11 óráig. (MTI)

11:15: „A béke, a jólét, az életbiztonság közös ünnepe ez a verőfényes októberi reggel.” Kiszivárogtak a NER-propagandagépezetében a vasárnapi választásra bekészített tudósítások is.

Kiszivárgott a vasárnapi NER-híradó is!

Egy technikai hiba folytán nem csak egy névtelen véleménycikk élesedett péntek este a Magyar Nemzetre keresztelt Magyar Időknél, szombatra kikerültek a NER-propagandagépezetében a vasárnapi választásra bekészített tudósítások is. Ebben pániknak már nyoma sincs, a győzelmi jelentésekben egy tökéletes Fidesz-által uralt világ körvonalazódik ki.

11:05: A visszalépő jobbikosok békésen iszogattak a helyi civilekkel Győrben. Amikor észrevették, hogy filmezik őket, szétrebbentek, és gyorsan lekapcsolták a lámpát – írta az Azonnali. A momentumosok által készített felvételen a Jobbik két visszalépett képviselője látható a Civilek Győrért két jelöltjével. Az Azonnali korábban írt a Jobbik és a civil szervezet együttműködéséről, amely jelentősen gyengítheti az ellenzéki összefogást a városban. Korábban mindkét fél határozottan cáfolta, hogy összejátszanának.

10:52: Harminc nemzetközi megfigyelő regisztrált a választásra. Öt nagykövetség és egy szervezet összesen harminc nemzetközi megfigyelője regisztrált az önkormányzati és nemzetségi választásra – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adataiból. A nagykövetségek közül az Amerikai Egyesült Államoké delegált húsz megfigyelőt. Mellettük a francia négy, a holland három, a spanyol és svéd egy-egy megfigyelőt akkreditált. A National Democratic Institute szintén egy megfigyelőt akkreditált az önkormányzati választásra. Öt éve 26 nemzetközi megfigyelő követte az önkormányzati és nemzetiségi választást.

10:45: Gyanús ételosztás után kutatott, megtámadták a pécsi jobbikos képviselőt, a vele lévő ATV-s riportert megverték, eltörték a kameráját. Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi képviselője és az ATV tudósítója a fideszes pécsi önkormányzat egy pécs-keleti irodájába próbáltak bemenni, ahol ételcsomagokat osztottak romáknak. A képviselőt a falhoz nyomták, a tévést életveszélyesen megfenyegették és bántalmazták – számolt be a Pécsi Stop.

Az atrocitás Pécsett, a Szeptember 6-a téren történt vasárnap reggel, a Fidesz vezette önkormányzat egyik irodájában. Gyimesi Gábor arra lett figyelmes, hogy romák egyen-ételcsomagokkal jönnek ki a helyiségből, amikor a képviselő megpróbált bemenni az irodába, elállták az útját, az esetet az ATV munkatársa rögzítette. Amikor a Jobbik politikusa végül bejutott, elmondása szerint a helyszínen lévők „bevadultak”, őt a falhoz szorították, az ATV riporterét pedig bántalmazták, életveszélyesen megfenyegették és a kamerát akarták kicsavarni a kezéből.

Az ATV tudósítója a lapnak elmondta, két nagydarab roma „őrizte” az irodát, egyikük úgy hátba vágta, hogy jó ideig nem kapott levegőt. A kidobóemberek egyike többek között azt állította magáról, hogy az önkormányzat alkalmazottja, a kamerájában pedig 100 ezer forintot meghaladó kár keletkezett.

10:17: Bevetik a Kubatov-listát Pusztaszabolcson. Magyar Hang-infó: Csányi Kálmán, a város fideszes polgármestere a központból kapott lista alapján szervezi az agitációt a választás napjára – erről árulkodik egy Magyar Hanghoz eljutott hangfelvétel. A polgármester közölte: betartják az adatvédelmi előírásokat.

Bevetik a Kubatov-listát Pusztaszabolcson | Magyar Hang

Csányi Kálmán, a város fideszes polgármestere a központból kapott lista alapján szervezi az agitációt a választás napjára - erről árulkodik egy Magyar Hanghoz eljutott hangfelvétel. A polgármester közölte: betartják az adatvédelmi előírásokat. Pusztaszabolcson egy a „központból" kapott lista alapján kereshetik fel a potenciális Fidesz-szavazókat a párt jelöltjei, aktivistái - derül ki egy lapunkhoz eljutott hangfelvételből, amelyen forrásunk szerint Csányi Kálmán, a település újrázásra készülő kormánypárti polgármestere hallható.

9:55: A Fidesz így buzdítja szavazóit.

Fidesz

A baloldal mindent bevet a kampányban. Ők nem építeni akarják telepü... léseinket, hanem arra használnák az önkormányzatokat, hogy a kormánnyal háborúzzanak. Ne engedjük! Védjük meg településeinket! SZAVAZZUNK a Fidesz jelöltjeire!

9:50: Orbán Viktor is szavazott. – A döntés, amit meg kell hozni az önkormányzati választáson, hogy lesznek-e alkalmas vezetők a városok és a falvak élén – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, miután felesége, Lévai Anikó társaságában leadta szavazatát a főváros XII. kerületében. Orbán Viktor újságíróknak elmondta: Tarlós István főpolgármester-jelöltre szavazott; és erre kérte a fővárosi polgárokat is. A kormányfőt kérdezték Borkai Zsolt, győri polgármester ügyéről is. Orbán Viktor azt mondta: „a győrieket támogatom”. A győriek elmondják a véleményüket ma, ő pedig hétfőn, ez a helyes sorrend – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szavaz az önkormányzati választáson a Zugligeti Általános Iskolában, a XII. kerületi 53-as számú szavazókörben 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

9.47: A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 5,72 százaléka adta le szavazatát a fővárosban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint, írja az MTI. Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 367 ezer választópolgárból 0,92 százalék, 12 555, míg délelőtt 9 órára immár 78 257 választó voksolt. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

9:45: Reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,2 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Legmagasabb Békés megyében volt a részvétel, ott a szavazók 8,6 százaléka adta le voksát, a legalacsonyabb pedig Pest megyében 6,53 százalékkal.

9.32: Bár a szavazólapok lefényképezése jogsértő, szelfit bárki nyugodtan készíthet a szavazófülkében. A Kúria még a 2016-os népszavazás során hozott végzést a szavazólap lefényképezéséről és közzétételéről. A bíróság akkor kimondta: a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogy miként szavaztak. A jogszabály ugyanakkor nem tiltja, hogy a választók magukról készítsenek fotót a szavazófülkében.

9.28: Egy szavazóbiztos jelenti: a korábban említett Budapest egyik külső kerületi szavazókörében reggel 9-kor már a választásra jogosultak 10 százaléka adta le a voksát, és a beszámoló szerint folyamatosan jönnek szavazni az emberek.

9.17: A vasárnapi egyfordulós önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, ez azt jelenti, hogy a részvételi aránytól függetlenül a szavazás várhatóan a legtöbb esetben érvényes lesz. Azokból a jelöltekből lesznek képviselők vagy polgármesterek (Budapesten főpolgármester), akik a legtöbb szavazatot kapják. Ha tehát valakire egy szavazattal több érkezik, mint ellenfeleire, megnyerte a választást. A megyei közgyűlésekbe listáról, a szavazatarányoknak megfelelően kapnak mandátumot a jelölőszervezetek. Az érvényességi küszöb hiánya egyben azt is jelenti, hogy elvileg akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni. A választás csak akkor lehet eredménytelen, ha senki nem szavazott (érvényesen) vagy ha a két legtöbb voksot kapó jelölt között szavazategyenlőség alakult ki többszöri átszámolás után is.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken akkor is eredménytelen a képviselő-testületi választás, ha nem sikerül annyi jelöltet megválasztani, ahány tagú lenne a testület. Ez például akkor fordulhat elő, ha egy jelölt egyáltalán nem kap szavazatot vagy akkor, ha pontosan annyian indulnak képviselőjelöltként, ahány tagú lenne a testület, ám egyiküket – mivel polgármesterként is indult – megválasztják településvezetőnek.

Öt évvel ezelőtt nyolc településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között, valamint három egyéni választókerületben a képviselőjelöltek között. Három tízezernél kevesebb lakosú településen pedig nem sikerült elegendő jelöltet választani, így ezeken a településeken is időközi választást kellett tartani.

Sütő-Nagy István a szavazókör elnöke és Nagy Judit szavazatszámláló bizottsági tag lezárja az urnát az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

9:10: Tarlós István az utolsó pillanatig igyekszik meggyőzni a szavazókat, hogy az ellenzék megtéveszti az embereket. A főpolgármester a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában hangsúlyozta, aki hirtelen felháborodás miatt nem megy el szavazni, később megbánhatja a döntését. Egyértelmű üzenet volt ez mindazoknak, akik a Borkai-botrány miatt bizonytalanodtak el. Tarlós elmondta, nagyon megneheztelt a győri polgármesterre, és az a határozott álláspontja, hogy amit ő tett, „az vállalhatatlan, kirívó, védhetetlen, közönséges és méltatlan”. „Nem tudom, miért nem vonja le saját maga a konzekvenciát, igazság szerint Borkainak le kellene mondania, mert sokak teljesítményét kérdőjelezi meg” – fogalmazott a főpolgármester.

8:00: 7 óráig a választópolgárok 1,12 százaléka ment el szavazni az NVI tájékoztatása szerint.

7.05: Egy szavazóbiztos jelenti: Reggel hétig az 1250 szavazásra jogosult polgárból 24 jött el szavazni a Budapest egyik külső kerületében levő szavazókörben.

6.35: Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az önkormányzati és nemzetiségi választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel fél 7-kor az MTI-vel. Mucsi Tamás elmondta: mind a 10 278 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett; erről soron kívül intézkedtek. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig 8,25 millió választópolgárt várnak az urnákhoz – tette hozzá.

6.20: A voksolás ideje alatt nincs általános kampánycsend, de a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni, emlékeztet az MTI. A szavazás napján választási gyűlést sem lehet tartani. A választási szervek tagjai a szavazás napján nem viselhetnek ruházatukon jelöltet, jelölő szervezetet népszerűsítő, hozzájuk köthető szimbólumokat a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségben.

6.05: 318 ezer nemzetiségi választópolgár is voksolhat a települési, területi (megyei, fővárosi) és országos nemzetiségi önkormányzatok jelöltjeire.

A választások előtti legfrissebb Flaszterben ugyancsak a választások volt terítéken, két politológussal elemeztük a kampányt. A műsort ide kattintva tudja megnézni!