„Ha a Fideszt akarom, hányat kell jelölni?”

„Ha a Fideszt akarom, hányat kell jelölni?”

Szavazás a szekszárdi 29-es szavazókörben 2022. április 3-án (Fotó: Farkas Melinda/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szekszárdon ahhoz a két szavazókörhöz látogattunk el, amelyekre legjobban figyelnek a pártok, hogy nem történik-e esetleg szavazatvásárlás, választási csalás, láncszavazás, vagy a szavazók szervezett buszoztatása. Kismértékben a 29-es, javarészt pedig a 30-as szavazókörben voksolhatnak ugyanis a városban csak Csikágónak hívott, jórészt romák lakta szegénynegyed lakói. 

A szavazókörök előtt buszokat nem, csak néhány öreg Mercedest láttunk, előttük fiatal férfiak cigarettáztak.

„Ha a Fideszt akarom, hányat kell jelölni?” – ezt már egy középkorú roma asszony kérdezte a 30-as szavazókörben az egyik bizottsági tagtól. Az asszony végül segítséget kapott a fülkében a szavazáshoz. „Ilyenkor két, egymástól független (más pártok által delegált vagy választott – a szerk.) szavazatszámláló bizottsági tag megy oda az érintetthez, akinek felolvassák a kérdéseket és a válaszokat, illetve a jelöltek nevét és a jelölő szervezeteket” – mondta el a szavazatszámláló bizottság elnöke. Kérdésünkre megerősítette, hogy ebben a szavazókörben bizony gyakran előfordul, hogy az emberek segítséget kérnek a voksoláshoz. Elmondása szerint eddig egy rendkívüli esemény került a jegyzőkönyvbe, de az nem befolyásolja a választás végeredményét.

A körben egyébként feltűnően alacsony volt eddig a választási részvétel: a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 13 óráig a választásra jogosultak alig 33,7 százaléka vett részt a voksoláson, miközben a városban 42,9 százalékos volt a részvétel (magasabb az országos 40 százalékos átlagnál), a belvárosi szavazókörökben pedig már 50 (!) százalék körül mozgott ez az arány.

A 29-es szavazókörben már jobbak voltak az adatok, itt 39 százalékos volt 13 óráig a részvétel, rendkívüli esemény nem történt.

Percről percre közvetítésünket ITT olvashatja!