„Ha egy csemete ötven centi, az már erdő” – válaszolt a lombkoronasétányos polgármester a kritikákra

„Ha egy csemete ötven centi, az már erdő” – válaszolt a lombkoronasétányos polgármester a kritikákra

Lombkoronasétány Nyírmártonfalván. (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyírmártonfalva fideszes polgármestere az RTL Híradónak nyilatkozott arról, hogy miért vágatta ki az erdőt, ahol uniós pénzből 60 millió forintos lombkoronasétány épült. Filemon Mihály elmondta, hogy egy 2017-es kiírású pályázatról van szó, amelyet 2018 elején nyújtottak be, és 2022-ben kaptak támogatói okiratot, ezt egyébként az Átlátszó is megírta korábban. 

– Közben ez az erdő addig nőtt. És van egy olyan az erdészeknél, az erdőgazdálkodóknál, hogy ütemterv. Ez a nyárfaültetvény közben vágásérett lett. Ez azt jelenti, hogy ha egy erdő vágásérett, azt le kell termelni, és fel kell újítani – fejtette ki a polgármester.

A polgármester azt ígérte, egy héten belül betelepítik az erdőt: „Két éve van az erdőgazdálkodónak, hogy egy letermelt erdőt újra telepítsen, de én nem várok két évet, már elkezdtük a földmunkálatokat.”

A facsemeték szerinte két-három év alatt megnőnek, különben is, a pályázati kiírásban nem volt benne, milyen magas legyen az erdő. – Ha egy csemete ötven centi, az már akkor is erdő, ha 50 méteres, akkor is – közölte.

Bár a közbeszerzési értesítőben az áll, a projekt már elkészült, a polgármester azt mondja, vannak még hiányosságok, amit meg fognak csinálni, de a pályázati pénzből még egy forintot sem kapott. Utólag finanszírozzák a beruházást, amikor minden készen lesz. A pályázat feltételeit szerinte teljesítették, sőt plusz dolgokat is.

Az Agrárminisztérium azt írta az RTL-nek, hogy megvizsgálják a pályázati célok teljesülését.